Hugo Wentges: ,,De eerste stap is gezet, maar we zijn er nog niet’’

De eerste wedstijd van de Play-Offs zit erop. De uitwedstrijd tegen NAC Breda werd met 1-2 gewonnen door treffers van Sem Steijn en Sacha Komljenovic. De meeste aandacht gaat dan altijd uit naar de doelpuntenmakers en de grote namen.

Tekst: Glenn Duijzer

Thomas Verheydt, die toch niet in actie kon komen. Ricardo Kishna, die al snel uitviel met een blessure, waarbij je de indruk kreeg dat dit wel eens zijn laatste wedstrijd voor ADO Den Haag kon zijn geweest. En natuurlijk Daryl Janmaat, die negentig minuten vol zou maken. Verdedigers krijgen meestal wat minder aandacht, omdat ze betrokken zijn bij de tegentreffers. En dan de doelman. Ja, dat is een ‘Einzelgänger’, die doet helemaal niet mee. Die stond bij de 1-2 in zijn eigen doel te juichen. Daarom ging Haaglanden Voetbal na afloop in gesprek met de jonge Haagse doelman Hugo Wentges (foto).

Gefeliciteerd met de overwinning. Ik zag zojuist in de statistieken, dat dit je tiende wedstrijd was in het eerste van ADO Den Haag. Als ik je in het doel zag staan, dan straal jij niet uit dat je pas tien wedstrijden hebt gekeept. Met supporters die bierglazen gooien.

,,Dank je, dat is mooi om te horen. En het klopt, dit was mijn tiende wedstrijd. Dat met die supporters is toch alleen maar mooi. Dat geeft mij wel een soort boost. Maar aan de andere kant ben ik zelf mijn grootste vijand. Als er in mijn kop iets niet goed zit, dan gaan er pas rare dingen gebeuren. Dan maakt het niet uit of er wel of geen publiek staat. Ik heb zelf wel manieren om mijzelf geconcentreerd te houden. Vooral het moment dat wij in de eerste helft scoorden. Dan hoor je het uitvak in de hoek van het stadion ontploffen. Dat is wel mooi. Ik weet niet hoeveel biertjes en aanstekers ik in de wedstrijd naar mijn hoofd heb gekregen. Maar na dat doelpunt van Komljenovic was het mijn moment om die supporters van NAC even terug te pakken. Ik heb mij toen even omgedraaid om eens lekker te juichen.’’

Maar kon jij de uitsupporters horen tijdens de wedstrijd?

,,Ik heb ze de gehele wedstrijd door gehoord. Eerlijk gezegd, kon ik bepaalde momenten ook van hun aanwezigheid genieten.”

Je moest toch een tegentreffer incasseren. Volgens mij had het niet had uitgemaakt, wie er in het doel had gestaan?

,,Daar had ik het in de kleedkamer ook al over. Ik ben heel kritisch naar mijzelf, maar ik denk niet dat iemand anders deze bal wel had gepakt. Hij schiet hem goed binnen.’’

Sem Steijn scoort de 0-1. Gezien alle perikelen rondom zijn vader afgelopen seizoen, was dat best een emotionele treffer. Hebben jullie het daar als spelers ook over?

,,Eerlijk gezegd, hebben we het daar als spelersgroep wel over gehad. We weten hoe de familie Steijn hier door het slijk is gehaald en kapot is gemaakt. En hoe Sem daar zelf onder heeft geleden. In de competitiewedstrijd aan het begin van het seizoen, was het duidelijk dat er een bepaalde agressie tegen hem was, van alle kanten. Dat hij dan juist die 0-1 scoort, geeft dat wel een extra ontlading.’’

Ik had de indruk dat beide ploegen tot de openingstreffer met dezelfde instelling speelden, om maar geen tegentreffer te incasseren.

,,Ik snap wat je bedoelt. Maar in de eerste wedstrijd ben je elkaar ook een beetje aan het aftasten. Ik kan mij daar wel in vinden. Wij hadden het lastig om in ons spel te komen. We willen graag voetballen met de bal over de grond. NAC zette ons daarin snel vast. Ik vond dat we na het begin wel snel ons ritme vonden en we een paar kansen creëerden. We gingen beter voetballen en daaruit viel ook die 0-1.’’

Je verwacht na die 0-1 een Bredase storm, maar die komt niet echt los. Ook aan het begin van de tweede helft, kom je eigenlijk makkelijk die storm door. Dan valt toch die gelijkmaker, waarna NAC pas echt begint aan te dringen.

,,Dat was te verwachten. NAC had ook een aantal grote mannen voorin staan en dan is het ook begrijpelijk dat we het lastig gaan krijgen. Toch vind ik dat ik na rust geen redding heb hoeven te verrichten, op die ene treffer na dan. NAC drong wel aan, maar zonder echt gevaarlijk te worden. Ik denk dat we het als verdediging prima hebben gedaan.’’

Was de wedstrijd achteraf makkelijker, dan hoe er vooraf over werd gesproken?

,,Dat is een lastige vraag. Ik zou dat niet zo snel willen zeggen, als ik in de kleedkamer kijk. De helft ligt bij wijze van spreken aan de beademing. Makkelijk is het zeker niet geweest. Wij zijn de wedstrijd blanco ingegaan. Met als doel om onze eigen wedstrijd te spelen en wel voor de winst te gaan. We moeten in eerste instantie gewoon onze taken uitvoeren. We weten wat wij als ploeg kunnen en daar zijn we ook voor gegaan. Het is dan mooi, dat we in de laatste minuten dan alsnog de winst pakken.’’

Over die winnende treffer gesproken. Janmaat loopt heel gemakkelijk door de verdediging van NAC. Je gaat dan al snel denken dat het buitenspel is of zo?

,,Ik denk dat elke verdediging wel eens een moment van onoplettendheid heeft. Daar hebben wij op dat moment optimaal van geprofiteerd. Ik denk niet dat we vandaag een makkelijke wedstrijd hebben gespeeld. Ik denk dat je daarmee NAC te kort doet.’’

Wat vond je van de scheidsrechter? Hij liet heel veel doorvoetballen en maakte zijn foutjes aan beide kanten.

,,De scheidsrechter deed het prima. Natuurlijk had ik bij een paar momentjes het idee dat hij had kunnen fluiten. Maar die momenten waren aan beide zijdes.’’

Komende zaterdag begin je de thuiswedstrijd met een 2-1 voorsprong, waarbij de uittreffers niet dubbel tellen.

,,Het is een goed resultaat, maar we hebben het er in de nabespreking ook over gehad. Nog even geen toeters en slingers, want het is pas de eerste wedstrijd van de mogelijke zes. We moeten het nog gewoon afmaken tegen NAC in de thuiswedstrijd. We kunnen niet lekker voor de pot gaan hangen en hopen op een gelijkspel. Dan roep je het over jezelf af. Het is een geweldig resultaat, maar niet te lang nagenieten. We hebben nog een lange weg te gaan.’’

Mis jij ook Thomas Verheydt in het team? Met jouw lange ballen was het altijd lekker om Verheydt te bereiken. Die hield de bal wel vast om dan een aanval op te zetten?

,,Natuurlijk mis ik Verheydt ook. Het is geweldig om hem voorin te hebben met die lange ballen. Ik vind dat de spelers, die vandaag voorin stonden het ook geweldig hebben gedaan zonder Verheydt. Ze hebben misschien niet ieder duel gewonnen, maar bijna alle tweede ballen waren voor ons. Ik had geen problemen met het spelen van de lange bal vandaag, omdat ik wist dat er iets te halen was met die ballen. Als we het duel of de tweede bal niet wonnen, was het wel een uitbal voor NAC helemaal achterin op hun helft. En soms voor ons. Dus dan houd je ze wel ver van onze eigen goal af.’’