Zondag Hoofdklasse: Koploper TOGB maakt geen fout tegen VOC

||||||

Op een zonovergoten sportpark Het Hoge Land stond de derby tussen TOGB en VOC op het programma. Het werd geen spektakel, maar wel een regelmatige overwinning voor de equipe van Mark Schuur.

Tekst & foto’s: Ron Fruining

Voor rust zette Wouter Vermeer TOGB op een 1-0 voorsprong. Na het wisselen van kant kwam VOC vroeg in de tweede helft via Wessel Verhaar langszij. TOGB nam de regie onder leiding van haar aanvoerder Jay Zandbergen over. De captain kopte TOGB naar een 2-1 voorsprong, waarna het routinier Bas Mourits was, die als invaller de 3-1 binnenschoot.

Toss

VOC-aanvoerder Yannick Koevermans won de toss en daarmee het eerste duel van de derby. Hij besloot dat de teams van helft moesten wisselen. TOGB bracht de wedstrijd vervolgens iets na de klok van twee uur op gang door het nemen van de aftrap.

Op het door de warmte stroeve kunstgras, zagen de toeschouwers een matige eerste 45 minuten. TOGB wist niet in haar ritme te komen en VOC leek naar het Hoge Land te zijn gekomen om niet te verliezen. Met de ervaren as Nuytink, Koevermans, Verhaar wisten de Rotterdammers de snelheid uit het spel van TOGB te halen. De gastheren hadden bijna een half uur nodig om de score te openen.

Hoekschop

Uit een door Sitor Sla scherp aangesneden hoekschop, was het centrale verdediger Wouter Vermeer die de ban brak namens de geel-zwarten. Bij de eerste paal kon Vermeer zijn hoofd tegen de bal plaatsen en die zodanig sturen, dat deze achter VOC-doelman Tijs Duits belandde: 1-0. Voor rust waren er voor beide doelen geen situaties die tot doelpunten of spektakel leidden.

VOC-trainer Mark Weel liet VOC in de tweede helft dieper spelen. TOGB liep achteruit en het was wachten op de gelijkmaker. Het was VOC-topscorer Wessel Verhaar die TOGB-sluitpost Zwarteveld wist te kloppen en de 1-1 maakte.

De technische staf van TOGB wisselde van systeem en ging met een dubbele controleur en twee schaduwspitsen spelen. Hierdoor kwamen Bas Mourits voor Guus Steerneman en Younes Assaih voor Brandon Sousa binnen de lijnen. Bovendien toonde Jay Zandbergen zich de aanjager op het middenveld. De TOGB-captain gaf de impuls die het team nodig had om over het dode punt heen te komen.

Goud

Ook de tweede TOGB-goal werd met het hoofd gemaakt. Nadat Max le Fevre zijn duel had gewonnen en alleen door het weggeven van een hoekschop door de VOC-verdediging kon worden afgestopt, was er weer succes voor de gastheren. De corner werd door Jay Zandbergen bij de tweede paal, uit een eigenlijk onmogelijke hoek, binnengekopt: 1-2. TOGB drukte door en zag dat het inbrengen van de herstelde Bas Mourits goud waard bleek. Mourits werd vanuit het middenveld diep gestuurd. De routinier was zijn directe tegenstander Livaï Leijden te slim af, kapte deze uit en verschalkte vervolgens Thijs Duits om de 3-1 op het scorebord te zetten.

VOC was in het resterende kwartier tweemaal dichtbij succes. Eerst kreeg Wessel Verhaar de kans om de 3-2 te maken. Waar de centrumaanvaller vroeg in de tweede helft het net wist te vinden, mikte hij nu naast. De tweede mogelijkheid was vanuit een vrije trap. De door Nico van Mechelen Canuto met gevoel getrapte bal verdween echter naast de kruising en dus aan de verkeerde kant van de paal voor VOC-succes.

Verstevigen

Na afloop bleek de winst van de derby ook nog eens goed voor het uitlopen op directe concurrent Hoogeveen. De nummer twee van de ranglijst speelde op eigen veld gelijk met 2-2 gelijk tegen Alcides , waardoor TOGB nu een gat van vijf punten heeft. SJC verloor op bezoek bij TAC’90 met 2-1 niet alleen de drie punten, maar ook plek drie op de ranglijst aan HBS. De Haagse formatie won op bezoek bij Emmen met 1-2. Be Quick 1887 haalde uit op bezoek bij Alphense Boys. De Groningers wonnen met liefst 0-9 in Alphen aan den Rijn.

Met nog drie speelronden te gaan heeft TOGB een gat van vijf punten op Hoogeveen. Nummer drie HBS staat op zes punten net als Be Quick 1997 dat wel een wedstrijd meer gespeeld heeft. SJC staat vijfde op negen punten en lijkt uitgespeeld voor de titel.

Op donderdag 26 mei speelt TOGB de uitwedstrijd tegen Alcides. Hoogeveen gaat op bezoek bij RKVV Velsen, HBS ontvangt hekkensluiter SDO, Be Quick 1887 ontvangt TAC’90 en SJC is gastheer voor De Zouaven. Alle wedstrijden beginnen om 14.00 uur.