ADO Den Haag start halve finale met nipte winst op FC Eindhoven

|||||||||||||||||||||||||||||||||

ADO Den Haag is de halve eindstrijd in de play-offs in een vol Cars Jeans Stadion gestart met een nipte 2-1 winst op FC Eindhoven. Na een 2-0 voorsprong voor rust, verzuimde de ploeg van Giovanni Franken door te drukken. Na de thee kon FC Eindhoven via een strafschop dichterbij komen: 2-1.

Tekst: Ton Beije      |      Foto’s: Eric de Wit

Trainer Giovanni Franken moest noodgedwongen een wijziging in zijn ploeg aanbrengen die niet was voorzien. Doelman Hugo Wentges was ziek en in zijn plaats stond Alessandro Damen tussen de palen. Hij deed het uitstekend en werd na afloop zelfs tot ‘man of the match’ uitgeroepen.

Ook was er een basisplaats voor Thomas Verheydt, terug na zijn rugblessure en Tyrese Asante startte als rechtsback op de plek van Daryl Janmaat.

FC Eindhoven startte voortvarend en kreeg al snel twee mogelijkheden de score te openen. Eerst kwam doelman Damen goed uit zijn doel bij een één-tegen-één situatie met Charles-Andreas Brym, die handig de buitenspelval ontliep. Uit de hoekschop die die actie opleverde, kopte Jort van de Sande hard in, maar wederom reageerde Damen met een knappe reflex. Ook een schot even daarna van Brian de Keersmaecker trof geen doel, maar verdween net naast het heiligdom van Damen.

Na een kwartier kwam ADO Den Haag ineens aan de leiding. In de zestien van FC Eindhoven had Thomas Verheydt een hoogstandje in huis en hakte de bal op Dhoraso Klas, die vervolgens hard en zuiver raak knalde en doelman Nigel Bertrams kansloos liet: 1-0. ADO Den Haag trok vanaf dat moment het initiatief naar zich toe en was de bovenliggende partij.

Na bijna een half uur spelen kwam ook de 2-0 op het scorebord. De meegekomen verdediger Boy Kemper slingerde de bal richting strafschopgebied en met een geweldig krachtige kopbal vanaf ongeveer de zestienmeterlijn klopte Verheydt richting doel. De bal verdween via de kruising onhoudbaar in het Eindhovense doel. In die fase had ADO Den Haag eigenlijk moeten doordrukken. Het had FC Eindhoven in de tang. De Brabantse ploeg hield echter de 2-0 vast tot aan de rust.

Na rust kwam FC Eindhoven beter in de wedstrijd zonder in de aanvangsfase echt gevaarlijk te worden. Trainer Penders had opdracht gegeven aan zijn ploeg om toch anders te spelen tegen ADO Den Haag. Joey Sleegers leek een grote kans te krijgen door de bal over doelman Damen te plaatsen met een lob, maar het bleek alsnog buitenspel te zijn. ADO Den Haag wist geen kansen te scheppen en FC Eindhoven was wat vaker te zien op de helft van de thuisploeg. Vlak voordat het Haags Kwartiertje zou aanvangen, sloeg de ploeg uit de lichtstad toe. Na een lichte, maar niet zo intelligente overtreding van Hervé Matthys in de zestien leverde FC Eindhoven en strafschop op. Matthys, die even daarvoor een domme gele kaart opliep bij een opstootje, mocht van geluk spreken, dat de verder niet geweldig fluitende Jochem Kamphuis nu het geel in de zak hield. Joey Sleegers gaf vervolgens doelman Damen het nakijken: 2-1.

Even was er de vrees dat FC Eindhoven in die fase zou doordrukken, maar ADO Den Haag hield de gelederen gesloten. Aanvallend kon ADO Den Haag niet echt een vuist maken, al bleef Kamphuis erg lankmoedig bij luchtduels van soms twee man tegen Thomas Verheydt en nam in dit geval de robuuste aanvaller niet altijd in bescherming. Het irriteerde Verheydt dermate dat hij daarna wat opzichtig een overtreding maakte en geel kreeg voorgehouden. ADO Den Haag hield de 2-1 vast en pakte dus winst in de eerste partij. Zaterdag volgt de return om 16.30 uur in Eindhoven.

Donderdag in ons TV-programma Studio ADO (op het TV-kanaal van Den Haag FM) een terugblik op de wedstrijd met interviews en tevens een vooruitblik naar de ontmoeting van komende zaterdag.