Vrouwenvoetbal: Lyra op schot in Westlandse derby tegen tegen sc Monster

||||||||||

Voorafgaand aan het inhaalduel tussen Lyra en sc Monster wist trainer Denver Wittenaar van Lyra dinsdagavond al te vertellen dat zijn team zes basisspeelsters miste, maar ook trainer Marco de Wilde van sc Monster had behoorlijke personele problemen. Afgelopen zaterdag kon hij tegen de vrouwen van FC ’s Gravenzande zelfs geen team op de been brengen. Door het niet komen opdagen kreeg sc Monster op de wedstrijddag tegen Lyra te horen dat de ploeg uit Monster drie punten in de mindering kreeg en daardoor op de laatste plaats terechtkwam.

Tekst & foto’s: Alex Pronk

Vlak nadat scheidsrechter Remco Broekhuizen voor het beginsignaal had gefloten voor het duel in de derde klasse E, kreeg sc Monster na dertig seconden spelen het volgende probleem, want een speelster van die ploeg moest uitvallen en werd opgehaald door een ambulance.

Nadat sc Monster in de zesde minuut een kans om zeep had gebracht, wist Kelly Verbeek van Lyra kort daarna de 1-0 te scoren. Na een aantal kansen van beide kanten, schoot Lisa ten Have (Lyra) halverwege de eerste helft van een flinke afstand de bal over keepster Aiyana Dijkhuizen heen: 2–0. De aftrap van sc Monster was nauwelijks genomen of het derde doelpunt voor Lyra was een feit. Dit keer mikte Zoë van der Akker raak: 3-0. In de 36e minuut stelde Sam van der Hoeven Zoë van der Akker in staat om wederom te scoren, maar haar treffer in de verre hoek werd geannuleerd wegens buitenspel. Zes minuten voor rust raakte Lyra-keepster Lucinde Witjes geblesseerd bij een redding en moest zich in de rust laten vervangen door speelster Anouck van der Zwan.

In de tweede helft maakten de Lyra-vrouwen er een show van. Na de 53 minuten kopte Dione van Loenen (dochter van MSV’71 trainer Paul) binnen na een door Sanne Torenstra genomen hoekschop: 4-0. Twee minuten later was het alweer raak. Na een vrije trap mocht Dione van Loenen vanaf haar eigen helft alleen richting het vijandelijk doel lopen en scoren: 5–0. Het zesde doelpunt volgde direct erna. In een counter maakte invalster Nikki van den Bos het halve dozijn vol: 6-0.

sc Monster-keepster Aiyana Dijkuizen toonde vervolgens diverse malen haar kwaliteiten, maar zij moest zich in de 66e minuut toch weer gewonnen geven bij een inzet van Lisanne van den Berg, na een voorzet van Nikki van den Bos: 7-0. Het slotakkoord van Lyra viel ook in de slotseconden van de wedstrijd.  Demi Stellingwerf, ooit Wippolder, schoot van zeker veertig meter afstand raak: 8–0.

De equipe van trainer Denver Wittenaar mag aanstaande zaterdag op trainingskamp gaan naar Zwolle om zich op te gaan maken voor de nacompetitie tegen de periodewinnaar uit de derde klasse F.