Zondag 1B: DHC speelt gelijk bij Rood Wit in Sint Willebrord

|||||||||||

Het hoopvolle scenario was vooraf duidelijk: als de groen-zwarten de resterende drie competitiewedstrijden zouden winnen, dan was nog van alles mogelijk. Immers, de koplopers Unitas’30 en sv Den Hoorn zouden vast en zeker nog wel ergens punten verspelen en met op de slotdag de wedstrijd Unitas’30 – sv Den Hoorn nog op het programma, biedt dan nog mogelijkheden. Maar dan moest DHC wel driemaal winnen.

Tekst: Wicher Schreuders       |      Foto’s: Hasper Pictures

In Sint Willebrord lag het grasveld er deze keer prachtig bij. Slechts de beide doelgebieden waren een beetje kaal gespeeld, het veld was toch nog een beetje hobbelig, maar zo goed als deze keer had DHC dit natuurgrasveld bij de eerdere twee bezoeken aan Rood Wit W nog niet gezien. Die beide eerdere keren speelde DHC daar gelijk, eerder dit seizoen (half oktober) eindigde de thuiswedstrijd ook in een gelijkspel: 0-0. Rood Wit is dus een tegenstander waar DHC het meestal moeilijk mee heeft. Trainer  Arie van der Padt moest het nog steeds doen zonder onder meer de langdurig geblesseerden Jeffrey van Roon en Joey Emmerink, maar desondanks stond er toch weer een fraai team in het veld.

Vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Bas Oosterlaken begon DHC met aanvallend spel. Dit leidde al snel, na een goede pass van Vincent Romeijn, tot een actie van Jerone Goodett die vanaf de rechterkant naar binnen draaide, maar vervolgens over schoot. Na een kwartier een voorzet vanaf de linkerkant van Karlo Grgic, waardoor Jerone Goodett vrij voor Rood Wit-doelman Andy Steging kwam, maar scheidsrechter Oosterlaken floot af voor buitenspel. Een minuut later volgde een dieptepass van de thuisclub op een speler aan de rechterkant, volgens de DHC-ers in zeer duidelijke buitenspelpositie, waarna een voorzet volgde en Gaynio Aarts bij de tweede paal volkomen vrij kon inschieten: 1-0. Volgens de scheidsrechter werd het buitenspel opgeheven omdat die dieptepass een DHC-lichaam raakte, maar het was een onbewuste actie van die DHC-er en daarmee wordt volgens de regels het buitenspel juist niet opgeheven. Dat is alleen zo, als een verdediger de bal bewust raakt, maar dat was niet het geval. Desondanks gaf scheidsrechter Oosterlaken doelpunt: 1-0.

In de daaropvolgende fase kwam de mee opgekomen Roy Speelman in goede positie voor het Rood Wit-doel, maar zijn inzet werd goed gekeerd door doelman Andy Steging, waarna Speelman in de rebound over het doel schoot. De Delftse ploeg kreeg na een klein half uur met een volgende tegenslag te maken: Levi Schipper moest zich vanwege een hamstringblessure laten vervangen en dat was dan – na Jeffrey van Roon en Joey Emmerink – de derde geroutineerde verdediger die gemist moest worden. Youri Kooijmans, eigenlijk linksbuiten, kwam voor Schipper in het veld en ging links-achterin spelen, terwijl Storm de Kam naar het centrum verhuisde. Ondanks deze tegenvaller kende DHC een uitstekend slotkwartier van de eerste helft. Er volgden diverse goede doelkansen, met name via Jerone Goodett en Ilias Kariouh. Een prachtige en snelle 1-2-combinatie in de lengterichting tussen Ilias Kariouh en Jordy Brouwer bracht Kariouh alleen voor doelman Steging, die kansloos was op het schot van Kariouh: 1-1. Frank de Lange kopte even later net naast na een voorzet vanaf de linkerkant van Youri Kooijmans. Kort voor het rustsignaal begon een prachtige DHC-aanval bij Frank de Lange die Ilias Kariouh diep stuurde, waarna laatstgenoemde de uitlopende Rood Wit doelman omspeelde maar daardoor een beetje aan de zijkant van het veld terecht kwam, vervolgens de bal naar Jordy Brouwer speelde, die Jerone Goodett in scoringspositie bracht: 1-2.

Na de doelwisseling begon de thuisploeg opnieuw tamelijk fanatiek in haar jacht naar de gelijkmaker. Dat leidde tot enkele wat gevaarlijke situaties, maar de DHC-verdediging onder leiding van goalie Nick Hasper bleef het allemaal de baas. Na twintig minuten kwam Jessy Nauman in het veld voor de geblesseerde Jordy Brouwer. Kort hierna maakte DHC-verdediger Storm de Kam net binnen de beruchte lijnen een ongelukkige overtreding op een Rood Witter, wat arbiter Oosterlaken – terecht – naar de stip deed wijzen. Desmond Nagtzaam zorgde vervolgens voor de 2-2. Beide teams probeerden hierna de overwinning binnen te slepen. Na 38 minuten wist DHC-goalie Nick Hasper uitstekend redding te brengen op een goed en hard ingeschoten vrije trap van de thuisclub.

Verder waren het de groen-zwarten die alsnog voluit voor de zege gingen. Roy Speelman was na veertig minuten het dichtste bij een doelpunt: zijn kopbal werd, nadat de doelman al was verslagen, door een Rood Wit-verdediger ternauwernood van de lijn gekopt. Max Otten kwam nog in het veld voor Scott Luiten, die ook al last had van een blessure. Er werd in die laatste minuten niet meer gescoord, zodat DHC andermaal in Sint Willebrord niet verder kwam dan een toch wel teleurstellend gelijkspel.

Enige tijd later horen de DHC-ers dat de virtuele koploper sv Den Hoorn met 2-1 heeft verloren bij Spartaan’20, dus dan is het puntenverlies in het Brabantse land helemaal zonde. Unitas’30 won overigens thuis met 4-1 van CVV Zwervers, waardoor die ploeg uit Etten-Leur nu de beste papieren heeft. De laatste thuiswedstrijd van DHC is komende zondag tegen nummer vier FC Boshuizen.