Zaterdag 1A: Bestaan Die Haghe in eerste klasse hangt aan zijden draadje

|||||||||||||||||

Er was voor Die Haghe zaterdag maar één devies: winnen van Argon. In een tumultueus verlopen wedstrijd in Mijdrecht lukte dat niet en had Die Haghe het geluk, dat concurrent AFC gelijk speelde en Zwaluwen’30 verloor, waardoor Die Haghe nog leeft. De laatste competitieronde wordt cruciaal voor deze drie elftallen. Wordt het een rechtstreekse degradatie of bieden de p/d wedstrijden nog uitkomst?

Tekst: Wim van de Graaf             |      Foto’s: HMA-Fotografie

De wedstrijd begon gelijk met veel tumult, want binnen de eerste minuut ontdeed een Argon-speler zich van een Die Haghe-verdediger door deze aan zijn shirt vast te houden en dat pal voor de neus van een hevig protesterende trainer Wim de Jong. Arbiter Wesley Thomas uit Amsterdam liet echter doorspelen, waarna een voorzet door Sven Beek van Argon achter doelman Bas Drost werd geschoten: 1-0.

De hierop volgende protesten aan Haagse zijde vonden bij de arbiter geen gehoor en het vroege doelpunt werd goedgekeurd. Als reactie hierop trok Die Haghe strijdbaar ten aanval en deelde wat speldenprikjes uit. In de tiende minuut was er een verdedigende overtreding van Die Haghe-aanvaller Phiras Chehoudi. Geel was zijn deel, maar toen de Argon-speler zijn uitgestoken hand niet accepteerde, maar Phiras een harde duw gaf was het eerste opstootje een feit. Toen de boel was gesust kreeg ook de Argon-speler geel voorgehouden.

Het vervolg van de wedstrijd werd vooral een strijd op het middenveld tot in de twintigste minuut een snelle aanval een – naar het leek houdbaar – schot van Mika Keizers opleverde, dat onder het lichaam van doelman Bas Drost door tegen de touwen belandde: 2-0.  Die Haghe toonde zich weerbaar en gaf zich niet zomaar gewonnen. Drie minuten later trok Phiras Chehoudi de bal strak voor het Argon-doel waar alle blauwhemden, keeper incluis, mistastten waarna het voor Sebastian van der Starre een koud kunstje was om de aansluitingstreffer binnen te schieten: 2-1. En binnen een minuut kopte Jesse Bakker een voorzet tegendraads binnen en was de stand weer gelijk: 2-2.

In de 32e minuut was er eerst nog een prima redding van Bas Drost, maar een minuutje later liep een gesmeerd één-tweetje van de Argon-aanvallers als een warm mes door de boter door de Haagse verdediging en scoorde Mika Keizers opnieuw: 3-2. Nog steeds gaf Die Haghe niet op en vlak voor rust schoot Jelle Halsema na een prima aanval over veel schijven de bal over het Argon-doel. Even later floot de arbiter de ploegen richting de thee.

Direct na rust was te zien dat Die Haghe nog meer aanvallende impulsen had en schoot opnieuw Halsema op het doel, maar de bal ging net naast de paal. Die Haghe bleef de druk opvoeren en Argon probeerde op allerlei manieren zoals tijdrekken en het telkens wegtrappen van de bal na een fluitsignaal het spel van de witkielen te ontregelen. Helaas kwamen ze daar ook vaak mee weg, totdat de arbiter het ineens welletjes vond en een Argon-speler op geel trakteerde. Die Haghe ergerde zich groen en geel aan dit gedrag en als klap op de vuurpijl negeerde de arbiter bij een Argon-uitbraak een vlagsignaal van de Argon-assistent die – net als iedereen – geconstateerd had dat de bal over de zijlijn was geweest. En ja hoor, uit deze situatie wist Argon nog te scoren ook en dat bleek als olie op het al sudderende vuurtje te werken. Het trainersduo van Die Haghe wilde de arbiter op zijn fout wijzen, maar de dug-out van Argon bemoeide zich hier ook ineens mee, waarna Argon-spelers hun trainers kwamen “helpen” en het volgende opstootje een feit was. De arbiter deed in deze situatie één ding juist en dat was om beide teams naar de kleedmaker te sturen om allemaal eens goed te gaan afkoelen en om zijn assistent in alle rust om uitleg te vragen. Hierna volgde weer een goed besluit: doelpunt afgekeurd en na ruim een kwartier oponthoud verder spelen met een inworp voor Die Haghe.

Die Haghe bleef proberen het tij te doen keren en Sander de Jong schoot nipt over. Bas Drost keerde hierna een kiezelhard schot met zijn voet. In de 82e minuut deelde Gilliana Eijken van Argon de genadeklap aan Die Haghe uit. Hij scoorde knap de 4-2. Hierna maakte de arbiter zich belachelijk door een overtreding van Noa Abid met geel te bestraffen om hem daarna wegens ‘een tweede gele kaart’ met rood weg te sturen. Wat bleek? De arbiter had de eerste gele kaart van de nummer negen, Phiras Chehoudi, opgeschreven als geel voor de nummer zeven Abdi. Een administratieve blunder met grote gevolgen voor Die Haghe. En nog was de koek bij arbiter Thomas niet op, want toen Bas Drost uit zijn doel lopend een aanvallende bal wegschoot deed de dichtstbijzijnde Argon aanvaller de act van de Stervende Zwaan. Dat onsportieve gedrag pikte Drost niet en hij beet het op de grond liggende blauwhemd iets toe waarop de arbiter niet de onsportieve Argon-speler geel voorhield, maar tot ontzetting van iedereen de Die Haghe-doelman. Daar die eerder wegens commentaar op de leiding al geel had ontvangen, mocht ook Dost met rood vertrekken.

In de resterende twee minuten kwam in de stand geen verandering meer en begonnen de Kamervragen aan het adres van arbiter Thomas, die zijn ongelijk met betrekking tot de onterecht gegeven ‘tweede gele kaart’ van Abdi niet wilde toegeven en dat was een gemiste kans voor hem. Het gevolg is dat Die Haghe zaterdag 4 juni op Ockenburgh weer moet winnen en nu van de nummer twee, sv Nootdorp. Rond half vijf die middag is bekend waar Die Haghe staat: Degradeert het naar de tweede klasse of grijpt het de laatste strohalm? Wie het nu al weet mag het zeggen!