Nacompetitie: sv Nootdorp grijpt net naast promotie naar Hoofdklasse

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

sv Nootdorp was dicht bij een promotie naar de Hoofdklasse. De ploeg van trainer Marco Jalink was doorgedrongen tot de finale, met SDV Barneveld als tegenstander. Op het veld van Achilles Veen keek sv Nootdorp bij rust tegen een 1-0 achterstand aan en die stand stond na het laatste fluitsignaal nog op het scorebord. Einde verhaal, sv Nootdorp start volgend seizoen weer in de eerste klasse.

Tekst & foto’s: Sander de Hollander

sv Nootdorp moest aantreden zonder spits Mitchell Abdoel en middenvelder Taner Bayram. Teammanager Yannick Blom had alle busmaatschappijen in heel Nederland gebeld en heeft uiteindelijk voor de spelers een stadsbus (maximaal 80 km per uur op de snelweg) kunnen regelen, voor de supporters een dubbeldekker en nog een bus voor de sponsoren bij drie verschillende busmaatschappijen.

In de eerste minuut kwam gevaar van SDV Barneveld, maar een schot van Ricardo Mengerink ging net voorlangs. Het eerste gevaar van sv Nootdorp kwam in de dertiende minuut. Joey van Maaren veroverde de bal en bracht vanaf de achterlijn de bal voor het doel., Voordat sv Nootdorp echt gevaar kon stichten greep doelman Ruben van der Streek van Barneveld in. Vijf minuten later was de doelman weer paraat bij een vrije trap van Jop Verhagen.

sv Nootdorp bleef de aanval zoeken. Na twintig minuten op de klok onderschepte AJ Mercera de opbouw van Barneveld, legde de bal direct breed op Joey van Maaren, maar zijn schot ging huizenhoog over. Twee minuten later een overtreding van Barneveld van Rob van Eem op Jop Verhagen leverde Van Eem een gele kaart op en sv Nootdorp een vrije trap, die verder niets opleverde.

Aan de andere kant moest sv Nootdorp-doelman Michael de Leeuw handelend optreden na bijna een half uur spelen. Na een overtreding van Dirk Kusters op Robbert Knul, mocht Zakaria el Biyar van Barneveld een vrije trap nemen, maar hij kwam niet verder dan de Nootdorpse muur.

Met nog zes minuten te spelen in de eerste helft kwam SDV Barneveld op een 1-0 voorsprong. Roy Bronkhorst werd door Dirk Kusters binnen het strafschopgebied licht aangeraakt, maar kon toch tot een schot komen, dat gestopt werd door doelman Michael de Leeuw. Tot ieders verbazing floot scheidsrechter John Kraak en gaf alsnog een penalty aan Barneveld, tot groot onbegrip aan Nootdorpse zijde. Zakaria el Biyar maakte geen fout vanaf elf meter: 1-0.

Tot de pauze nog een mogelijkheid voor beide teams. AJ Mercera miste doel op aangeven van Job Verhagen en op slag van rust draaide aan de andere kant Ricardo Mengerink goed weg in de zestien, maar zijn inzet verdween over het doel.

Na rust probeerde Jop Verhagen het na elf minuten spelen met een effectvol schot, dat hij echter net over het vijandelijke doel krulde. Aan de andere kant kopte Rick van Walsem de bal uit een hoekschop van Ricardo Mengerink bij de tweede paal op de lat en kon doelman De Leeuwen vervolgens de bal in bezit nemen.

Na een uur spelen staakte arbiter John Kraak de wedstrijd en stuurde iedereen naar de kleedkamers. De bal werd uitgespeeld ter hoogte van de middenlijn waar alle supporters van SDV Barneveld stonden. Gabriël Garcia Mendes wil de bal pakken en kreeg een beker met inhoud en allerlei onaangename opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd. De assistent aan die zijde voelde zich ook niet meer veilig en bevestigde de opmerkingen van SDV Barneveld-fans, waarna de scheidsrechter zich genoodzaakt zag het duel tijdelijk stil te leggen voor een afkoelingsperiode. Na 22 minuten werd de wedstrijd weer hervat nadat de speaker had omgeroepen om met respect met elkaar om te gaan.

Een kwartier voor tijd riep heel Nootdorp na een hoekschop van Jop Verhagen om een pingel omdat er hands zou zijn gemaakt. Arbiter Kraak liet echter doorspelen. Tien minuten voor tijd zette AJ Mercera Rodney Ebbing aan het werk, maar hij kwam in botsing met een tegenspeler en verspeelde vervolgens de bal. Vlak voor tijd leek een vrije trap van sv Nootdorp alsnog doel te treffen, maar op het laatste moment bracht doelman Ruben van der Streek alsnog redding.

Scheidsrechter Kraak trok er nog geruime tijd bij wegens het onophoudelijk vertragen van het spel door SDV Barneveld, maar sv Nootdorp kwam niet meer tot scoren en verloor dus met 1-0. Na de wedstrijd werd het veld bestormd met fans van beide zijden, waarbij nog wat ongeregeldheden ontstonden, maar nadat de fans uit elkaar waren gehaald, bleef SDV Barneveld op het veld om feest te vieren vanwege de promotie naar de hoofdklasse.