KNVB geeft update voorjaarsvergadering ledenraad amateurvoetbal

Op zaterdag 18 juni jongstleden is de ledenraad amateurvoetbal bijeengekomen voor de halfjaarlijkse vergadering. Direct na die vergadering werd al een artikel gepubliceerd waarin werd ingegaan op het agendapunt over de zogenoemde voetbalpiramide. Via onderstaand document is alvast op hoofdlijnen te lezen wat er tijdens de voorjaarsvergadering op 18 juni verder is besproken.

De ledenraad vormt de algemene vergadering van het amateurvoetbal en bestaat uit dertig personen die door de leden van de KNVB worden gekozen. De ledenraad heeft twee formele vergaderingen per jaar en komt daarbuiten ook nog een aantal keer per seizoen samen.

Aanpassingen in de voetbalpiramide

Eén van de meest in het oog springende agendapunten van de voorjaarsvergadering was de besluitvorming over de aanpassingen van de zogenoemde voetbalpiramide. Aan de besluitvorming is alles bij elkaar een traject voorafgegaan van bijna twee jaar. Onderdeel daarvan vormde onderzoek onder clubs, spelers en trainers. In het voorjaar van 2022 zijn de concept-plannen voorgelegd aan de verenigingen en is om feedback gevraagd. Afgelopen zaterdag heeft de ledenraad na nog eens een goede discussie gevoerd te hebben in meerderheid ingestemd met de voorstellen. Dit betekent dat er vanaf het seizoen 2022-2023 een aantal belangrijke wijzigingen in de voetbalpiramide wordt doorgevoerd.

In een aantal regio’s is er toegezegd tot maatwerk en ook de komende periode zal er nog ruimte blijven om verder maatwerk toe te passen als de situatie daar, in bepaalde competities en regio’s, om vraagt. Klik HIER om de kernpunten van de voorstellen waar de Ledenraad mee heeft ingestemd te lezen.

Speelgerechtigheidsladder

Gekoppeld aan de brede aanpak nam de ledenraad nog twee besluiten, namelijk over de invoering van een zogenaamde speelgerechtigdheidsladder en de toekomstige beperking voor het inschrijven van een tweede eerste elftal. Beide regelingen zullen in het Handboek competitie 2022-2023 uitgebreid worden beschreven.

Strafbeleid terugtrekken teams

Er was ook een oproep van de ledenraad over het strafbeleid bij het terugtrekken van teams. Het terugtrekken van teams tijdens de competitie is voor de andere teams in de competitie een bron van teleurstelling en irritatie. Om die reden is in het verleden besloten de sancties op het tussentijds terugtrekken van teams, zeker voor de teams die uitkomen in de A-categorie, fors te maken. Hoewel dat nog steeds een belangrijk punt is, heeft de ledenraad zaterdag een oproep gedaan aan het landelijk college van aanklagers om een gedifferentieerd en lager tarief in te voeren. Het college van aanklagers gaat binnen gestelde grenzen uiteindelijk over de straffen zoals die in de Handleiding tuchtzaken amateurvoetbal jaarlijks worden vastgesteld. Het initiatief om de oproep te doen kwam vanuit de ledenraad.

(Bron: KNVB)

Lees verder