ADO Den Haag staat na zwakke partij weer met lege handen

||||||||||||||||||||||||||||||||

De wil was er misschien wel – er is de afgelopen week intern genoeg gezegd over de matige seizoenopening uit bij sc Heracles – maar op het veld was de vertoning van de ADO Den Haag-ploeg tegen FC Den Bosch weer beneden niveau. FC Den Bosch had het wellicht alleen in het eerste kwartier even moeilijk, maar ging toch simpel huiswaarts met een verdiende 0-2 zege op zak.

Tekst: Ton Beije      |      Foto’s: Eric de Wit

Het was, net als in de coronatijd, een sfeerloze bedoening in het eigen stadion. ADO Den Haag moest de wedstrijd tegen FC Den Bosch zonder publiek spelen als gevolg van een KNVB-straf naar aanleiding van de gebeurtenissen in de nacompetitie tegen Excelsior Rotterdam. Vlak voor de wedstrijd haakte Mark de Waal af en in zijn plaats kwam alsnog de naam van Dhoraso Klas bij de basis elf. Gregor Breiburg stond nu ook in de basis en verder was het team hetzelfde als vorige week uit tegen sc Heracles.

ADO Den Haag kwam wel goed uit de startblokken. Al in de eerste vijf minuten was Thomas Verheydt dicht bij een treffer. Eerst miste hij de bal op aangeven van Xander Severina en vlak daarna knikte de sterke spits de bal na een vrije trap van Dhoraso Klas naast het Brabantse doel. Vlak daarna had Severina een goede actie in huis, maar stuitte op doelman Wouter van der Steen. Ook Joël Zwarts had ADO Den Haag aan een treffer kunnen helpen, maar zijn schot werd geblokt.

Nadat het offensiefje van de thuisploeg wat was geluwd, kwam FC Den Bosch beter in de wedstrijd. Asier Cordoba Querejeta probeerde het met een draai schot met de buitenklant van de voet, maar doelman Hugo Wentges pareerde het schot fraai ten koste van een hoekschop. Vlak daarna kwam Severina opstomen vanaf eigen helft, zijn schot werd gestopt door doelman Van der Steen, waarna Klas in de rebound vergat de bal in het dak van het doel te schieten. Zijn inzet over de grond werd weer een prooi voor de Bossche doelman.

Na een prima uittrap van doelman Wentges kon Joël Zwarts op links opkomen, bereikte Xander Severina, die echter een matige kopbal afleverde. Vier minuten later was het wel raak aan de andere kant. Balverlies aan Haagse zijde leidde de openingstreffer van Anass Ahannach in: 0-1. De ellende werd compleet vlak voor rust toen Asier Cordoba Querejeta simpel om zijn directe tegenspeler heen draaide en diagonaal de 2-0 binnenschoof langs Wentges.

Terecht hield trainer Dirk Kuijt in de rust Dirk Carlson in de kleedkamer achter. Voor hem kwam Tyrese Asante, hersteld na een blessure. ,,Eigenlijk had ik hem later willen brengen met het oog op het terugkomen na die blessure, maar het moest nu al gebeuren”, liet Kuijt na het duel weten. De thuisploeg zag toch geen kans de bakens te verzetten, al had Dhoraso Klas pech bij een inzet die knap gepakt werd door doelman Van der Steen. FC Den Bosch beperkte zich – met de 0-2 voorsprong – tot consolideren. ADO Den Haag wist zich nauwelijks kansen te scheppen, al had Joël Zwarts vlak voor tijd na een sluw passje van Thomas Verheydt wel de Haagse eer moeten redden. Nu zocht het hij vijandelijke doel te hoog.

Een dramatisch begin van het seizoen. ADO Den Haag bezet voorlopig de laatste plaats. Kuijt en zijn mannen hebben komende vrijdag iets goed te maken in de uitwedstrijd tegen MVV Maastricht.