Blikkie Terug Haaglanden Voetbal deel 19 Van Ben Mertens tot Ronald Telle

||||

Haagse keepers, in deze aflevering duiken er weer een paar uw bovenhoek in. Volgende keer ook weer en dan even een doelmannenpauze, anders denken jullie dat deze rubriek Tikkie Terug heet, naar de door journalist John le Noble en illustrator Toon van Driel bedachte successtrip van het AD destijds, waarin het leven van FC Knudde’s doelman Dirk door verdediger Jaap bepaaldelijk niet gemakkelijk werd gemaakt.

Haagse keepers dus, want we hebben er duizenden gehad. Zo was er om te beginnen de geweldige Jan Vreeswijk die begin jaren ’60 het doel verdedigde van het succesvolle Kranenburg van Piet Fens en Dick Platteel. Later in de Nieuwjaarswedstrijd SVPTT-Haagse Trainers stond hij bij de oefenmeesters tussen de palen en bleek nog altijd uit elastiek te bestaan. Uit diezelfde periode herinner ik mij Wim Doesburg, doelman van het grote VCS met toppers als Anton de Fouw, Jan Kleijn en John Rietveld. Doesburg heb ik nog eens mijn vader ondersteboven horen schelden omdat die namens VIOS in de laatste minuut van een promotiewedstrijd, stand 1-0 voor VCS, de gelijkmakende penalty benutte. Leuk als je van dat gescheld en gevloek als 10-jarig jochie achter het doel getuige bent… Cees Drewes en Leo van der Poel waren prima keepers bij Celeritas, zoals Wim Hofman en Leo Vis wekelijks uitblonken bij Oranjeplein. Als ik de wedstrijdverslagen teruglees die ik voor de Haagsche Courant schreef, is het aantal goede Haagse keepers gewoonweg niet te tellen. Wat dacht je van Jeroen Dankelman van HVV, die ook nog locoburgemeester van Den Haag was en altijd met een schoon tenue het veld verliet. Duiken? Dat deed hij niet. Hij stond altijd op de goede plaats. En dan ben je een hele grote. Net als die andere fenomenale HVV-goalies Ronald Gebhard en Gerrie van Weelden. Konden er ook een aardig houtje van.

Een van de allerbesten was Arie Bakker. Een leven lang ADO’er en zelfs in seizoen ’60-’61 een aantal wedstrijden in het eerste in de Eredivisie gekeept. Met Arie speelde ik twee seizoenen in ADO 3, het elftal dat in Zeist landskampioen werd bij de reserves. Arie was een gentleman tussen de palen, maar schaamde zich er ook niet voor om af en toe bij een luchtduel het hoofd van de vijandelijke middenvoor te testen op houdbaarheid. Arie nam ook de taak op zich om het jeugdige Delftse keeperstalent Hans Suiker op te leiden. Het resultaat liet aan duidelijkheid niets te wensen over: Hans werd een geweldige doelman, bij ADO, FC Amsterdam en DHC. En later eigenaar van een succesvolle Keepersschool, die hij begin 2021 overdeed aan Gianni Kamperveen.

Bij de foto: (van toen) Gianni Kamperveen en Hans Suiker

Veel goede Haagse keepers hebben de doelen verdedigd van veel verschillende clubs. Goede keepers lagen nu eenmaal niet voor het oprapen en clubs en hun trainers hadden er vaak wel wat extra’s voor over om een betrouwbare man tussen de palen te hebben. Daar moeten we niet hypocriet over doen: er werd grof betaald voor topvoetballers en dito keepers. Meestal ging het buiten de club om en was een gefortuneerd lid bereid om de portemonnee te trekken. Ik spreek uit ervaring en heb er nooit geheimzinnig over gedaan. Bij ADO kwam Jos Boer gewoon bij ons thuis om te vragen of ik nog een jaartje langer wilde blijven en legde, nog voor hij de zin geheel had uitgesproken, een stapeltje bankbiljetten op tafel. Zijn opvolger Rob Hermanie deed niet anders. Het hield de amateurtak van de Zuiderparkers seizoenen achtereen prestatief op de been. Bij VIOS vroeg Geer Jacobs of je even een kopje koffie bij hem thuis kwam drinken. Dan kon je beter een jasje aantrekken met diepe binnenzakken. En kon je bij thuiskomst meteen door naar Caminada om die nieuwe Marantz hi-fi installatie met Bose boxen te kopen, want daarop klonken Pink Floyd, King Crimson, The Doors, Genesis en Simon Dupree & The Big Sound nog beter dan ze op je Dual pick-upje al deden.

Als je de jaarlijkse lijsten met overschrijvingen in de jaren ’70 tot en met ’90 in de Haagse dagbladen nog eens doorleest, zie je hoeveel doelmannen van club wisselden. Recordhouder in Den Haag en omgeving is zonder twijfel Ben Mertens. Buiten het veld een buitengewoon sympathieke gozer, binnen de lijnen een beest waarbij je als aanvaller beter niet in de buurt kon komen. Ben verdedigde het doel van, gaat u even rustig zitten en houd voor de zekerheid een valiumpje binnen handbereik: Maasstraat, RVC (zowel zaterdag als zondag), DS’79, Eendracht Aalst, DEVJO, Archipel, HDV, Vliethage, REMO, SVPTT, SVH en Kranenburg. Daarnaast was Ben actief in zalen en op kroegentoernooien voor verenigingen als Penthouse Club, Oldtimer, The Sands, J31, Eldorado, The Cardinal en Bar Goldfinger. En die hoeveelheid had nog meer kunnen zijn als Ben als semiprof bij het Belgische Eendracht Aalst niet een kruisband afscheurde en geruime tijd geen grasspriet zag.

Over kapitaal gesproken: kijk even naar de foto uit 1980 van het caféelftal van The Sands, Ben is daar 20 jaar. Er staat wel een beetje Haagse voetbalhistorie op die foto, goedemorgen! Behalve Ben herkennen we bijvoorbeeld Cees Tempelaar, Roland en André Wetzel, Barend van Hijkoop, Jan Linkerhof, John Tiemens en Mark Wotte. En niet te vergeten Ronald Telle, bijgenaamd De Schicht. Ronald stond in veel wedstrijden 80 minuten op de bus te wachten. De stand was dan 1-0 voor de tegenpartij. Dan kwam de trainer z’n dug-out uit, maakte van zijn handen een toeter en schreeuwde tegen Ronald: “Hé Telle, wat dacht je ervan!” En dan schrok Ronald wakker, zette de turbo aan, speelde zijn tegenstander in een paar minuten helemaal naar Parnassia en gaf een paar panklare voorzetten die de centrumspits niet kon missen, waardoor de 0-1 werd omgebogen in 2-1 of 3-1. (Wordt vervolgd)

Bij de foto: Arie Bakker helemaal rechts zittend op een groepsfoto uit 1980 ter gelegenheid van net 75-jarig bestaan van ADO, met verder een keur aan voormalige ADO 3-coryfeeën als Huub Scherpenisse, Jos Boer, Wim Gordijn, Hans Suiker, Wim van Laar, Hans Verhagen, Henk Vink, Wim Fial, Leen Dekkers, Philip Tienhoven, Chris Willemsen, Omer Kouer en Wil Camminga.

Bij de foto: The Sands op een van de vele kroegentoernooien waar Den Haag in de jaren ’70, ’80 en ’90 beroemd om was, met veel grote Haagse voetbalnamen zoals doelman Ben (toen nog Bennie) Mertens en Ronald ‘De Schicht’ Telle..

Chris Willemsen is schrijver van onder meer het standaardwerk Blikkie Terug, Haagse voetbalcultuur van toen, zie de Webshop van Uitgeverij NSC (www.nscboeken.nl).

Lees verder