Blikkie Terug Haaglanden Voetbal deel 20: Van John Neervoort tot Aad Buitendijk

||||||

Ik ga nog even door met verhaaltjes over Haagse keepers van vroeger. Bijvoorbeeld John Neervoort. Ik had hem als verslaggever weleens zien keepen bij ESDO en vond hem, zoals dat zo clichématig heet, een betrouwbare sluitpost. Niets meer en niets minder.

Bij de foto : Alter Boys in de jaren ’80 met Hans Lamens, Wout Pronk, Dick Bakker, coach Roberto Simoncini, Cock Haasnoot, Kees Dieke, Carlos Roeleveld, Ton van der Veer en John Neervoort.

Op zeker moment kwam hij naar SVPTT waar ik toen voetbalde. Zijn broer Ed verdedigde daar de rechtervleugel, John, ‘Sjonnie’, kwam er ook naartoe, vooral omdat zijn oude ESDO-ploeggenoot Jacob Brik trainer was aan de Benoordenhoutseweg. John was een keeper die nooit zeurde. Hij deed zwijgend en gedisciplineerd z’n werk, dook alleen maar als dat strikt noodzakelijk was, zette bij hoekschoppen spelers bij beide palen en schopte na elke afgeslagen aanval een paar keer met beide schoenen tegen diezelfde palen om de modder tussen z’n noppen vandaan te krijgen.

Bij de foto: John Neervoort in 1990 in het vermaarde elftal van de SVPTT Classics – die zichzelf geen veteranen noemden, want dat doen alleen maar ouwe mannen, en deze 40- en 50-plussers vonden dat ze eeuwig jong waren – met achterste rij vanaf links: Hans Lamens, Wim Lamens, Wim van der Brink, vaste scheidsrechter Ruud van Joolen, Jan van Seyst, Arend Schuring, John Voordijk, Rick Wagner en voorste rij vanaf links: John Neervoort, Chris Willemsen, Kees Dieke, Rob Brik, Peter Dirksen, Maarten Spaans, Herman Kokshoorn, Jack van Duin en leider John Tiemens.

Ed de Goey werd ooit door een Studio Sportverslaggever gevraagd wat hij als zijn missie zag bij Chelsea waarheen hij zojuist was getransfereerd. Oeh Ah Ed de Goey I Say Oeh Ah Ed de Goey keek even langs de camera heen naar een verre horizon en antwoordde toen met een bloedserieus gezicht: “Eh… ik denk ballen tegenhouden.” Nou, zo’n simpele, duidelijke doelman was John Neervoort ook. Geen seconde overdreven, niets spectaculairs, geen gevloek of gescheld, al was daar vaak alle aanleiding toe. Gewoon de bal tegenhouden. Punt. Uit. Hij deed het bij SVPTT en in de zaal bij Alter Boys en SVPTT, waar hij nauwelijks te passeren was omdat hij altijd op de goede plaats stond. John was klein van stuk, maar een groot doelman. Onbegrijpelijk en onredelijk dat hij slechts 60 jaar mocht worden.

Bij de foto: Doelman Aad Buitendijk heeft het zwaar te verduren met Texas in de uitwedstrijd tegen VIOS dat na dit duel kampioen was, halverwege de jaren ’70. We zien onder meer Ben de Roode, Wout Pronk, Wim van Laar en Leen Rog.

Bij de foto: Op de andere actiefoto grijpt Aad Buitendijk moedig in en zien we op de achtergrond Loek van den Berg en rechts Wim Prosman.

Ook niet al te groot van postuur was Aad Buitendijk. Maar wat een geweldenaar tussen de palen was hij in de jaren ‘70. In tegenstelling tot John Neervoort was hij wel altijd overduidelijk aanwezig. Veel praten, z’n spelers voortdurend opzwepen om alles te geven en zelf voor niets en niemand bang. Had altijd overzicht, stond altijd op de goede plaats. Van zijn ploeggenoten uit die tijd heb ik begrepen dat hij zich ook op trainingen altijd maximaal inzette. Regen? Modder? Plassen? What the fuck, Aad, ‘Aadje’, had er maling aan. Hoe smeriger en onder de natte troep hij van het veld af kwam, hoe lekkerder hij het vond. Waar zie je dat nog tegenwoordig, die begeestering, dat gevoel van alles geven wat je in je hebt, ook al gaat het maar om een eenvoudig traininkje? Het wekte geen verbazing dat Aad Buitendijk later keeperstrainer werd, met name langdurig bij HVV, hij had écht verstand van het vak.

Bij de foto: Op de kampioensfoto van Texas in 1972 staat goalie Aad Buitendijk links boven tussen Henk Bollebakker en Bert van Diggelen.

Chris Willemsen is schrijver van onder meer het standaardwerk Blikkie Terug, Haagse voetbalcultuur van toen, zie de Webshop van Uitgeverij NSC (www.nscboeken.nl).

© Haaglanden Voetbal

 

Lees verder