Column van Wim van den Berg

Rennen Wim, daar komt er weer één.

Donderdagavond 10 november 2022 NPO 1 en op Op 1 per ongeluk gezien dat Mart Smeets en Kees Jansma een herinneringsboek hebben uitgegeven. Opvallend detail van Mart: “die heeft Timoner nog zien rijden”; dan schrik ik op en tijger naar mijn iMac en ga zoeken, want ook ik heb Timoner zien rijden. En wel op de betonnen baan van het Olympisch Stadion in Amsterdam en ik heb het donkerbruine vermoeden, dat mijn vrouw Thea daar ook bij was. Ik denk jaren ’60 en krijg nog steeds kippenvel als ik in het donker de speaker hoorde roepen “motoren in de baan”. Grote prijs van Amsterdam, Wereldkampioenschap stayeren, de voor mij machtigste tak van wielersport en geërfd van mijn vader, die vroeger al naar de Rijswijkse wielerbaan liep om o.a. Piet Moeskops te zien rijden.

Bovendien reed ik in mijn “Sparta-periode” op mijn wegfiets van de Van Musschenbroekstraat naar de baan op Duinhorst, met mijn baanfiets op de rug om daar o.a. eens te rijden achter gangmaker Bruno Walrave (werd met Hagenees Bert Romijn tweede op het wereldkampioenschap; overleden 19.08.22 op 83-jarige leeftijd). We wonnen fls. 2,50 als winnaars en ik pulkte laat in de avond het gravel uit mijn knie vanwege een valpartij na de finish. Jeuk is erger, neem dat maar van mij aan.

Timoner Obrador is van 1926 en hij won 6 gouden en 2 zilveren medailles tussen 1955 en 1965. Wat een onmogelijke kanjer was dat. Hij leeft nog steeds (96 dus). Op zo’n avond in Amsterdam zag je dan ook wel Peter Post, Oskar Plattner, Jelle Nijdam, Antonio Maspes (koning van de surplace), Arie van Houwelingen, Bert Romijn en ook Woutje Wagtmans (veelal bij de revanches van de Tour de France). Vaak genoten van en naast die betonnen Amsterdamse baan.

Guillermo Timoner was 69 toen hij in 1995 Europees kampioen werd in de veteranencategorie. Ferdinand Kübler was zijn Zwitserse tegenhanger, ook zo’n geweldenaar. In die periode was ook Hennie Marinus een hele grote. Zoals ook Arie van Vliet en Jan Derksen op de sprint. Maar ook Jan Pronk, in 1951 de sterkste stayer van de wereld.

Gangmakers waren belangrijk en konden je maken of breken. Timoner reed vaak achter Félicien Van Ingelghem, de man met de motor met uitschuifbaar stuur, zodat hij ver naar achteren zat en zijn volger goed uit de wind kon houden. Let op! Dat duo kon snelheden bereiken van 100 km. per uur…….Ik heb wel eens een gangmaker in Amsterdam van boven naar  beneden zien schuiven. Ik dacht een Italiaan. Gelukkig had hij een geheel lederen pak aan, dat scheelde wel op het beton. Wat ook scheelde waren de afspraken onderling wie er mocht winnen, wat mij opeens ook weer aan Duindigt doet denken. Daarover later wellicht nog eens meer.

Nou moeten mijn columns wel voetbal gerelateerd zijn in opdracht van de redactie en ja hoor, daar komt hij: later als jong arbiter mocht ik SHS fluiten op het middenterrein van Duinhorst en moest toen (ook al) beslist denken aan het pincet in mijn handen na de schuiver aldaar, maar wel met fls. 2,50 in mijn zak. Groot geld!

Wim van den Berg

Lees verder