Column ADO Den Haag: Tussen hoop en vrees

Nieuw jaar, nieuwe transferperiode. De vaste patronen van de laatste jaren begin je weer te herkennen. Om de zoveel dagen wordt er een speler gepresenteerd waarbij je eerste gedachte is: Wat moet je ermee?

Deze week werden de Kroatische middenvelder Tomislav Gomelt en de Oostenrijkse keeper Martin Fraisl toegevoegd aan het inmiddels uitpuilende lijstje ‘versterkingen’ van de afgelopen jaren. De overeenkomsten met een jaar geleden, toen de term Britse variant nog heel iets anders betekende, zijn eindeloos. Precies een jaar geleden presenteerde ADO rechtsback Jordan Spence. Een speler waar nog nooit iemand van had gehoord op een positie waar het niet het hardst nodig was. Zie: Gomelt en Fraisl.

De overeenkomsten met een jaar geleden, toen de term Britse variant nog heel iets anders betekende, zijn eindeloos.

Ik sprak afgelopen week een supporter die zei: ik hoop dat die Gomelt een beetje een bijtertje is. En daar zit precies het probleem. We hopen allemaal elke keer van alles van de nieuwe spelers. Ik hoopte dat Ravel Morrison en Ilay Elmkies ook bijtertjes waren. Ik hoopte dat Tudor Băluță in het gerenoveerde elftal van Alan Pardew een spelverdeler met een splijtende pass zou zijn. En ik hoopte dat Omar Bogle tien doelpunten zou maken en dat Paweł Cibicki een man kon passeren. Jammer dat in werkelijkheid Morrison en Elmkies alleen bijtertjes bleken te zijn in de kleedkamer. Băluță had een hele goede, strakke pass in zijn benen, alleen jammer dat die pass elke keer bij de verkeerde kleur terechtkwam. In de praktijk schoot Bogle zelfs in de warming up nog niet op goal en kwam Cibicki zijn tegenstander nog niet voorbij als deze geblesseerd op de grond lag.

El Khayati

Je hoopt telkens op een nieuwe El Khayati, destijds ook een relatief onbekende speler met weinig wedstrijdritme, die ADO van de laatste naar de elfde plaats schoot. Dat was vier jaar geleden en sindsdien zijn er tientallen ‘buitenkansjes’ voorbijgekomen waarvan de meesten alweer weg waren voordat ze Rèswèkseplèn konden zeggen. Uiteraard krijgen alle nieuwe spelers het voordeel van de twijfel. En Marko Vejinovic en Daryl Janmaat lijken op het eerste gezicht wel directe versterkingen, hoewel Janmaat tegen VVV een dramatische wedstrijd speelde. Maar ook Vejinovic en Janmaat kunnen het slopende speelschema van twee wedstrijden in de week niet aan. Er moeten dus nog een paar échte versterkingen bij.

Uiteraard krijgen alle nieuwe spelers het voordeel van de twijfel.

Zaterdag staat Emmen-thuis op de agenda. De belangrijkste van alle mega belangrijke wedstrijden in januari. De transfermarkt is nog anderhalve week open. Het leven van ADO-supporters gaat natuurlijk nooit over rozen, maar ook nu is het weer balanceren tussen hoop en vrees.

ROGIER HEIMGARTNER

© Haaglanden Voetbal

(De inhoud van de columns komen voor rekening van onze columnisten. De redactie hoeft dus niet altijd de inhoud te ondersteunen).

 

 

Lees verder