Column ADO Den Haag: Een clubicoon als Robert Zwinkels verdient meer respect

De roerige transfermaand januari ligt achter ons. Alle principes van jonge spelers halen en waarde creëren zijn weer overboord en met een andermaal compleet vernieuwd elftal gaat ADO op jacht naar handhaving. Vorige week gaf Martin Jol in het maandblad ADO Den Haag Post tekst en uitleg over het beleid waar mijn nekharen toch enigszins recht van overeind gingen staan.

In de eerste alinea begint hij al om zich heen te slaan door te stellen dat het bij de vorige beleidsbepalers echt niet beter was. Vervolgens klopt hij zichzelf een aantal keer flink op zijn borst door te stellen dat het elftal wat er nu staat, inclusief de jeugdelftallen, het beste ADO is van de afgelopen jaren.

Jol over de nieuwe keeper Martin Fraisl: ‘Stel dat we door blessures geen ervaren keeper meer hadden gehad? Ik moet er niet aan denken.’ En Robert Zwinkels dan?

Maar twee dingen vond ik ronduit stuitend om te lezen. Ten eerste schrijft Jol over de nieuwe keeper Martin Fraisl: ‘Stel dat we door blessures geen ervaren keeper meer hadden gehad? Ik moet er niet aan denken.’ En Robert Zwinkels dan? Met deze zin schoffeer je een clubicoon na vijftien jaar hondstrouwe dienst, hij verdient in mijn ogen meer respect. De laatste wedstrijden zit de keeper niet eens meer bij de selectie. Als hij Zwinkels niet goed genoeg meer vindt, of te oud, prima, misschien heeft hij wel gelijk. Maar zet hem dan gewoon op de transferlijst of zet zijn contract om in dat van een keeperstrainer. Neem op een normale nette manier afscheid van hem.

Scouting

Verder schrijft Jol een heel stuk over hoe moeilijk het is om spelers te halen in coronatijd. Spelers bekijken is volgens hem onmogelijk waardoor ze beslissingen moeten nemen op basis van de informatie van mensen die ze vertrouwen.

Spelers bekijken is volgens Jol onmogelijk waardoor ze beslissingen moeten nemen op basis van de informatie van mensen die ze vertrouwen.

Ik ben zelf bezig met een opleiding tot voetbalscout waarbij veel gebruik wordt gemaakt van de website Wyscout. Daarop zijn beelden op te vragen van alle wedstrijden wereldwijd waar een camera aanwezig is. Bovendien las ik de dag erna een interview in het AD met technisch directeur Stan Valckx van VVV. Hij vertelt uitgebreid over zijn trip naar Polen, afgelopen zomer. Hij was daar om een Griekse spits te bekijken, die nu voor 100.000 euro hoogstpersoonlijk VVV in de eredivisie houdt.

ROGIER HEIMGARTNER

© Haaglanden Voetbal

(De inhoud van de columns komen voor rekening van onze columnisten. De redactie hoeft dus niet altijd de inhoud te ondersteunen).

Lees verder