AD/HC besteedt aandacht aan nieuwe dichtbundel van Daan de Ligt

Nieuws Geen reacties op AD/HC besteedt aandacht aan nieuwe dichtbundel van Daan de Ligt 137

De Nederlandse Sportboeken Club (NSC), waar ook Haaglanden Voetbal in participeert, brengt binnenkort een nieuwe dichtbundel van Daan de Ligt uit. Van de voormalig Stadsdichter verschijnt dan de bundel “Gedichten uit de bezemwagen”.

Tekst: Ton Beije

Sport is altijd al een een dankbare bron van inspiratie geweest voor Daan de Ligt. Ook zijn passie voor ADO Den Haag is niet onbekend. Een seizoen lang verzorgde hij voor Haaglanden Voetbal na iedere wedstrijd van ‘zijn ADO’ een sonnet. Veel van die sonnetten komen ook terug in de bundel, met bijbehorende actiefoto’s uit de betreffende wedstrijd. Ook heeft hij lange tijd een – veel gelezen – column verzorgd voor deze website.

Zijn nieuwe bundel is vanaf 7 februari al te bestellen (o.a. via onze webshop). De officiële presentatie is op vrijdag 27 februari om half acht bij DUNO. Maar die club maakt er die avond meer van dan alleen een presentatie. Het wordt een eerbetoon aan Daan de Ligt, die als vrijwilliger in vele functies de afgelopen jaren actief is geweest bij de club.

VIOS-periode

Zelf ken ik Daan al bijna zo’n veertig jaar. We trokken al op in de VIOS-periode. Daan als verzorger, ik als jeugdtrainer. Daan was echter veel meer dan een verzorger. Tijd speelde nooit een rol, hij was er als spelers hem nodig hadden. Toen ik overstapte naar DUNO, om daar trainer te worden van de selectie, heb ik in één van de eerste gesprekken met – toen al – bestuurslid Alphons Pije aangegeven, dat een verzorger bij de groep heel belangrijk was. En ik wist wel een goede! Daan de Ligt is toen inderdaad overgekomen naar DUNO, in het begin werkend onder minimale omstandigheden als verzorger. Maar de komst van Daan van VIOS naar DUNO heeft de club nooit windeieren gelegd. Daan is nadien meer geworden bij de club.

Vertrouwenspersoon

Tijdens mijn periode als trainer bij DUNO, een tijd waarin een betaalde assistent trainer bij de meeste clubs nog niet aan de orde was, was Daan de Ligt meer dan een verzorger. Een vertrouwenspersoon voor de spelers, voor mij altijd een ‘praatpaal’. Daan had altijd snel door of spelers wel of niet goed in het vel zaten. Op de (massage)tafel wordt veel besproken. Daan gaf alleen door wat in het belang van het team of de betrokken speler was. Zoals het hoort!

‘Juweeltje’

In het najaar van 2014 kreeg hij te horen, dat hij een ongeneeslijke vorm van kanker heeft. Ongelooflijk hoe hij daar nu mee omgaat. Ik heb al een inkijkje gehad in die nieuwe bundel met sport – en in het bijzonder voetbal – als onderwerp. Een ‘juweeltje’.

Oproep

Daarom ook een oproep aan velen, die met Daan gewerkt hebben of hem ooit als verzorger hebben gehad (bij de jeugd van VIOS, maar ook bij diverse jeugdselecties en meisjes- en vrouwenselecties bij de toenmalige Haagse Voetbal Bond en natuurlijk bij DUNO) kom vrijdag 27 februari ook naar ‘de huiskamer’ van DUNO. Een eerbetoon aan Daan, maar vooral ook de presentatie van zijn bundel ‘Gedichten uit de bezemwagen’.

Ton Beije
Hoofdredacteur Haaglanden Voetbal


Het artikel in AD/Haagsche Courant van 30 januari 2015:

bez-2 001

Zoeken

Back to Top