Twitterfenomeen Aad De Mos

Oer-Hagenees Aad De Mos geldt op internet als cultheld. Vanaf de zijlijn geeft hij commentaar op voetbalgerelateerde zaken, post af en toe een filmpje en houdt zijn volgers op de hoogte van zijn bezigheden. Van een kopje koffie drinken tot trainingsoefeningen, via het account @aad300 kan iedereen meegenieten van het leven van Aad de Mos.

De hele dag Aad de Mos volgen

De teksten die niet zelden met spelfouten en onduidelijke (of geen) interpunctie op zijn twitterpagina verschijnen, gaan voornamelijk over voetbal en Aad de Mos zelf. Zijn steevast verkeerde voorspellingen van uitslagen van belangrijke wedstrijden zijn intussen running gags op de voetbalfora. Maar hij blijft zijn visie geven, want: “Ik zie veel meer dan de doorsnee analist, journalist of coach, want ik heb veel vrije tijd. Ik heb m’n handen vrij, heb ervaring van hier tot Tokio (…) Dan geef ik mijn mening” (Algemeen Dagblad, 2019).

Nieuw mobieltje kopen

Iedereen met een smartphone kan meekrijgen waar Aad mee bezig is. “Geland op @EINairport maar we moeten in vliegtuig blijven zitten te weinig personeel voor trappen en bagage #fail @transavia”. De Mos heeft altijd zijn telefoon bij de hand om zijn ruim 43.000 volgers op de hoogte houden van zijn wel en wee, inclusief mening. Zou hij zijn sim only vergelijken of een nieuw mobieltje kopen, dan krijgen de volgers het hele proces mee. Maar zijn meest gebruikte woord is #bakkie: “We zijn t nog niet vergeten dadelijk weer ff langs ouderwets #bakkie en #krantje”.

Schaapjes op het droge

De Mos (Den Haag, 27 maart 1947) doorloopt de jeugdelftallen van ADO Den Haag samen met leeftijdgenoten Dick Advocaat en Lex Schoenmaker. Zodra hij een contract heeft getekend, komt hij in aanraking met hoofdcoach Ernst Happel, die hem niet in het eerste laat opdraven. Hij belandt bij Excelsior, waar hij zijn carrière op 26-jarige leeftijd afsluit vanwege een liesblessure. Hij heeft meer succes als trainer van Ajax en KV Mechelen, en zwerft daarna de hele wereld over. Nu zijn schaapjes op het droge zijn, mag hij graag het voetbal analyseren. En twitteren.

Fenomeen

Hij zoekt daarbij wel eens de confrontatie, bijvoorbeeld in 2018 met columnist Nico Dijkshoorn: “Die Dijkshoorn is t ergste mag van mij bij #DDWD doet hij leuk en eerlijk in dat hoekje maar wat mij stoort dat hij columns in @Nieuwsblad_be schrijft spelers trainers presidenten afkraakt aan de bar met zijn vriendin bij DWV komt nergens die muzikant bij @vi”. Soms is het gewoon onleesbaar wat De Mos twittert. Toch is het opvallend: waar zijn collega’s zoals Advocaat, Johan Derksen of Wim Kieft niets met sociale media hebben, is De Mos uitgegroeid tot waar twitterfenomeen.

Lees verder