Column Dries Weber

Achtergrond, Columns, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op Column Dries Weber 261

RODE-POTLODENDAG

Kijkt u ook zo verlangend uit naar de 16e maart. De afsluiting van misschien wel de meest chaotische kamerverkiezingen van deze en de vorige eeuw. Eenentwintig partijen smeten een kleine duizend namen op een lap papier met de oppervlakte van een pupillenvoetbalveld en dat voor honderdvijftig stoeltjes in de Tweede Kamer. Ergo staan er ruim achthonderd figuren op voor Jan met de korte achternaam.

In de aanloop naar de rode-potlodendag zijn wij overspoeld met pure straatgevechten en was bij elke editie de primaire opzet om een tegenstander in een afgrond te werken. Genadeloos wordt het stemvee gespleten in een linker en een rechter kudde met als sidekick een geblondeerde standup-comedian die weigert op de bühne te verschijnen.

Een bekend Nederlands spreekwoord luidt: “Belofte maakt schuld.” En er is in de afgelopen weken al een heleboel schuld opgebouwd. Sommige zaken krijgen een zwaar accent, maar ik mis een beetje aandacht voor de sport. Michael van Praag wil graag Minister van Sport worden, maar ik heb niet de indruk dat de politieke partijen heel erg geïnteresseerd zijn in een dergelijke post en of zijn aanbod.

Waar zij niets zeggen, wil ik het niet beter weten.

We wachten maar af of er tussen die rondslingerende miljarden nog iets terug te vinden is dat een POSITIEVE (ik schrijf dus “positieve”) bijdrage aan de sport kan leveren.

VOORSTELLEN TER VERBETERING VAN DE VOETBALPIRAMIDE

In de Nieuwsbrief amateurvoetbal van 10 maart 2017 wordt bericht dat het amateur- en het betaald voetbal in gesprek zijn over verbeteringen in de voetbalpiramide. Recent was er de nodige reuring over de verplichting voor clubs in de tweede en derde divisie om betaald contractspelers in dienst te nemen. De betrokken clubs waren zelfs bezig met de voorbereidingen voor een kort geding tegen de KNVB.

Bij het aangekondigde gesprek waarbij verbeteringen aan de orde zouden zijn, blijkt het onderwerp “contractspelers” toch hoog op de lijst te zijn. Er is zelfs sprake om dit probleem te koppelen aan de jeugdopleidingen. De daarbij gehanteerde formule is dusdanig ingewikkeld dat het te ver strekt om te proberen dit hier uit de doeken te doen.

Tijdens de bondsvergadering van 21 maart moeten er besluiten genomen worden. Zoals de kaarten nu liggen, lijken de “belangen”van het betaalde voetbal in de voorstellen te prevaleren. Ik ben benieuwd of de amateurledenraad in staat is een juist evenwicht tussen het amateur- en het betaalde voetbal te handhaven.

LENTE

Weerkundigen hebben de maand maart als lentemaand ingeschreven en als ik naar mijn tuintje kijk, duikt hier en daar het jonge, frisse groen weer op als teken van een ontwakend voorjaar. Bij het voortschrijden van de seizoenen kruipt ook de voetbalcompetitie naar het einde. We zijn ver over de helft en in de verschillende afdelingen tekenen de bepalende posities zich al af. De kop- en staartgroepen kijken anders naar de plekken op de ranglijst en de daarbij behorende spanningen veroorzaken ambities of een krampachtig naar beneden staren. Daarnaast komt het circuit van de komende en gaande man ook al op gang of de clubs proberen de kwaliteit van hun voorraad op peil te houden door tijdig verlenging van de contracten (of hoe je het ook noemen wilt) te kopen.

Er resten de media dus nog ettelijke pagina’s ruimte om ons te overladen met een heleboel eigenlijk volkomen onbelangrijk nieuws.

Op het moment dat je je daaraan gaat ergeren…..

Let op de lente, het is de voorbode van een voetballoze zomer.

Dries Weber

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top