Column van Dries Weber

Achtergrond, Columns, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op Column van Dries Weber 240

ZEIST

De gedecoreerden van de KNVB uit de voormalige afdelingen Den Haag, Westland en Leiden waren een dag te gast op het hoofdkantoor van de KNVB in Zeist. Mijn herinneringen aan dat complex gaan terug naar de tachtiger jaren, uit welke periode ze in willekeurige volgorde nog wel eens voorbij plegen te komen. Wat ik het eerste miste was het oude hotel annex vergaderbastion en restaurant.

Ook het oude kantoor had de tand des tijds niet overleefd en was vervangen door een modern en soms niet helemaal begrepen bouwsel. Uiteraard hebben we daar binnen niet alles gezien en blijft mijn recensie beperkt. Opvallend was dat de meeste muren in een euforisch oranje waren geschilderd. Mijn vraag of dat na oktober vervangen wordt door treurig zwart als de nationale voetbaltrots de opstap naar het WK niet haalt, werd tactvol ontweken.

De directeur amateurvoetbal was even gastheer en schetste een ideaal beeld van de KNVB dat ik niet direct herkende. Het vragenrondje werd beperkt door gebrek aan tijd zodat de man ontsnapte aan een meer kritisch verhoor. Vermeldenswaardig is dat de bondsvoorzitter, Michael van Praag, in levende lijve op een openbare werkplek actief was, waardoor enkele gedecoreerden van de gelegenheid gebruik maakten om met een “selfie” het thuisfront in verwarring te brengen en het familiealbum uit te breiden met een plaatje waarop dit luchtige contact was vereeuwigd. De dag was prima verzorgd en de moeite waarde om te beleven, ondanks dat het onderdeel KNVB wat magertjes en niet zo spectaculair bleef.

DE PIRAMIDE

Tijdens de reclamespeech die de directeur amateurvoetbal presenteerde, ontsnapte hem een uitspraak die enig opzien baarde. Onder de term “De Piramide” is de KNVB bezig een herstructurering van de relatie tussen de amateurtop en het betaalde voetbal van de grond te tillen. Tot heden is het een slepend proces zonder een bevredigende afronding. Er is nog geen overeenstemming tussen beide partijen en zo te zien zal dat ook niet snel komen. Er kan een moment komen dat ze met de hakken in het zand tegenover elkaar blijven staan. Volgens de directeur amateurvoetbal zal het besluit dan zijn dat de piramide wordt opgeblazen en de oude situatie hersteld. Wellicht vinden we onder de puinhopen van dit zwakke bouwsel de mummies van de directeuren betaald- en amateurvoetbal, die de geestelijke vaders waren van het gedrocht dat een doorbraak in de relatie amateurvoetbal-betaald voetbal had moeten forceren. Het “halleluja” van toen is het intro gebleken van een dreigend requiem.

KUNSTGRAS

Tientallen figuren die iets in het betaald voetbal voorstellen hebben zich gestort op de vraag of kunstgras (of hoe je het ook wilt noemen) de ontwikkeling van het voetballen belemmert. De argumenten zijn vaak emotioneel beladen en moeten de bewijskracht ontlenen aan het “gewicht” van degene die zich in de discussie mengt. Een meeschuivend probleem is dat er gebakkeleid wordt over een materie die zich in verschillende vorm aandient. Er zijn verschillende uitvoeringen onder de noemer “kunstgras”.

Opvallend was dat men ons in Zeist nadrukkelijk een kunstgrasveld showde met meerdere technische vernuften en experimenten om het gebruikte materiaal te perfectioneren en daarmee argumenten in de kunstgrasstrijd aan te dragen. Een nuttige bezigheid in een periode waarin pro- en contra-kunstgras moeite hebben om voor-en nadelen overtuigend in beeld te brengen.

Waar in het betaalde voetbal discussies zelden eindigen in weloverwogen besluiten die de tand des tijds gedurende een redelijk termijn kunnen overwinnen, groeit bij mij de nieuwsgierigheid naar de constructie waarin de partijen elkaar moeten vinden.

Dries Weber

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top