De Column van Dries Weber

Achtergrond, Columns, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De Column van Dries Weber 225

HET SUFFERTJE VAN DE KLAS

Er hangt een grauwsluiter over het Nederlandse topvoetbal, zowel nationaal als internationaal. Sommige wedstrijden op de vaderlandse velden zijn niet het kopen van een toegangskaartje waard.
In de confrontatie met de buitenlandse top worden onze vertegenwoordigers stuk-voor-stuk aan de kant geschoven en bijna niet meer serieus genomen. We zakken steeds verder weg.

Wie de ontwikkelingen volgt moet constateren dat het ontbreken van de juiste kwaliteit de meeste ploegen steeds meer verzwakt. Waar in het buitenland de handel in “kanjers” wordt gedreven in tientallen miljoenen, moeten in Nederland uit schraal gevulde potjes teams worden samengesteld.
Geput moet worden uit de Nederlandse voorraad die gemiddeld gezien in kwaliteit achterblijft bij de omringende landen, bij import moet gehengeld worden uit de kliko’s van de buitenlandse grote broers en ook worden aanstormende talenten eerder voor de leeuwen geworpen. Zijn ze echt goed dan verdwijnen ze binnen de kortste keren naar het buitenland.

Een van de belangrijkste kernwoorden in dit probleem is GELD. In veel van die landen die ons een minderwaardigheidscomplex bezorgen, gaan er onduidelijke geldstromen rond. Bedragen van honderd miljoen en meer dragen teams die voor de kleine clubs nagenoeg onverslaanbaar zijn. Wij moeten het doen met onbetrouwbare Chinezen of sponsors die ergens anders in Europa in de bak zitten. Een kleine fraude hier en daar is ook nooit weg. Zo zullen we nog wel een poosje het suffertje van de klas blijven of misschien nog wel langer dan een poosje.

Kopstukken uit de Nederlandse voetbalwereld en daarbuiten hebben een dik boek gefabriceerd waarin nauwkeurig is omschreven hoe het Nederlandse voetbal weer als een phoenix uit haar as moet herrijzen. Het boek is echter zo dik dat de lezerskring wel weer beperkt zal blijven.
Voorlopig dus geen oranje straten en verbroederende evenementen in kroegen en clubgebouwen.
De oplossing? Ik weet het ook niet anders zou ik me moeiteloos kunnen bewegen tussen andere miljonairs en eindelijk beginnen aan die wereldreis, waarvan ik al vanaf de lagere school heb zitten dromen.

VROUWEN

Wie herinnert zich niet de euforie toen de Nederlandse vrouwen de Europese titel binnenhaalden.
Daarna werd het oorverdovend stil. Van de vriendschappelijke wedstrijden verscheen een vierkantje van twee-bij-twee centimeter in de pers en de beeldbuis bleef blanco. Af en toe verscheen er wat splinternieuws totdat Lieke Martens gekozen werd tot de beste voetbalster van de wereld wat Christiano Ronaldo bij de mannen is. Overigens had hieraan best wat meer aandacht besteed kunnen worden.

Nu gaan de meiden in de slag voor de wereldtitel. De interesse voor hun prestaties zal duidelijk meer zijn dan bij de aanvang van de slag om de Europese titel. Toen groeide de waardering van het niveau van een lacherig experiment naar een nationale explosie. Toch zijn er weer scribenten die de prestaties van de vrouwen bagatelliseren en niet in staat zijn de sport en de inbreng van vrouwen in zijn juiste proporties te zien en te houden. De strijd om de wereldtitel zal moeilijker zijn dan die voor de Europese titel. Laten we hopen dat ze heel ver in het toernooi komen en daarmee als onze vaderlandse trots iets van het Nederlandse voetbal hoog houden.

PIRAMIDE

Wie het woord PIRAMIDE hoort of leest zal al gauw denken aan de puntige bouwsels die zo tekenend zijn voor Egypte. Bij een enkeling komen dan namen als Cheops of Toet-Ank-Amon boven drijven. Menig vakantieganger zal lopend of misschien zelfs op een kameel langs deze bouwwerken gedwaald hebben, onder de indruk van de eeuwigheid die ze uitstralen.

Sinds kort dwaalt ook in onze voetbalwereld een piramide rond, zijnde een onduidelijke en moeizame constructie waarin de top van het amateurvoetbal is opgesloten. Een kreupele trap die naar het betaalde voetbal moet leiden en tree na tree een ontmanteling van het amateurbegrip. Een proces waarnaar met betaald voetbalogen wordt gekeken en waarbij de basis van onze voetbalsport geleidelijk wordt ontluisterd.

De piramide is echter al aan het wankelen en zal niet met de eeuwigheid van de Egyptische naamgenoot kunnen wedijveren. De bouwmeesters werken met verschillende tekeningen waartussen de top in Zeist alleen maar storend opereert. Daar waar vanuit wijs beleid goed sturend zou moeten worden opgetreden, is die top er nog steeds niet of in elk geval onvolledig. In mijn ogen niet verwonderlijk omdat de structuur daarvan zo verward is, dat het op een Gordiaanse Knoop lijkt oftewel iets wat niet te ontvouwen is, maar gewoon moet worden doorgehakt en waar met andere touwtjes opnieuw geprobeerd moet worden de zaak te hechten.

Terug naar de verenigingsstructuur met kwaliteit vanuit de basis en beperking van de macht van de professionals, die de zaak op vele fronten al hebben laten ontsporen.

Dries Weber

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top