De column van Dries Weber

Achtergrond, Columns, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De column van Dries Weber 291

75 jaar

Dit is mijn laatste column voor het jaar 2017. Moet je je dan overgeven aan een jaaroverzicht of hoogtepunten memoreren. Ach, daar ligt een dikke boterham voor de verschillende media. Kunnen aanstormende journalisten door de afgelopen maanden spitten en daaruit wat lekkere hapjes opdiepen. Mijn hoogtepunt is natuurlijk het 75-jarig lidmaatschap van RAVA/Houtwijk. Zowel binnen als buiten de vereniging is daar de nodige aandacht aan besteed. Het heeft bij mij uiteraard de nodige herinneringen opgewekt waaruit een overwegend positieve beleving overbleef. De conclusie is dat naast de toegevoegde waarde van tientallen jaren actieve sportbeoefening ook de inspanning behorende bij het vrijwilligerswerk bevredigend en leerzaam is geweest.
Het veeleisende bestuurs- en commissiewerk gedurende zo’n zestig jaar naast het optreden als clubscheidsrechter gedurende bijna vijfentwintig jaar, hebben bijgedragen aan mijn vorming en ontwikkeling. Ik ben voor dit alles meer dan dankbaar.

Doping

Over alles dat met topsport te maken heeft, heerst een dreigende vloek. De honger om de top te halen en de verleiding om daarvoor in het verboden-pilletjes-bakje te graaien. Vaak geldt niet alleen de prestatie van het individu, maar ook de uitstraling daarvan naar het land van afkomst. Zeer recent heeft men het aangedurfd om de kampioen op dat gebied aan de schandpaal te stellen. Er waren daarbij twee problemen, namelijk het betreffende land en het aantal overtreders. Bovendien lag de durf van de actie in een politiek spanningsveld.
Het machtige Rusland moest door het stof, want overduidelijk waren de bewijzen van het bedrog waarmee de gehele sportwereld werd getroffen. Het boerenbedrog van Poetin die zich zelf zo graag als sportman presenteert.
Om de schone sporters in Rusland tegemoet te komen, mogen zij onder een neutrale vlag aan de Winterspelen meedoen. Zij mogen dus nooit een schorsing hebben opgelopen. Ik vraag me dan wel af of het rechtvaardig is dat sporters uit andere landen met een schorsing wel mee mogen doen.

Winter

Het is zondagmiddag en het buitengebeuren kent maar één kleur …. wit. Al wat mooi en alles wat lelijk is in de natuur wordt liefdevol verpakt in maagdelijk blanke dekens. Vanaf beschutte plekken is er zicht op romantische landschappen en wordt de sfeer binnenskamers aangepast. De lichtjes in de boom worden wat vroeger ontstoken en de amandelstaaf haalt de feestdagen niet. De jeugd test buiten wat oer-hollandse winterspelen en vaders hebben tijd om daar voorlichtend in voor te gaan. Vader is deze keer op zondag vrij. Het gehele amateurvoetbal in Nederland ligt plat en ook in het betaalde voetbal kunnen supporters zich een reis naar het stadion besparen. Bij mij ligt er nog een boek met halverwege een envelop om aan te geven waar slaap het lezen onderbrak. Wat brokjes kaas en een Belgisch biertje toveren een sfeer die mij het besluit om geen kerstboom te plaatsen niet doen betreuren. Maar morgen zal ik er wel weer anders over denken.
De avond nadert en vanuit mijn raam zie ik dat de dooi zijn aanslag op de besneeuwde takken pleegt en lange vlokken omlaag vallen. Het sprookje wordt ontmanteld. Toch bijzonder een dag zonder voetbal als je er niet op rekent en je krijgt als wisselgeld een echte winterdag met sneeuw.

December is de maand van de gedenkwaardige dagen die een ieder op eigen wijze wil beleven.
Maak er een maand met mooie herinneringen van.

Dries Weber

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top