De column van Dries Weber

Achtergrond, Columns, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De column van Dries Weber 286

ER MOET WEER EEN STOEL UIT HET BERGHOK

De chef van de facilitaire dienst in het Zeister Bastion moet de kelder in. Er moet eindelijk een stoel bij in de bobo-zaal en misschien nog wel meer. Er is een bondscoach in zicht en die zal in zijn rugzak nog wel een paar favoriete hulpjes meebrengen.

Het wordt een trainer met een naam die niet Hollandser kan zijn: KOEMAN. Het is een karwei dat nog aan zijn palmares ontbrak. En laten we er gelijk maar bij zeggen dat het geen gemakkelijke koers is die hij moet lopen. De komende tegenstanders zijn allemaal van een kaliber waarover je snel kan struikelen. In maart moet de strijd aangebonden worden met Engeland en Portugal bij wijze van oefenwedstrijden. Als je daar een steek laat vallen, is de schade beperkt.
Serieuzer wordt het in het najaar als in een spelletje “WIE VAN DE DRIE” met Frankrijk en Duitsland in de nieuw gecreëerde Nations League gestreden wordt om de bovenste plaats met uitzicht op de komende Europese kampioenschappen.

En zie, plotseling klapt de Zeister hoge hoed verder open en duikt er een nieuwe directeur op, ene Aloys Wijnker. In Amerika had hij een baantje bij de voetbalbond en daarvoor was hij hoofd opleidingen bij AZ. Men is er in Zeist nog niet uit of hij nu Technisch Directeur genoemd moet worden of Directeur Voetbalontwikkeling. De tijd zal het leren en dan kunnen we tevens bezien hoe lang deze employé op de loonlijst van de KNVB beklijft.

PIRAMIDE-LEED

De amateurs storten zich op de tweede helft van de competitie. In de top van de zogenaamde piramide zijn de eerste wedstrijden al verspeeld. Waar in de lagere klassen er nagenoeg geen organisatorische druk staat op de afwikkeling, wachten de toppers op een oplossing van de problemen die steeds duidelijker neigen naar competitievervalsing door de deelname van de zogenaamde jeugdploegen van de eredivisieclubs. Door de steeds wisselende samenstelling
worden de ploegen in de Jupiler League daardoor regelmatig geconfronteerd met teams die de ene keer duidelijk sterker zijn dan in een wedstrijd tegen een andere tegenstander.

Ze kunnen niet promoveren of degraderen maar de competitiepunten (verwekt door de zogenaamde jeugdploegen) zijn wel van invloed op de resultaten van de overige Jupiler-ploegen. Daarnaast kan de pressie vanuit het betaald voetbal om spelers in de lagere divisies onder contract te stellen, leiden tot een onverantwoorde financiële druk. Men is in overleg om een andere structuur te bedenken waarbij het nu lijkt alsof het gezonde verstand een prominente plaats aan de conferentietafel inneemt.

GRAS vs KUNSTGRAS

In het betaalde voetbal woedt de strijd tussen de voorstanders van natuurlijk gras en degenen die hun heil denken te vinden op kunstgras. De argumenten voor en tegen zijn vaag en het gebruik daarvan leunt veelal op emotionele pijlers. Toen ik zondag AJAX op de grasmat van Utrecht zag ballen, had ik medelijden met hen. Het was een mix van ordinaire stroken woestijn en een verwaarloosd weiland. Geef mij dan maar zo’n mooie strakke rechthoek in plaats van een paar hectares wanhoop waarop geen verzekering een polis wil afgeven.

Dries Weber

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top