Column van POLLY: GRAN-TORREMO-BUFEIRA

Nieuws, Polly, Voetbalnieuws Geen reacties op Column van POLLY: GRAN-TORREMO-BUFEIRA 235

Een modegril, een hype of topping trendy, die trainingskampen voor amateurvoetballers? Waar de helft van Noord-Afrika in niet al te luxe bootjes naar Nederland vlucht, gaan Nederlandse voetballers als moderne trekvogels naar het zuiden. De (kwakkel)winterstop duurt hen te lang, we hebben vakantie van kerst tot Nieuwjaar en na  kerstkalkoen en oliebollen vliegen we massaal naar de Zuid-Europese zon. Tenminste dat dachten Ajax en Feyenoord twee jaar geleden, maar in Belek sneeuwde het en Feyenoord verzoop in de Portugese modder. Dat was grappig, omdat wij achter het glas van onze permanente strandpaviljoens aan de Noordzeekust konden zonnebaden. Het was de warmste winter van de eeuw. Dit jaar gaat Feyenoord weer naar Marbella, Ajax zonder Keizer naar de Algarve. Bergkamp zou toch al niet meegaan vanwege zijn vliegangst, hoewel ook hij eruit vloog.

Sinds enkele jaren gaan ook veel amateurs naar trainingskampen.nl. Dat moet een dochterbedrijf van Neckermann zijn. Eerst vertrokken de topklassers, daarna de hoofdklassers etc. Wie als tweede of derde divisionist gewoon in Nederland blijft, moet waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd surseillance van betaling aanvragen. Kijk de websites en de lokale AD-edities er maar op na: Ook….FC Sinterklaas (4e klas K West 3 ) gaat naar de zon.

Het moet niet gekker worden als derdeklassers als Maasdijk anno 2016 een week naar Gran Canaria gaan zoals vorig jaar het geval was. Geld komt van suikerooms, sponsors, Businessclubs van 100 en JO-9-pupillen die op  hun vrije, herfstige woensdagmiddag  noodgedwongen Grote Actieloten moeten verkopen voor de luxe selectietrip. Heb je niets verkocht, dan sta je een wedstrijdje wissel.

Ook regionale fusieclubs als HVC’10 en SVC’08 vlogen vorige jaren naar het zuiden. Na de Costa Blanca & Sol & Albufeira werd het voor de Hoekenaren een keertje Engeland. Maar dit jaar wordt het weer Benidorm. Je loopt dan wel kans geblesseerd terug te komen, want het stikt er van de scootmobielen en de helft heeft geen rijbewijs. Veel clubs (o.a. SVC’08) nestelen zich in Torremolinos. Nou kom ik daar vaak en de eigenaar van het eetcafé Friends naast appartement Bajondillo verdient aan Hollandse voetbalclubs een behoorlijk bruine boterham. Hij doet zijn zaak er speciaal voor open.  WKE uit Emmen was er tot het faillissement een graag geziene gast, maar ja die woonden thuis ook in een woonwagen en dan wil je met Oud en Nieuw wel eens wat luxe.

Wie het verslag op de websites van amateur- clubs bezoekt, ziet dat het vooral gezellig en succesvol was. Nooit mislukt er zo’n kamp, ook al wordt de trainer een week later ontslagen. Waar je vroeger romantisch langs de regenpijp moest wegglippen, mag je tegenwoordig onder leiding van ‘het technisch hart’ stappen en bieren. Allemaal goed voor de teambuilding.

Nou vergeet het. Ik heb jarenlang met leerlingen gesurvivald in de Ardennen en teambuilding ontstaat door een nat pak tijdens een nachtelijke dropping abseilen. Maar daar gaan we met onze voetballers niet naar toe. Die willen todo dia sol, Burgerking en muchas cubas libres.

Na het stappen toch minstens anderhalve training van anderhalf uur met een krolse kater in je kop voltooien, meerkeuzevragen bij een door de assistent-trainer opgestelde voetbalquiz beantwoorden en aan het Ik-Hou van-… (HVC, SVC, HBS, VELO, VUC, GDA etc)  meedoen. Er is ook altijd wel een selectiegek die met een blonde pruik op Linda de Mol of Gordon nadoet.

Ik ken intussen spelers die helemaal niet van alcohol houden (ja, die bestaan echt en die zijn zo jong dat ze nog graag met hun ouders op vakantie gaan in plaats van naar Oh OH Cherso in de hoop simpel een Samantha te scoren.). Haaglanden TV is er immers ook om opnamen te maken. Ik ken er ook die nog studeren en voor hun eigen bijdrage zijn aangewezen op hun ouders.

O ja, natuurlijk niet vergeten met elkaar de analyse te maken van wat er in de eerste seizoenshelft misging en wie welke in juli gemaakte afspraken niet is nagekomen. Kan dat niet gewoon op een zaterdagmorgen 6 januari a.s. met koffieverkeerd  en ruim belegde broodjes in de eigen kantine, voorafgaand aan de Nieuwjaarsreceptie? Zien de clubvrijwilligers ook eens wie er in de selectie zit. Zo’n analyse heeft bovendien nauwelijks zin, want degene die eindelijk het lef heeft om tegen de trainer te zeggen dat diens tactiek en wisselbeleid wel wat beter kan, speelt tot de zomerstop in 2. De rest houdt wijselijk zijn kop dicht. Zwijgen uit frustratie kan op de hei in Lunteren ook.

Het is overigens wel belangrijk (als je dan toch gaat) de goede locatie te kiezen. In 2014 lukte het Bert de Best en zijn vaste trainingsmaatje HVC’10 na vijf dagen Torremolinos te laten promoveren naar de 1e klas. De laatste drie jaar verliep het trainingskamp minder succesvol. De winst in de Algarve Cup ’15 van HVC’10  was dat allerminst. De degradatie was vijf maanden later een feit en de laatste twee ‘teambuildingsprojecten’ (Valencia en Colchester) brachten HVC’10  ondanks ‘diepgaande analyses’ een negende en een zevende plaats.

Schrappen met die ongein. Vanaf half december twee weken thuis uitbuiken met Netflix, kalkoen en appelflappen en dan er weer vol gevreten tegen aan, duintje op, duintje af.

En wie er toch even op uit wil. Gewoon een Landalparkje pakken? Ik weet er één dat mooi symbolisch “Schuttersbos” heet. Het ligt op Terschelling en elk huisje heeft z’n  eigen regenpijp. En, tweepersoonsbedden. Dat is pas teambuilding.

P.S. Nog een vraagje? Mogen columnisten van Haaglanden Voetbal in ruil voor een positief artikeltje voor de clubwebsite gratis mee? Ik wil graag naar Torremolinos.

POLLY

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top