Column van Simon Taal

Achtergrond, Columns, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op Column van Simon Taal 470

Minder is meer

Minder is meer, dat moet het gevoel zij bij Ajax op dit moment; volle spaarvarkens maar geen bestedingsdoelen! Waar Ajax verschijnt in Nederland gaan de prijzen van potentiële transfers structureel omhoog met zo’n 20 of 30 % Dit alles met het oog op de torenhoge winsten die zijzelf maken op de verkoop van spelers aan het buitenland. Gevolg is wel dat Ajax financieel welvaart, maar sportief achteruit holt, op de bank bij Ajax en bij Jong Ajax zitten nog een paar groeibriljanten, maar die zijn nog niet rijp voor het grote werk.

Het gekke is dat buitenstaanders roepen dat Ajax dan maar geld uit moet gaan geven aan transfers binnen Nederland, daarmee uit het oog verliezend dat het wel kwaliteit moet hebben die uitgaat boven hetgeen er al aanwezig is. In de pers en bij andere clubs wordt dit alweer weggezet als arrogantie, maar een gezonde bedrijfsvoering is minstens zo belangrijk als een kampioenschap behalen en daarmee CL-voetbal halen.

In de CL heeft geen enkele Nederlandse club iets te zoeken naar mijn mening, noch Ajax, noch Feyenoord en ook PSV niet! De kloof tussen internationale en nationale top is inmiddels zo groot en fnuikend voor het competitie-element binnen de internationale competities dat je je de vraag mag stellen of de huidige opzet nog wel gecontinueerd moet worden? Elk jaar weer verschijnen bijna dezelfde namen op de wedstrijdformulieren van de CL en de EL met als uitzondering afgelopen seizoen waarin Ajax verraste! Kortstondig succes natuurlijk, Davy Klaassen en Davidson Sanchez stonden gelijk al weer op de shortlists van de grote Europese clubs in het voetbal! Weg uitzicht op succesvolle tijden voor Nederland…, het is een repeterend verhaal, waar ook geen einde meer aan komt! Geniet van het verleden en vergeet het heden, is de leus!

Opleiden of niet?

Het enige waar opleiden toe leidt is het vergroten van de winst en accepteren van de competitie-inflatie! Denemarken is al lange tijd onze voorbode van dit verschijnsel en ook België ziet met lede ogen zijn talenten ieder seizoen vertrekken naar graziger weiden! PSV gaf enkele seizoenen het verkeerde voorbeeld door de opleiding te laten schieten en alleen nog maar versterkingen te kopen, waar dat toe geleid heeft is elke week te zien in de eredivisie.

Niet te stuiten gewoon! Wen er maar aan zou ik zo zeggen, al verpest het wel mijn interesse in de voetballerij! Voor CL-wedstrijden blijf ik niet meer thuis en voor ander internationaal voetbal blijft mijn tv op zwart. Zonde van de breedbeeld-kleurentelevisie die ik van mijn kinderen heb gekregen, maar maar wat internationaal voetbal betreft ben ik een zwartkijker geworden! Ook nationaal is er geen reet meer aan, ben afgelopen zaterdag naar ADO – Heerenveen geweest, deed gewoon pijn aan mijn ogen wat beide clubs ervan bakten. Foute passes te over, geen enkel technisch vernuft en er was er werkelijk niet één die de kunstgrassprieten ontsteeg! Routiniers als Beugelsdijk en Immers gaven niet thuis en ook aan Heerenveen-kant waren er geen uitschieters. Valt dat iemand te verwijten….? Ik denk het niet! Ook het kunstgras was niet de oorzaak van het slechte spel al droeg het ook niet bij aan een spectaculaire wedstrijd. Bijna geen dreiging vanaf de flanken, de spitsen waren onzichtbaar en er was geen vloeiend samenspel. Het ‘Haags kwartiertje’ was zelfs niet meer actueel! Hoe nu verder? De piramidegedachte in het voetbal heeft gefaald, opleidingsteams maken de dienst uit in de 2e en 3e divisies, de publieke belangstelling loopt hard achteruit door gebrek aan derby’s en het gebrek aan herkenbaarheid van de eigen regioteams. Gelukkig kunnen wij Scheveningers ons verheugen op de bekerwedstrijd tegen Ajax met hopelijk een spectaculair verloop en met uiteindelijk natuurlijk SVV Scheveningen als winnaar! Met hopelijk een Scheveningse matchwinner op de scorelijst, kortom against all odds!

De tranen staan nu al in mijn ogen!

Simon Taal

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top