Column van Simon Taal

Achtergrond, Columns, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op Column van Simon Taal 463

Ben geen deskundige erfelijkheidsleer, maar heb wel interesse in de werking van dergelijke processen! Hoe komt het toch dat bepaalde periodes van de eeuw kleine landen uitblinken in bepaalde vormen van sport? Neem nou België waar de tennissers de afgelopen jaren talent op talent voortbrachten en ook op het gebied van atletiek was België ons jarenlang de baas. En dat terwijl we met miljoenen meer zijn. Is dat toeval, of zit er een gedachte achter? Denemarken kende uiterst succesvolle jaren in de voetballerij, in de jaren ’90 en dat met een bevolking van nog geen zes miljoen inwoners! IJsland weet de wereld de laatste jaren telkens weer te verrassen met uiterst talentvolle handbal- en voetbalteams, zowel bij de mannen als bij de vrouwen en dat met een inwoneraantal van 350.000 mensen! Hoe zit die genenwereld toch in elkaar?

Het is een bekend feit dat verhoging van de sportprestaties in grote mate bepaald wordt door de geldstromen en energie die er ingestoken worden, maar wat nu als er geen talent is? Leveren we ons dan over aan de gedachte ‘niet geschoten altijd mis?’ Genetica is een gevaarlijk onderwerp om over te schrijven en ik ben een aantal jaren geleden flink bekritiseerd toen ik afkomst en talent beschreef in een column! Met hetzelfde gemak als waarmee ik de column had geschreven, werd ik beticht/verdacht van een vorm van racisme! Nu kan men veel van mij zeggen, maar racisme en ik gaan echt niet samen! Legbatterijen met barende voetbalvrouwen zag ik voor me en het resultaat van dit soort ‘fok’programma’s was een bloeiende voetbaltak en een vrijwel gegarandeerd succesverhaal.

Is talent geluk?

Volgens een melkreclame kent Nederland negen miljoen sporters, daar moet toch wel een aantal goede sportteams uit te vormen zijn? Alles begint met visie dus ik ben benieuwd welke visionairs er opstaan in allerlei takken van sport? We hebben weer een Arie Selinger nodig en een Ton Boot, die met hun bevlogenheid de sporttakken onder hun hoede nemen. Maar bestaan ze nog wel dit soort mannen van stavast die met hun inspiratie hebben gezorgd voor menig sportsucces. In het voetbal hebben we de invloed van coaches gehad die het verschil maakten, Happel en Michels waren meesters in het uitmelken van voetbaltalent en het creëren van gouden voetbalteams. Beiden hebben helaas het tijdelijke met het eeuwige verwisseld! Ons achterlatend met mooie herinneringen aan unieke sportprestaties. Michels door zijn harde hand en Happel door zijn harde speelsheid waardoor hij het uiterste uit zijn teams wist te halen. Kun je dit soort trainers creëren? Denk het niet, hun aanstellingen bij verschillende clubs vallen toevallig samen met bepaalde talenten waar ze hun grootsheid aan te danken hadden. Zonder ingrediënten, geen taart tenslotte! Daarom ondersteun ik de gedachte van een breed sportaanbod op de scholen met gekwalificeerd personeel die de sporttalentjes er al op jonge leeftijd uit kunnen vissen en kunnen ontwikkelen tot boegbeelden van onze sportbonden!

Mensen die van een vijfje een zesje kunnen maken en van een negen een tien, inspirerende leiders, daar heeft Nederland behoefte aan!

Spelregels

Het moment van de waarheid was aangebroken afgelopen maandag, de jaarlijkse spelregeltoets voor scheidsrechters was er weer! Zo’n veertig scheidsrechters mochten tijdens deze sessie waarmaken wat ze zelf elke week tegen de spelers roepen, leer de regels van het spel, anders kun je het niet spelen! Twintig vragen die op het oog niet moeilijk leken, maar na correctie toch wel wat huiswerk voor mij opleverden! Van de twintig vragen haalde ik met moeite een krappe 6 – ! Een prima resultaat voor iemand die opgegroeid is in een zesjescultuur, maar voor mij een teken dat er werk aan de winkel is op spelregelgebied! De nuances van de jongste wijzigingen op spelregelgebied waren mij enigszins ontgaan, met dit voor mij teleurstellende resultaat tot gevolg. Spelregels zijn net conditie, je moet ze bijhouden om te kunnen blijven presteren!

Simon Taal

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top