De column van Simon Taal

Achtergrond, Columns, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De column van Simon Taal 475

Nationalisme

Het is onrustig in de wereld en dus ook in Europa! Italië roert zich en wil meer vrijheid om zelf te bepalen wat het goeddunkt! De Britten die zich losmaken, America first, de Russen die hun spierballen tonen en dan ook China nog eens dat zijn rol in de wereld opeist! De wereld is, na het uiteenvallen van het Oostblok en de fictie van een sterke eenheid van de EU, weer verworden tot een speelbal van sentimenten door nationalistische invloeden! De gewenste rust is totaal van tafel! We leven weer in een maatschappij vol eigenbelang! De wereld en Europa, het leek zo overzichtelijk! Wat heeft dit met voetbal te maken hoor ik u denken? Nou niet heel veel, maar toch ook weer wel, het egoïstisch denken neemt een grote vlucht in de hele maatschappij en als individu heb je er geen enkele grip op! En dat is verontrustend; we zijn weer terug bij af, niks is meer zeker, en zelfs dat niet! Het ‘ieder voor zich en God voor ons allen gevoel’ bekruipt me! En vrolijk word ik daar niet van… Om het terug te brengen naar het voetbal, zelfs de discussie over gras of kunstgras is een zaak van ‘groot’ en ‘klein’ geworden! ‘Groot’ (lees de grote clubs) willen af van kunstgras en verlangen naar lang vervlogen tijden waarin Nederlandse clubs het nog voor het zeggen hadden in Europa en zelfs in de wereld! Klein is bezig met overleven en zijn gebaat bij regelmatige bespeling om inkomsten te genereren. Het is een utopie om te denken dat de oude situatie ooit terug zal keren!

Voetballoze weekenden

Ze zijn niet aan mij besteed, ik verveel me en krijg een rot humeur! Het woord ‘vrij’ wekt de indruk dat er geen verplichtingen zijn en je dus kunt doen en laten wat je wilt! Nou vergeet het maar! Vrijheid geeft juist heel veel verplichtingen. Binnen de regels van de KNVB word je geacht je toch beschikbaar houden voor een onverhoopt vrijgekomen wedstrijd die dus nooit komt? Het aanstellingsbeleid is voor mij ook wat ondoorzichtig! Veel vrije weekenden! Terwijl er een tekort aan scheidsrechters zou zijn?

Clubkleuren

In de officiële mededelingen van de KNVB staat het programa en in welke kleuren deze teams gaan spelen! Het lijkt wel of de duvel ermee speelt, maar keer op keer krijg ik wedstrijden waarbij één van de twee clubs in een outfit speelt, die sterke gelijkenis vertoont met mijn outfit! Sinds het standaard-zwart is afgeschaft en we van de KNVB bij Gods gratie een geel shirt met KNVB-logo hebben gekregen, werd ik een aantal keren verrast met de aanstelling in wedstrijden waarbij altijd wel één van de twee deelnemende clubs een outfit droeg wat sterke gelijkenis vertoonde met de door mij gedragen tenues. Zelfs het raadplegen van de clubsites geeft geen uitsluitsel meer! Als ik op de middenstip in mijn gele shirt verschijn dan is de verbazing groot als het thuisspelende team opeens een geel shirt draagt omdat de sponsor dat waarschijnlijk wel een leuk idee vond. Vanaf heden ga ik dus op stap met een voetbaltas met veldschoenen, kunstgrasschoenen, drie setjes scheidsrechterskleding, vier verschillende fluiten met variërende tonen en elke keer weer de onzekerheid of spelers en trainers de spelregels wel goed beheersen!

Simon Taal

© Haaglanden Voetbal

   

Zoeken

Back to Top