De column van Simon Taal

Achtergrond, Columns, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De column van Simon Taal 391

Het seizoen is ten einde, de kampioen is bekend, PSV mag de schaal voor dit jaar ophalen en AZ en Feyenoord gaan uitmaken wie de beker opeist! Wat was het voor seizoen? Internationaal konden we geen potten breken dit seizoen en het Nederlands elftal moet zich richten op een volgend evenement, want het WK in Rusland gaat aan onze neus voorbij! Hadden we vorig jaar nog een finalist in Ajax, dit jaar ging het Europa Cup-seizoen als een nachtkaars uit met teleurstellende resultaten van alle deelnemers uit Nederland. Met meer dan een miljoen leden heeft de KNVB ook geen representatief elftal op de been kunnen brengen.

Gelukkig hebben we de vrouwen nog, die zich steeds meer presenteren als DE vertegenwoordiger van onze nationale volkssport. Lieke Martens, Shanice van de Zanden cs. zullen de eer van Nederland hoog moeten gaan houden. Dit overigens zonder de hulp van een voetbalpraatprogramma als Voetbal Inside, dat ondanks de populariteit van het vrouwenvoetbal in Nederland nog geen formule heeft gevonden om de promotie volledig gestalte te geven!

John de Mol moet toch in staat worden geacht het ‘meidenbal’ naar een hoger plan te trekken. Zoals reeds eerder door mij gememoreerd in een column zie ik een totale opwaardering van het vrouwenvoetbal niet gebeuren, eredivisiewedstrijden worden nog steeds gespeeld voor vrienden en bekenden en enkele geïnteresseerden, onvoldoende voor het aantrekken van grote commerciële partners. Zelf ben ik wel al wat meer om voor wat betreft de mogelijkheden van het vercommercialiseren van het Nederlands vrouwenelftal dat als enig bondselftal de Hollandse School nog aanhangt! Als schaatsen een succes kan zijn, dan moet het ook lukken met het vrouwenvoetbal! Eén gewetensvraag, weet u wie er op dit moment koploper is in de vrouweneredivisie? Er zullen er vast wat zijn, maar overtuigen doet het me helaas nog niet!

Handsballen

Er is geen onderdeel waarover wekelijks zoveel commotie is als over ‘hands’; aangeschoten hands, bewust of onbewust hands! Je zou er tureluurs van worden, in één wedstrijd komen wel zeker tien keer dit soort situaties voor waarin de scheidsrechter een oordeel moet geven over het al dan niet strafbaar zijn van een (letterlijke) handeling. Met vijftig camera’s uit alle mogelijke hoeken is het vaak nog niet eens evident of een strafschop op zijn plaats is, laat staan dat één individu dit met eigen ogen zou kunnen zien en vooral interpreteren. De bevoegdheid van de neutrale assistenten wordt door veel scheidsrechters ingedamd door de zin ‘binnen het strafschopgebied is alles voor mij’! Daarmee coaches als bij voorbeeld Stijn Wreven een kans gevend om op vijftig meter afstand wel een oordeel te kunnen geven over een handsballetje of strafschopwaardig momentje! Het is voor veel voetballers ook nog steeds onbegrijpelijk dat een bal die uit een vrije schop tegen een (let wel) uitgestoken of ter bescherming van gezicht of edele delen, hand aankomt, leidt tot een directe vrije schop of strafschop! Niemand verplicht een speler om in een muur te gaan staan, eventueel gevolg van een tegen de hand aangeschoten bal die van het lichaam verwijderd is kan dus zomaar leiden tot een strafschop! In de muur gaan staan is geen verplichting, maar is risicovol als je je niet bewust bent van de zaken die je je kunt veroorloven! Handjes op de rug en ballen tonen!

Vaak maakt emotie van spelers en trainers dat er (ten onrechte) heftig gereageerd wordt op bovenstaande voorvallen waarbij een vrije schop wordt toegekend en scheidsrechters en hun assistenten in de beklaagdenbank worden geplaatst!

Gek dat in een sport die voetbal is genoemd ballen die met de hand worden gespeeld zoveel emotie losmaakt!

Simon Taal

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top