Column van Simon Taal

Columns Geen reacties op Column van Simon Taal 427

We zijn weer begonnen!

Het zal u niet ontgaan zijn, de strijd om de nationale voetbaltitel is weer ontbrand! Ook in de hoogste regionen van het amateurvoetbal werden de degens weer gekruist, zo bond SVV Scheveningen de strijd aan met SteDeCo, een club uit de dorpen Hoornaar en Hoogblokland. SVV Scheveningen speelde met rouwbanden in verband met het overlijden van Arie de Jager. Een groot verlies voor Scheveningen omdat Arie naast het organiseren van activiteiten rondom de selectie van Scheveningen ook het vriendelijke gezicht van de club was. Arie was geliefd bij vriend en vijand, mijn schrik was dan ook groot toen ik hem een paar maanden geleden aantrof op de tribune van Scheveningen en van hem hoorde dat hij leed aan de ziekte ALS.

Het deed hem zichtbaar pijn in zo’n kwetsbare positie te verkeren. De oudste zoon van Arie (niet toevallig naar Schevenings gebruik, ook Arie) was ook aanwezig op de tribune en zat naast zijn vader, voor mij een openbaring omdat ik niet wist dat Arie twee zoons had. Arie was een vader van iedereen, zo voelde het! Hij straalde rust uit en zelfverzekerdheid. Een aimabel mens met kwaliteiten die elke club in zijn midden zou wensen. Arie is er niet meer, maar hij zal voor altijd in mijn gedachten blijven! Zo is de start van het één, het einde van de ander, de cirkel van het leven… Rust zacht Arie bedankt voor je voorbeeldgedrag!

De wedstrijd

Scheveningen – SteDeCo kon mij niet bekoren, wel heb ik weer genoten van Levi Schwiebe en Ricardo Samoender, die met hun offensieve acties de wedstrijd nog enigszins boeiend maakten. Naar mijn mening is het vertrek van Samoender mede de oorzaak van het wegzakken van HBS in aanvallende zin. Naast het vertrek van Tjeerd Westdijk was het verlies van Samoender een behoorlijke aderlating voor HBS omdat door het ontbreken van druk op de flanken en het ontbreken van een doelpuntenmachine de druk op de eigen defensie alleen maar zal doen toenemen!

De huidige positie van Scheveningen op de ranglijst moet de beleidsbepalers benauwen…, voor je het weet zit je vast aan de voorwaarden van de KNVB behorende bij een positie in de tweede divisie. Een effect wat bij meer clubs zal ontstaan of al langer aanwezig is. De clubs uit de Bollenstreek, over het algemeen niet de armste clubs, zijn in vrijwel alle gevallen tegen deze vorm van dwang van de KNVB. Ik heb het ooit eerder geschreven, dat het herinvoeren van de tweede divisie een zet is die een omgekeerde beweging is ten opzichte van de situatie in de jaren ’70 toen er een grote sanering plaatsvond.

Clubs met grote namen als EBOH, Fortuna Vlaardingen, SVV, AGOVV en ook ons eigen Holland Sport waren onlosmakelijk verbonden aan die periode in het ‘Betaald’ Voetbal. Veelal hingen deze clubs onderin de betreffende divisies en leden een zieltogend bestaan! Clubs die overeind gehouden werden door goedwillende sponsors die hun ruimschoots aanwezige (zwarte) geld trachtten weg te sluizen. Als dat is wat de KNVB nu weer voorstaat met het opleggen van verplichtingen aan amateurclubs, dan dan voorspel ik een faillissement van deze ‘nieuwe’ loot aan de KNVB-boom!

Ik hoop niet dat 2017 een (negatief) gedenkwaardig jaar wordt in de Nederlandse voetbalwereld.

Simon Taal

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top