De column van Wim van den Berg

Achtergrond, Columns, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De column van Wim van den Berg 237

JAMMER 1

De tv-avonden hebben een andere invulling gekregen als er internationaal voetbal te bekijken valt. Dan kijk ik tijdens de verplichte reclameblokken die in een uitgezonden film zitten en stel mij op de hoogte van de stand. Soms wil ik nog weleens de moeite nemen om daarna de samenvattingen te bekijken, die wel kunnen uitlopen tot 00.30 uur, maar goed: ik ben geen ochtendmens. Het is eigenlijk een jammerlijke constatering (niet kijken), maar het gebodene is dan ook bijzonder matig, soms zelfs slecht. Wel kan ik dan genieten op vrijdagavond van de Jupiler League: best spannend en zeker enthousiast voetbal. En uiteraard het amateurvoetbal, waar ik de laatste drie weken om diverse redenen verstek moest laten gaan.

De vrije momenten heb ik besteed aan het op orde brengen van mijn gigantisch grote archief dat gaat over de H.S.V., de H.V.B., de K.N.V.B., de VvG, de H.R.S.R., de C.O.V.S. de Gemeente (o.a. over toentertijd Piet Vink), De Goudvink, De Ooievaars, de O.H.G en alle vrolijke momenten zoals jubilea en recepties. Ik zag recent zo’n 56 jaar voetbal aan mij voorbijkomen, waarbij het opvalt hoeveel mensen inmiddels en helaas zijn overleden. Heel recent had ik daar een voorbeeld van. Bij de H.S.V. was Louise Elsackers sedert 1991 vrijwilligster op vele representatieve fronten. Op 24 oktober jl. overleed zij aan een hartstilstand. Het was goed om te zien dat vanuit de vereniging zoveel leden aanwezig waren om de familie te steunen en Louise te herdenken. Menige lezer die de IJzerwerf of Kijkduin heeft bezocht, zal haar hebben meegemaakt achter de bar of bij het receptieboek. Helaas is er weer een kanjer ons ontvallen.

JAMMER 2

Ernst Happel is ook dood, maar dan al jaren. Op 14 november aanstaande is het 25 jaar geleden dat deze oud-trainer van ADO Den Haag en Feyenoord (Europacup 1) overleed. In 1978 haalde hij als bondscoach van Nederland de finale. Hij speelde zelf in 1954 en in 1958 op een WK. Oostenrijk eert hem met een oefeninterland tegen Uruguay. Robben is als international gestopt, maar Sneijder geeft (nog) niet op. Een goede speler met veel inzet, maar ik denk toch dat hij langzamerhand beter kan gaan stoppen. Er moet echt een nieuwe lichting spelers komen en de kennisoverdracht kan in allerlei functies door Robben en Sneijder worden gepleegd.

Jammer ook van het staken van een wedstrijd tussen vv Capelle en Magreb’90 op 14 oktober jl. De oorzaak zou worden uitgezocht, maar de knokpartij was kennelijk buiten de lijnen en duurde voort toen de politie er al was. Gianluigi Buffon gaat stoppen. In januari 2018 mag hij 40 worden en hij heeft een respectabel palmares, waaronder vijfmaal beste keeper van de wereld. Dat konden ze van mij in mijn toenmalige KRVC-tijd niet bepaald zeggen. Zou Italië zich plaatsen voor het WK in Rusland, dan kan hij bogen op zes keer meespelen tijdens een WK! Die grote handen heeft hij van zijn mama, die Italiaans recordhoudster discuswerpen was, terwijl zijn vader de genen overdroeg van kogelstoter en gewichtheffer. In 2001 was Buffon de duurste keeper ooit: hij ging voor 40 miljoen euro over van Parma naar Juventus, van welke club mijn kleinzoon Stefano Zuliani een bijzonder grote fan is.

ACTUEEL

Een erg mooi interview in het AD op 22 oktober jl. met Bram Poons “knokken in het leven”. Aan te bevelen leesvoer en (net als ik) een oorlogskind waar ik erg veel respect voor heb. Bevlogen, sociaal, harde werker en recht voor zijn raap. Gewoon een kanjer dus! De vader-zoon-connectie werd erg goed verwoord door Hugo Borst die Hans Kraay junior condoleerde met het verlies van zijn vader Hans Kraay senior, die 81 is geworden. Hugo had in 2009 Hans en Hansie-Hansie geïnterviewd voor zijn programma “Over vaders en zonen”. Junior adoreerde zijn vader en wilde graag gezien worden door papa. Senior kon dat niet zo goed, ook al is dat de laatste dagen van zijn leven wel gebeurd. Hans was trots op zijn zoon, met wie ik 15 januari 2005 samen in het Feyenoord Stadion mee mocht presenteren tijdens de dag van West II “Scheidsrechters Winnen”. We hebben toen veel gelachen en Hans junior is gewoon een toffe jongen.

Alleen als woord is dood omkeerbaar.

Wim van den Berg

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top