De column van Wim van den Berg

Achtergrond, Columns, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De column van Wim van den Berg 248

AMATEURS

Hoogste tijd om weer iets te verwoorden over bijvoorbeeld VUC, waar Kees Wenneker en ik te gast waren op 19 november jl. bij de wedstrijd VUC-ROAC. Ontvangen door Trees Wursten in haar kassahokje – gelukkig voorzien van verwarming – en mij met pijnlijke rug naar boven gehesen via de trap, alwaar thee en appeltaart mijn deel werden in de bestuurskamer. Het was in ieder geval plezierig om bestuursleden van ROAC te treffen; tegenwoordig zie je vaak dat bezoekende clubs verstek laten gaan in de bestuurskamer van de gastvrouwen en heren, helaas. De tribune was mager bezet en er stond een waterkoude kille wind, maar de wedstrijd was redelijk vermakelijk en stond onder de prima leiding van de nog jonge arbiter Jeffrey Verduijn. De tomatensoep in de rust vond gretig aftrek, waarbij ik deze keer nogal mazzel had: ik trof 4 gehaktballetjes aan. En zie: Kees ook! Na enig billenknijpen won VUC met 2-1 en dat was niet ongelukkig te noemen. Na afloop weer de bekende drukte en prima verzorging door Kitty en Leny, die ons ook bij VvG-bijeenkomsten altijd groots in de watten leggen. We zijn 15.12 weer te gast als VvG bij VUC voor een Kerstborrel –plus.

LICHT IN DE DUISTERNIS

Dat zou er weleens kunnen gloren op de eerstvolgende vergadering van de KNVB in Zeist, die op 12 december gaat plaatsvinden. Daar zal dan verslag worden gedaan door de verkenners die de voetbalpiramide onder de loep hebben genomen en waar in maart 2018 een voorstel moet liggen voor een totaal nieuwe voetbalpiramide. Alweer? Ja, alweer! En wat denk ik nou op dit moment: we gaan de amateurs en profs weer “ouderwets scheiden”, zodat we af zijn van allerlei gekke instromen vanuit het betaald voetbal, die thans tenminste omzetderving voor de amateurclubs met zich meebrengen. En als ik in het AD het artikel van Sjoerd Mossou en Maarten Wijffels lees dat ook Jan Dirk van der Zee aangeeft dat we wellicht een doodlopende weg zijn ingeslagen, dan mag je op mijn vermoeden weddenschappen gaan afsluiten. En dan gaat er nog een vorm van klantenbinding (derde helft) komen, als de KNVB samen met Talpa het VoetbalTV gaan lanceren als sociaal platform voor de amateurvoetballer. Biertje erbij, sjekkie mag niet meer, maar toch ten dele terug naar vroeger. Vervolgens heeft Feyenoord weer een keer gewonnen, dus is Jan Oprel ook weer blij.

WINTERSTOP

Nog voor aanvang daarvan zijn alle vijf de Nederlandse vertegenwoordigers uit het Europese voetbal gewipt en dat is sinds 1998 niet meer voorgekomen. Kuipers zal moeten doortrainen, want hij staat op de shortlist voor het WK in Rusland in 2018. Geen Nederland en dus een kansje voor onze toparbiter voor de finale?! In Portugal is er volgens mij geen winterstop en daar gaan de arbiters volgende maand vermoedelijk en gezamenlijk staken. Clubs, spelers en coaches moeten eens ophouden met hun protesten op het veld. Doet mij denken aan de staking van de H.S.V. op 29.11.1982, toen wij als bestuur samen met de TROS-cameraploeg langs de velden gingen kijken of de arbiters solidair waren. Matig tot vrijwel niet, want niet fluiten door de een werd gevolgd door graag fluiten door de ander. De toenmalige winterstop bracht weer rust in de tent. Trouwens, D66 wil dat er in de Haagse regio gebruik gaat worden gemaakt van ledverlichting. Groningen deed dat al eerder en ook Amsterdam gaat die kant uit. In de laatste column van 2017 op 19 december a.s. kan ik wellicht terugkomen op het licht in de duisternis bij aanvang van de winterstop. Kerst is nakend.

Op de tennisbaan passeren de tegenstanders mij vrij eenvoudig: het beweegpatroon heeft een dippie. Komt er een bal aan, dan schrik ik dusdanig alsof er iemand een waterijsje in mijn kruis heeft laten vallen……

Wim van den Berg

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top