De column van Wim van den Berg

Achtergrond, Columns, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De column van Wim van den Berg 252

HISTORIE

Er verdwijnt zo wel het een en ander de laatste jaren. Bestuursleden muteren, clubs worden opgeheven, fusies worden aangegaan en soms valt er weer eentje op. Zoals recent de melding dat in Rotterdam de voetbalclub Hermandad zal worden opgeheven. Op 17 oktober 1919 opgericht en aan het eind van dit seizoen geen subsidie meer van de politievakbond. Toen ik het las op Haaglanden Voetbal, schoot mij te binnen dat ik ooit meeging met een bus (jawel!) naar Rotterdam, omdat KRVC (thans Vredenburch) daar voor de competitie moest spelen. Dat was eigenlijk een dagje uit voor mij als juniorspelertje. Maar in die tijd ging de hele familie mee naar alle wedstrijden.

Zo zal de kreet schijtbakkenvoetbal van Gertjan Verbeek ook wel weer eens verdwijnen, net als betonvoetbal, flipperkastvoetbal en de meest oorspronkelijke van Fritz Korbach boerenkoolvoetbal. Maar……Verbeek was wel origineel, dat mag gezegd zijn. Zo ging Beugelsdijk al uit de politieke arena, nog voordat hij er goed en wel in mocht opdraven. En terecht! Daar moet hij zich gewoon ver van houden. Nee, dan Ronald Koeman als bondscoach. Let op die gaat geheid de historie in. Ik weet nog niet hoe, maar het gaat gebeuren!! Henk Fraser is ook eind van het seizoen historie bij Vitesse en gelijk heeft hij. Die zie ik nog wel historie schrijven in Rotjeknor op enig moment. Want ergens zijn we allemaal een keer historie……..

CENTJES

ADO Den Haag weer in categorie 2. Da’s mooi, ook al verbaast het mij hoeveel pecunia daar werd besteed aan de raad van commissarissen. Vorig seizoen dus € 133.000,– en da’s best een beetje. Zeker als je leest dat er normaal gesproken geen vergoedingen worden gegeven voor die toezichthoudende functie. Nee, dan meneer Infantino (ik vind dat nog steeds zo dicht bij infantiel zitten). Hij zou actief hebben geholpen om Fenerbahce weg te laten komen met een lage straf bij een corruptieschandaal in het Turkse voetbal. Er is toen flink wat gearresteerd nadat ook strafrechtelijk bewezen bleek, dat er sprake was van corruptie. Helaas voor Trabzonspor werd in 2010-2011 de titel niet ontnomen aan Fener. Zoekend naar Hermandad (zie eerste alinea), trof ik wel nog alle vergoedingen sedert 1961 die ik per wedstrijd gehonoreerd kreeg. Dat was veelal “busgeld”, maar soms ook wel een hele florijn, zijnde EEN GULDEN. Later als grensjager in de tweede divisie kreeg ik wel eens fls. 37,50, maar dan moest ik wel helemaal naar Unitas reizen in Gorinchem (of all places). Nou ging het mij daar ook niet om, maar later was het wel leuk als je van de declaraties elk jaar een nieuw scheidsrechterspakje kon aanschaffen; in die zin poogde ik wel de altijd goed voor de dag komende Leo Horn een beetje na te doen.

VOORINGENOMEN

Dat is altijd gevaarlijk en dus het verslag van Tom Scholten lezend van 22 januari jl. over Scheveningen-ACV, kreeg ik een halve wegtrekker van de kennelijk door John Blok geventileerde opmerking dat de scheidsrechter zeker niet de beste man van het veld was (dat kan); “dat wisten we van tevoren, want we hebben hem eerder gehad bij Quick Boys”. Blok weet de irritaties aan de leidsman en dat is echt niet goed te praten. Omgekeerd kan het ook en dat is wellicht toch beter. Tijdens mijn loopbaan als referee mocht ik mij vaak omkleden in houten barrels van kleedkamers, waar ik de spelers naast mij en vaak ook de trainer/coach kon horen. Een milde glimlach verscheen dan om mijn mond als ik de betrokken coach hoorde memoreren “jongens bekkies dicht vandaag, want we hebben Van den Berg uit Scheveningen en die houdt niet zo van al dat gelul”. Liep het toch weer perfecto!

AFSCHEID VAN LEO QUAX

Leo Quax was ooit een begenadigd Haags voetballer, die het zelfs tot de selectie voor het Haagse Jeugdelftal bracht. Later vertrok hij naar Brabant om uiteindelijk in Zevenhuizen een fraaie stulp te gaan bewonen, van waaruit hij o.a. actief was als penningmeester bij de vv Hillegersberg. Zijn sportieve leven werd gememoreerd bij de imposante afscheidsplechtigheid afgelopen donderdag in de aula van de Begraafplaats Oud Kralingen. Deel van dat sportieve leven was de laatste vier jaar zijn deelname aan een tennisgroep die twee keer per week in Westvliet plezierig een balletje slaat.

Leo zou 16 februari 2018 de leeftijd bereiken van 70 jaar en is helaas na een ongelijke strijd tegen kanker te vroeg overleden. Een fijne en humoristische man met een geweldig familiegevoel en samen met echtgenote Monique ook een uitstekend gastheer, zoals wij als tennisvrienden dat mochten ervaren in 2016. Zeer recent was Leo nog bij een wedstrijd van Sparta, dat naast Ajax tot zijn favorieten behoorde. Zoals één van mijn maatjes zich uitdrukte: “Bizar dat je iemand weggedragen ziet worden en daarna nooit meer terugziet …..”.

Wim van den Berg

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top