De column van Wim van den Berg

Achtergrond, Columns, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De column van Wim van den Berg 224

TELOORGANG

Opvallend was tenminste het verlies dat Manchester United thuis heeft geleden tegen het bezoekende Sevilla. En terecht! Het matte inspiratieloze voetbal van de Mancunians verbijsterde mij. Overigens waren de drie doelpunten – reden voor de 1-2 nederlaag – best prima om naar te kijken, waarbij de opvallendste toch was de goal die door Kevin Blom in volstrekt geconcentreerde houding op de doellijn en naast het doel werd waargenomen. Uiteraard was daarvoor al de ruime nederlaag van PSV tegen Willem II een feit, al gonst het hier en daar van de kreten dat de Tilburgers door hun Brabantse (Eindhovense) collega’s in het zadel zijn geholpen om niet te degraderen. Voor wat het waard is. Er zijn wel meer uitslagen die je grappig zou kunnen noemen. ADO is veilig, NAC komt op bezoek – heeft de punten nodig – en wint. Utrecht rolt Vitesse op met 5-1, waar Vitesse de week ervoor met 3-2 van Ajax won en PSV met 3-0 van Utrecht.

Omdat we verdrinken in de regeltjes, niet alleen in ons eigen landje, maar ook internationaal en zeker ook binnen UEFA- en FIFA verband, wordt nu Besiktas aangeklaagd wegens “incapabele organisatie” omdat er een rode kater op het veld verscheen. Sterker nog: op 31 mei 2018 zal de disciplinaire commissie van de UEFA deze “zaak” behandelen. Hoe gek is men geworden? Een vrolijke noot tijdens een wedstrijd, volksvermaak bij uitstek, nauwelijks invloed op de wedstrijd en nu moet Barbertje hangen! Te gek voor woorden!! En dat terwijl door de fans van Bayern München de kat werd uitgeroepen tot “man” (nu dus “kat”) van de wedstrijd! Humor. En dan de discussie over een afscheidswedstrijd voor Wesley Sneijder, die ik hem overigens gun als recordhouder, maar die ook andere verdienstelijke ex-internationals (alsnog) verdienen. Moet op te lossen zijn. Onder dit hoofdstuk tenslotte de al dan niet vermeende terechtwijzingen richting Bas Nijhuis, een arbiter die leiding geeft in de geest van het spel. Het ware te wensen dat vele collega’s zijn voorbeeld (mogen) volgen.

VREEMDE EENDEN

Binnen de KNVB en sommige BVO’s doet zich het verschijnsel voor om mensen in te lijven voor belangrijke functies, zonder enige achtergrond in ons mooie voetbal. Recent is bekend geworden dat Gerard Kemkers na 3,5 jaar (vrij lang toch nog) in september vertrekt bij FC Groningen als manager topsport en talentontwikkeling. Op het WK voetbal in Rusland komende zomer zal dan toch de video-arbitrage plaats gaan vinden, een onderwerp dat toevalligerwijze dinsdag namiddag 20.03.18 op de agenda staat tijdens de ALV van de Gedecoreerdenvereniging bij VUC als “Lezing door de heer Van der Roest van de KNVB”. Pratend over vreemde eenden en even (redelijk) imaginair: de wedstrijd zal worden geleid door een scheidsrechter, die wordt geassisteerd door twee assistenten langs de lijn en een vierde official. Maar naast de doelen staan ook nog twee waarnemers, die niet mogen fluiten of vlaggen, maar slechts via de microfoon contact hebben. Aan die groep wordt dan toegevoegd een set videoschermen, waarnaar gekeken wordt door tenminste nog één, maar vermoedelijk wel twee arbiters met een overleg-/adviesfunctie. In de top gaat het om veel geld, toegegeven, maar de allure van “het spelletje” verdwijnt wel erg naar de achtergrond. En daar sta je dan in je uppie bij Bal-op-dak 14 tegen Schop-ze-dood 12 en je vraagt je af wie jou nu te hulp kan komen? Gezond verstand wellicht?!

Wim van den Berg

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top