De column van Wim van den Berg

Achtergrond, Columns, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De column van Wim van den Berg 269

LENTEGEVOEL

Jawel: 7-0 in een vrijwel uitverkocht Philips-stadion met als tegenstanders de vrouwen van Noord-Ierland. Goed, die waren niet zo sterk, maar de gretigheid en bewijsdrang van onze Oranje Leeuwinnen was een opvallend iets. Het was lente in de ogen van Martens & Co. En in die van de blije toeschouwers. Via Ierland op naar het WK, zou ik zo zeggen. De uitstraling van de nationale vrouwen werkt goed door, want ik las dat bij Die Haghe een “meiden O21-team” zal worden geformeerd. Nou vind ik nog steeds “meiden” een soort denigrerend woord, iets uit de tijd van dienstmeiden en zo, maar kennelijk accepteert iedereen dat. Ik neig meer naar dames en meisjes-voetbal. Lente ook in de catacomben van Feyenoord, waar muurschilderingen je blij moeten maken, maar ook bedoeld als afschrikwekkend voor voorbijlopende tegenstanders. Geinig gevonden! Lente zichtbaar in het Prinses Irenesportpark in Rijswijk, waar hard wordt gewerkt om de accommodatie speel- en ontvangst-klaar te maken. Een nieuwe lente, een nieuw geluid. In dit geval in verband met het ingaan van de nieuwe Europese privacywet, die eind mei van kracht wordt en in Nederland als AVG op het bordje van o.a. alle verenigingen is gemikt. Deze Algemene Verordening Gegevensbescherming vergt een boel veel werk, ook al zijn er koepelorganisaties en sportbonden die de helpende hand kunnen bieden met programma’s. Ergo: even een mailtje aan alle leden is een strafbare handeling: stuur het aan één persoon met de rest onzichtbaar in bcc. Niet goed: boete (mogelijk) en ….. bestuurders hoofdelijk aansprakelijk. Eigenlijk te gek voor woorden, want vrijwilligers zijn al zo schaars. Enfin, dan maar (alsnog) een bestuursaansprakelijkheidsverzekering (20 x de woordwaarde) afsluiten.

GENIETEN

Nou, dat deed ik vorige week van zowel Real Madrid als Barcelona. Wat een voetbal, wat een bal in de ploeg houden op de vierkante meter, wat een doelpunten. Ronaldo was echt te gek voor woorden, al ontzeg ik hem niet dat er enige mazzel bij kwam, maar dan toch, zo hoog, zo spectaculair en zo’n geweldige staande ovatie, ook van het thuispubliek. Ik had Juventus winnend gespeeld met 4-0 voor een hele euro. Van de opbrengst had ik een buitenhuis kunnen kopen, maar het zien van dat doelpunt was mij achteraf wel een eurootje waard. Gewoon de return weer winnend op Juve (niet lachen alstublieft). Genieten ga ik niet van de toewijzing van het WK in 2026 op 13 juni a.s. Je mag kiezen uit Marokko of een combi van USA, Mexico en Canada. Voldoen die niet aan de voorwaarden, dan mogen ook landen uit Europa en Azië zich melden. 211 aangesloten FIFA-landen mogen bepalen waar het feestje wordt gehouden. Ik gok op de combi. Weer eens naar amateurwedstrijden geweest. Forum Sport-ARC en VUC-DSOV. Qua kijkspel won de zaterdag het van de zondag. De afterparty is volstrekt vergelijkbaar en dus bar-gezellig. HVV-Alphen was afgelopen weekend het doel van Kees Wenneker en mij. Een degradatiewedstrijd pur sang. Kees moest vroeger weg om SVV te huldigen in Schiedam, waar ze onaantastbaar kampioen werden. Heb ik mij dus mogen vermaken met Erik Winkster in de koude wind en een somber einde bij 1-1 na een ernstige blessure van een Alphen-speler.

Drie Italiaanse scheidsrechtersbazen ontvingen een kogelbrief. Niet openen dus, je kunt zo voelen wat er in zit. Gewoon retour afzender.

Het domme gekrakeel tegen arbiters neemt weer toe en is vaak ongenuanceerd, zowel in het betaalde- als amateurvoetbal.

Wim van den Berg

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top