Column van Wim van den Berg

Columns Geen reacties op Column van Wim van den Berg 202

TRAINERS

Een ras apart, kun je wel zeggen. Allemaal lid van De Grote Carrousel met mutaties die bijna niet meer bij te houden zijn. Zo gaat Ron Jans aan het eind van dit seizoen PEC Zwolle verlaten. Een aderlating, zou ik zo denken, want hij is zeker geen verkeerde. Zijn argument om te gaan “omdat ik benieuwd ben naar datgene wat er tegen die tijd op mijn pad komt” is een soort open sollicitatie en getuigt van enige boerenslimheid. Ron boekte overigens met de club waar hij ooit speelde best mooie successen zoals de beker en de Johan Cruijff Schaal. Bovendien vind ik het een erg aardige man, maar dat terzijde. Nee, dan Louis van Gaal: “ik stop…..maar nog niet echt hoor”. Want ik wacht na een sabbatical en de inmiddels ontvangen award op mogelijke aanbiedingen. Toen schreef de pers dat hij “stopte” en nu gaat het moeilijk voor hem worden vanwege de geloofwaardigheid.

Handigheidje van de pers wellicht om hem uit beeld te krijgen? Zou een beetje jammer zijn, want zijn geagiteerdheid blijft natuurlijk smullen om te zien en te horen. Dick Advocaat werd pissig toen hij opgewonden vertelde dat hij moet voldoen aan het behalen van studiepunten vanwege zijn dispensatie om een seizoen bij Fenerbahce te trainen. In een interview geeft hij aan dat hij niet met zijn borst vooruit wil lopen, om vervolgens een opsomming te geven van zijn ervaringen en dus wel met zijn borst vooruit loopt, maar dan als een soort excuus om vooral die punten niet te hoeven behalen. Oftewel: hij stelt zichzelf boven de wet (regels) en noemt het systeem middeleeuws. Typisch Dick maar eigenlijk dus niet goed.

2026

Dan is er weer een WK en niet zo’n kleintje ook. Alle meehuilers met broeder Infantino hebben het voor elkaar gekregen dat er 48 landen mogen gaan strijden in 16 poules van 3. Dat zal toch een beetje het gevaar met zich mee gaan brengen, dat er clubs zullen zijn die zich los willen gaan weken van zowel de FIFA als de UEFA om bijvoorbeeld een eigen Super League op te starten. De benodigdheden zijn een tuchtrecht en arbiters (die dan veel centjes kunnen gaan verdienen). Stadioneigenaren zullen in de rij staan: grote namen en volle bakken. Dat ga je krijgen als je met bonden praat en niet met clubs. Er is ook nog een gezondheidsaspect, want we zullen in dat jaar overspoeld worden door gigantisch veel wedstrijden, hetgeen met zich meebrengt: hangen, liggen, zitten in stoel of bank, het nuttigen van drank en snack-achtige artikelen en het uitzwaren van het nu nog prachtige lichaam. In dat jaar hoop ik 83 te worden en nog steeds te kunnen tennissen en lekker naar de sauna gaan met mijn gabber Sjaak. Tot mijn goede voornemens voor dat jaar – deo volente – behoort dus het boycotten van een flink aantal vermoedelijk toch niet zo interessante wedstrijden. Wel zal ik meedoen aan één of andere vorm van voorspellingen. Logisch, want daar zitten vast “zekere” uitslagen bij!

KUNSTGRAS

Daar is het laatste woord nog niet over gezegd en ook het laatste onderzoek nog niet naar gepleegd. Immers, nu wordt er bekeken of microplastics en chemische bestrijdingsmiddelen een milieurisico vormen. Zand of water tussen het kunstgras leiden tot mos, onkruid en algen en dus gooien we daar bestrijdingsmiddelen op. Die kunnen dan weer in het grondwater komen en zo gaan we naar de haaien. Exota werd ooit de nek omgedraaid door meningsvorming die niet bleek te kloppen. Thans vreest de bandenbranche eenzelfde effect.

Is er net een poging gestart om een soort Kranenburg van de grond te krijgen, wil men in Rijswijk op de velden van Haaglandia een voetbalclub oprichten met wellicht de vereniging Hercules daar in. Niet echt leuk voor HMSH, dat dan wel de poorten kan sluiten, denk ik. Omdat er veel Haaglandianen naar Hercules zijn gegaan, is dat een flinke club geworden en zou bij terugkeer toch een soort Haaglandia uit de as kunnen verrijzen. Dan wordt het stinkende kunstgrasveld in het Prinses Irene Sportpark toch weer gebruikt.

ADO DEN HAAG

Ik ben toch zo nieuwsgierig wanneer meneer Wang – na een storting van een half miljoen – het restant van de verplicht beloofde centjes gaat overmaken. Héél erg nieuwsgierig, want ik heb genoeg hart voor ADO, dat het voortbestaan gewaarborgd moet blijven. In dat kader viel mij een buitengewoon goede investering op: er zijn gele en groene trapleuningen op de tribunes geplaatst en – neem dat van mij en nog andere steunzoekers maar aan – dat is een heel goede zaak! Bravo. Enig houvast is er dan weer en de oude gevaarlijks dieptes zijn weg.

De uitspraak van de ondernemingskamer is mijns inziens terecht. Stoppen met dat gejojo en weg met het beheer van de aandelen door de heer Wang. Bij meneer Ben Knüppe lijken de waardepapieren in betere handen; hij is een ervaringsdeskundige. De ADO Den Haag-supporters kregen geen prijs op het FIFA-gala in Zürich; jammer en discutabel: immers de knuffelbeestjes-actie leek redelijk uniek en het samen zingen op Anfield door Duitse en Engelse fans lijkt niet zo erg bijzonder. De reden was overigens een goede: herdenking van de ramp van 1989 in Hillsborough, toen 96 fans sneuvelden. PEC Zwolle bleek net een maatje te groot en helaas weer een verlieswedstrijd. Maar ach, dan pakken ze Ajax aanstaande zondag wel!

DERBY HVV-VUC

Het was best koud, maar de zon scheen en een groot aantal toeschouwers was afgekomen op de wedstrijd HVV-VUC, die op het (toch nog wel gladde) kunstgrasveld werd afgewerkt en waar de arbiter van dienst de handen vol had aan het wederzijds fysiek (te) sterke spel. De rust met 1-1 bleek nodig om op te warmen met thee of koffie, waarna we ons weer naar het veld repten, waar de stand inmiddels 3-1 bleek te zijn; makkie dus voor HVV, met elf tegen tien. Nee dus. VUC vocht terug en bracht 3-3 op het bord na een toch nog amusante pot voetbal.

De derde helft in de bestuurskamer van HVV was weer zeer aangenaam en prima verzorgd, waar Kees Wenneker en ik in de Kroonleeuw-fauteuils genoten van een fraai gezelschap en de traditionele lekkere hap en snap.

Het ware geluk bevat evenveel ontzegging als genot (Max Du Camp).

Wim van den Berg

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top