Column van Wim van den Berg

Columns Geen reacties op Column van Wim van den Berg 142

SMULLEN

Heerlijke persberichten de laatste tijd, om van te smullen, om je vingers bij af te likken, om er in te duiken. Om te beginnen met onze lokale BVO: ADO Den Haag ter zake zowel geldelijke- als sportieve ontwikkelingen, met Zeljko Petrovic als “Barbertje moet hangen”. Was er eindelijk poen op tafel vanuit China, kwamen er vier nieuwe aanwinsten en mocht de trainer vertrekken. In goede harmonie en met een geëmotioneerde Zeljko in een afscheidsspeech richting selectie. Jammer, aardige man, gedreven, enthousiast, gelovend in het goede resultaat, maar met felle tegenwind bezig aan een klus die niet te klaren bleek en wellicht blijkt. We kijken met spanning naar de verrichtingen van de met spoed aangestelde Fons Groenendijk, met Dirk Heesen in zijn kielzog. De eerste wedstrijd was duidelijk geen succes en het zelfvertrouwen is ver te zoeken. Nee, dan good old Pierluigi Collina (56), indertijd mijn persoonlijke held qua leiding geven op de velden. Gepromoveerd tot scheidsrechtersbaas in de FIFA. Hij gaat dus mede bepalen wie er zoal op een WK mogen opereren en mag aanbevelingen doen ter zake spelregelwijzigingen. Dat laatste zal wellicht best vaak (gaan) gebeuren (zie ook Van Basten), maar de honorering zal moeilijker zijn. Pierluigi is ook al de big chief binnen de UEFA, waar Jaap Uilenberg lid is van de Europese scheidsrechterscommissie. De UEFA, die een voorzitter heeft (Aleksander Ceferin) die de gepleegde suggesties door San Marco afdoet als een grap. Welke dwaas heeft trouwens bedacht dat Maradona een verrijking kan worden voor FIFA? En waarom gaat de heer Van Praag weer voor een volgende bestuurstermijn?; hij was afgeserveerd en dan zou ik maar kiezen voor zijn en onze eigen KNVB.

PUNTJES PIKKEN

De Licentiecommissie in het amateurvoetbal, heeft inmiddels 14 van de 54 clubs in de tweede en derde divisie gehonoreerd met drie punten in mindering, omdat ze niet voldoen aan het hebben van arbeidsovereenkomsten. Die clubs zijn dan nog wel in overleg met de KNVB, die zich keurig verschuilt achter het onafhankelijke instituut, maar zal zeker de weg naar de rechter moeten gaan bewandelen en dan schat ik in, dat ze gaan winnen. Regionaal praten we dan over H.B.S. en Westlandia en iets noordelijker ook over mijn vrienden bij AFC. En vooral die vereniging roert de (juridische) trom; en terecht! De statuten van veel amateurverenigingen staan niet toe dat er sprake kan zijn van arbeidsovereenkomsten en het lijkt mij bijzonder moeilijk om binnen het verenigingsrecht dergelijke bepalingen door een overkoepelend orgaan te laten overrulen. Er zal dus t.z.t. een uitspraak komen en dan moet de KNVB-trucendoos weer open om een modus te vinden en geen gezichtsverlies te lijden.

DICHTBIJ HUIS

Kevin Blom kreeg en honoreerde een bijzonder eervolle uitnodiging om in Saoedi-Arabië op vrijdag 3 februari 2017 de kraker te leiden tussen Al-Itthad tegen A-Ahli, de nummers drie en twee van de Saudi Pro League, ofwel de volksclub tegen de eliteclub. Een stadsderby in Jeddah, de tweede stad van het land. Op voorspraak van Howard Webb, tegenwoordig hoofd scheidsrechterszaken in Saoedi-Arabië, had Kevin deze aanstelling gekregen en dat is toch ook te zien als een soort beloning voor zijn regelmatig goede prestaties in Nederland, waar hij wedstrijden rustig, met overwicht en inzicht tot een goed einde weet te brengen en veelal ook zonder kaarten te moeten tonen. Een geweldige ervaring dus en het liep – geassisteerd door Bas van Dongen en Joost van Zuilen – als een zonnetje in het bijzijn van 53.000 toeschouwers die nogal wat lawaai produceerden. De bezoekers wonnen met 4-1 en in de vochtige lucht met 25 graden deelde Kevin zeven gele kaarten uit, die zonder morren werden geaccepteerd (hoe anders dan in Europa). Na afloop zond Webb zijn complimenten en vooraf was Bert van Marwijk (bondscoach van Saoedi-Arabië) nog even komen babbelen. Tijdens de warming-up een plotselinge stilte voor het avondgebed en direct na de wedstrijd een snelle terugtocht (twee uur na afloop alweer op het vliegveld) naar Nederland. Kortom: een prachtige ervaring, een uitgekomen droom (zoals hij het zelf noemt) voor een prima sportman en zijn team.

Opvallend was de berichtgeving over arbiter Tarrin Boekhoudt na afloop van Quick Steps – RKAVV (C-jeugd). Hij was te zien en te horen in een video die door duizenden is bekeken. Zelf vader van vier kinderen is dit een voorbeeld van hoe je ook om kunt gaan met spelertjes en (groot-)ouders, namelijk door ze te complimenteren. Geweldig!

De aanstaande competitie zal op 23 september 2017 starten, nadat op 2 september 2017 de bekerwedstrijden zijn begonnen. De afsluiting van het seizoen is dan op 27 mei 2018. Daarin zit dan een flexibele winterstop (27 januari tot 4 maart) en in die zes weken kun je dan (eventueel in onderling overleg) vier wedstrijden spelen. Nou fulmineer ik al jaren tegen de zinloze winterstop, maar nu gloort er licht aan de horizon.

Onzedelijkheid noemen wij alle zedenleer die niet de onze is (Anatole France = Jacques Thibault, schrijver).

Wim van den Berg

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top