De column van POLLY

Achtergrond, Nieuws, Polly, Voetbalnieuws Geen reacties op De column van POLLY 159

METSFIKSING

Ik geloof heilig in het motto: “Mundus vult decipi”: ofwel de wereld wil bedrogen worden. Daarom zie ik overal complottheorieën. (Voordat u verder leest, kijk even om u heen of er geen Aziatisch getinte man met een Samsung S8+ bij een cornervlag staat.) Tien tegen één dat er op dit moment in Shanghai in wedkantoor Jahtzee de wedstrijd PGS/Vogel tegen Wanica Sta op een laptop open staat. Tien tegen één is trouwens geen gekke koers. Wie van Wanica krijgt al na vijf minuten een gele kaart, wie van Ockenburg schiet de bal het eerst op de tennisbaan en waarom laat de ene keeper precies na 38 minuten en 38 seconden de bal door zijn handen glippen? Het is allemaal Chinees geregeld. Nummertje 69: “Tjaptjoi met witte lijst”.

Ik geloofde voorheen in complotten van Platini of Blatter en of hun corrupte surrogaten. Wie herinnert zich niet Spanje-Malta 12-1 met een nieuw stadion voor Malta?; Dinamo Zagreb- Olympigue Lyon: 1-7 met de wijsvinger naar Ajax en de groeten van verdediger Vida. En de spelers van Luxemburg mochten in oktober jl. na het 8-0 verlies tegen Zweden met de Ferry terug naar het Groot-Hertogdom. In de jacuzzi uiteraard met vijftien blonde Zweedse ballenmeisjes. In alle gevallen werd Nederland uitgeschakeld.

Nederland brandschoon?

Als Van Persie ooit zijn memoires schrijft, zal hij uitleggen waarom hij destijds tegen Tsjechië in eigen doel kopte. Hij voetbalde niet voor niets bij Fenerbahce en wilde de Bosporus niet zwemmend met een steen om zijn nek oversteken. En wat te denken van alle nul-nulletjes in de laatste eredivisie competitiewedstrijden. Niet naar de Jupiler League is sommige fanatieke fans heel wat waard.
Maar ook op lager Nederlands niveau worden wedstrijden gefikst. Werd drie jaar geleden zowel HVC’10 als DSO bij de degradatie naar de tweede klas niet de dupe van al die “toevallige” uitslagen van Haagse regioclubs.

Uw ogen gaan nu toch wel open…Uit betrouwbare bron weet ik dat tijdens een laatste wedstrijd in die competitie het handgeld voor een nederlaag in het laatste kwartier verhoogd werd, waardoor er plots twee doelpunten door een eerder vrij machteloze tegenpartij werden gemaakt en HVC’10 één doelpunt te kort kwam. Puur, uit lijfsbehoud vermeld ik die bewuste wedstrijd niet.

Goedgelovig als u bent, vindt u deze column misschien onzin. Maar wie naar de serie Voetbalmaffia heeft gekeken weet wel beter. Voetbal is één groot geregisseerd maffiacomputerbolwerk.
Nog een recent voorbeeld van: scheids Göz….
– de tweede gele kaart van VVV ”er Seuntjes tegen PSV;
– de niet gegeven strafschop: Brenet duwt Castelen omver;
– de overdreven gegeven strafschop voor Luke de Jong.
Kortom, PSV moest met 3-0 winnen van VVV.

En de misser van Rosheuvel tegen Sparta een week ervoor?
Ik geloof dus in complotten. Maar ben ik in deze paasdagen altijd zelf zonder zonde geweest en mag ik deze eerste steen wel in de vijver werpen..? Nee, ook ik Brutus. Ooit werd ik als eenmalige aanvoerder benaderd om bij een inhaal- avondwedstrijd op tweede paasdag 0-0 tegen een Haagse club te spelen. (Ik noem geen naam, wil veertig jaar na dato geen moeilijkheden meer). Om de sluier toch een tipje op te lichten De naam van de Hagenaars had iets te maken met de postbezorging. En de oude toenmalige trainer van die SV (Chris.J.) was jaren ervoor mijn trainer bij Hoekse Boys geweest. We lagen elkaar…
Met een gelijkspel waren we allebei veilig en zouden we na afloop nog een leuk bierfeestje met elkaar vieren. Onze spits Aad M. hield zich keurig aan die afspraak en miste opgelegde kansen: voor hem niets bijzonders, maar toch. Drie minuten voor tijd schoot een Haagse spelbreker keihard op de paal en waren we op twaalf centimeter na gedegradeerd. Tweede paasdag 23 april 1977: ik was die dag jarig, maar bijna aan een paal genageld. Nu gebeurt dat wel meer mensen met Pasen, maar ik ben nooit meer aanvoerder geweest. Ik verloor die avond mijn onschuld en het bier smaakte naar zure druiven.

Polly

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top