De column van POLLY

Achtergrond, Nieuws, Polly, Voetbalnieuws Geen reacties op De column van POLLY 183

WALKING FOOTBALL: “PISS OFF, MAN!”

Soms heeft Cruyff gelijk o.a. dat ieder nadeel zijn voordeel heeft. In het jaar van 83, nadat Hoekse Boys haar promotie had behaald tegen het DSVP van Dick Advocaat ( Dickie verloor toen al belangrijke wedstrijden met defensief voetbal), was ik 33. Dat is een cruciale leeftijd, ook met voetbal. Een ambitieuze trainer had me in juni net meegedeeld dat ik niet meer kon rekenen op een basisplaats. Er kwamen veel jonge en snellere spelers over vanuit de A-tjes. Dat liet ik me natuurlijk niet gebeuren. Nog fanatieker dan anders bracht ik de sportzomer door. Niet naar Spanje met de bus, maar rondjes lopen in de duinen. En achter de hand een vriendenteam, waarin ik – als het me niet lukte – mocht komen. Het is nooit zover gekomen. Ik heb het trouwens niet op vriendenteams.

Op een trainingsdonderdagavond in september verstapte ik me op een molshoop op het trainingsveld. Ik hoorde een knak. Ik verbood de aanwezige fysio aan mijn knie te rukken, want ik wist zelf wel dat het fout zat. Twee weken later onderging ik een kijkoperatie in het Holy en na de narcose kwam de chirurg met goed en slecht nieuws. De krater in mijn kraakbeen was gevonden en redelijk gedicht, maar voetballen was voorbij, wilde ik niet in een rolstoel terecht komen. In die tijd lag je voor zo’n ingreep nog veertien dagen in het ziekenhuis en kon je nog een relatie aangaan met een zuster of iemand op zaal 10. Tegenwoordig mag je met een ruggenprik en eigen vervoer na een dagbehandeling naar huis. Na een half jaar mag je weer gaan trainen van je fysio.
Ik heb nooit meer gevoetbald en er nooit spijt van gehad. Mijn ook ouder wordende  ex-ploeggenoten heb ik op het veld zien doorstrompelen. Knieën, enkels, en hamstrings heb ik horen knappen. Vier jaar later begon ik met fluiten. Haags cursusje van een aantal weken en een dik spelregelboek vóór de toets uit je kop leren. Soms kreeg ik wedstrijden waarin ouwe ex-toppers waren ingedeeld tegen jonge, wat minder voetbalintelligente spelers. Die trapten niet in de schijnbewegingen, ze haalden uit frustratie vaak uit en soms vroegen de oudjes die me nog wel kenden vanuit mijn voetbaltijd of ik niet een beetje rekening met hen kon houden. Daar begon ik niet aan. In die tijd heb ik heel wat wedstrijden moeten stoppen vanwege de komst van een ambulance: gecompliceerd beenbreukje, het ene dodelijk infarct was echt minder leuk. De meesten moesten zich een week lang als Van Persie nu bij Feyenoord voelen.

Voetballers uit mijn Babyboomtijd gaan nu massaal met pensioen. Dan pas zien ze wat er van hun huwelijk is geworden. Na een paar maandjes toilet en badkamer schoonmaken, het aanhoren van vrouwengeleuter tijdens de Vaginadagen van Koffietijd ga je op zoek. Maar met een bierbuik, een kale kop en wat andere gebreken lig je niet meer in de markt. Je surft en appt wanhopig op Tinder.  Totdat…..

walking football wordt gelanceerd. Heel simpel: een balspel voor ouwe lullen. Je mag niet rennen, je mag de bal niet hoger dan je heup schieten, je speelt 6 tegen 6 en er is geen keeper. Slidings moet je vergeten. Alsof je met voetbal-Alzheimer naar de Welpen terugkeert. Je kunt het vergelijken met ouwe mannentennis, maar dan met aangepaste regels: een half court, een half hoog net, verplicht onderhands serveren en tellen van 1 tot 10.

Op de twee promotiedagen van mijn club HVC’10, zwaar gesponsord door de KNVB, kwam gelukkig helemaal niemand opdagen.  Ik was al blij dat dit idee van Zeist ging doodbloeden, net als de komst van een videoref. (Nu zijn er twee scheidsrechters die een foute beslissing nemen) Totdat…

de enge mister-Ajax (Jack Black) dit jaar mee wilde doen aan het WK-Walking Football in Engeland.  Die Sjaak, die naarmate hij ouder (in juli 80) wordt, zichzelf vroeger steeds beter vond voetballen. Die maar één club erkent, die volgens hem ook altijd benadeeld wordt. Overigens speelde hij slechts 31 interlands met 10 doelpunten en staan  Depay en/of  Memphis nu al hoger op die KNVB-lijst.  Sjaak wilde wel WK worden. Dat is nog nooit één Nederlands voetbalteam (man of vrouw) gelukt en de publiciteitsgeile bejaarde zag zijn kans schoon in talkshows van andere bekende Amsterdammers.

Waarom leren ouwe mensen niet wat hun plaats is? Waarom willen ze meedoen aan “So you can dance, Holland got talent”. Hun kleinkinderen schamen zich in All Inclusive Hotels voor hun Linedancende opa en oma. Wees gewoon groot-ouder.

Omdat er natuurlijk geen tien zichzelf respecterende oud-profvoetballers te porren zijn voor een team met Swart, Kees Kist en Dick Schoenaker werd op 30 april een talentenjacht onder 65+- amateurs georganiseerd.
Dat zie je voor je: pensionado’s die bij Scapino nieuwe schoenen passen, hun stewardessenkoffertje inpakken en met een vriend naar het Olympisch Stadion rijden om baloefeningen vóór te doen. Van de 200 dromers worden er na afloop vijf uitgekozen. Die mogen mee naar Humberto Tan, krijgen een 1-minuutspecial op de regionale TV en vertrekken voor een klein weekje naar Engeland.

Maar de regels van Walking Football liggen nog niet wereldwijd vast. Zeg maar eens tegen oud-spelers van Engeland en Schotland dat ze niet mogen rennen. Ze hebben nooit anders gedaan. Geen slidings Ammehoellah en ballen tot aan je heup…. Die gingen gewoon als the fireman.
Jack Black kon zijn mond niet houden tegen de vrijwillige scheidsen uit de Eerste Wereldoorlog, toen hij in de kwartfinales na een “natuurlijk onterecht” afgekeurd doelpunt van die Britten verloor. De poule tegen Azerbeidzjan waren ze wel door. Hij kent naast “Fuck you” maar twee woorden Engels: “Piss off”. Hij haalde naast de bronzen derde plaats wel een record: de oudste officieel uit het veld gestuurde voetballer ter wereld.  Je had er niet aan moeten denken dat hij WK was geworden. Dan had hij tot in de lengte van zijn dood aangeschoven bij RTL-talkshows van André Hazes jr. en waarschijnlijk ook nog gaan zingen “Ik zit hier heel alleen … WK’s te vieren.”
“Piss off Walking Football!” 65+:  ga lekker biljarten of op een kookcursus, laat je haar inplanten, vlucht op Tinder voor bejaarden, maar ga nooit ..

Polly

© Haaglanden Voetbal

 

Zoeken

Back to Top