De column van POLLY

Nieuws, Polly, Voetbalnieuws Geen reacties op De column van POLLY 254

MANCHESTER CITY VERSUS WANICA STAR

(December 1965) Zwaluwen B1- DOTO B1. Het lijkt korfbal: we winnen met 22-0. Als de scheidsrechter affluit, spelen de tranen van dorpsjongens uit Pernis door. En ze wonen al in zo’n depressieve omgeving onder de uitlaatgassen van Shell. Na afloop en 9 goals vraagt mijn dikbuikige ome Aad die geldschieter en voorzitter is of ik bij DOTO wil komen voetballen. DOTO is in de Pernisser volksmond “Door Opa Troost Opgericht”. Hij is miljonair (roddelt de familie) Het eerste huis in Pernis aan de Burgemeester van Esstraat is inderdaad een villa. Hij geeft aan mijn vader en moeder die elke cent moeten omdraaien, nog geen kwartje vanwege zijn adagium: ‘Wie voor een dubbeltje …..’

Mijn vader verbiedt de transfer, net zoals hij een seizoen later als Nederlands Hervormde ouderling het bestuur van Fortuna Vlaardingen de deur uitzet. (“Mijn zoon voetbalt niet op zondag.”) Principieel zijn, ook al kun je geld goed gebruiken. Jaren later ging DOTO over de tong en over de kop. Ome Aad ging dood… hebzucht of vetzucht, dat weet ik niet meer.

(Juli 1981) Met het Hoekse elftal spelen we een jubileumwedstrijd vóór de competitie tegen Go Ahead Eagles met o.a. Kees van Kooten. Het wordt 14-1 voor de ploeg die al weken traint tegen de ploeg die al weken vakantie viert. Mijn directe tegenstander heet Voskamp, een aardige jongen die veel sterker is dan ik. “Ik vind er geen zak aan”, mopper ik tegen hem. “Denk je dat wij het leuk vinden?”, antwoordt hij. “Maar wij doen dit drie keer per week”. Even later lig ik weer hulpeloos op de grond.

(Mei 2011) Kleinzoon Mees speelt voor het eerst in het Robin van Persie-toernooi bij VDL in Maassluis, zo’n leuke familieclub, waar ook Vilhena begon. Van Tottenham Hotspurs verliest hij maar met 2-0. De wedstrijd daarop wacht Feyenoord, stuk voor stuk een stuk kleiner. Bij 11-0 na zeven van de tien minuten durende tweede helft fluit de scheidsrechter medelijdend af. Mees heeft alleen afgetrapt, verder geen bal geraakt. Een kabouter van 1 meter 10 scoort zes keer. Mees’ droom van Nou Camp is wreed en voorgoed verstoord. “Ik word wel dokter”, zegt hij. Het wordt er niet vrolijker op als Van Persie geen tijd heeft voor een handtekening. De City Hopper naar Londen heeft op Zestienhoven de motoren al gestart.

(September 2017) Feyenoord-Manchester City: Tony Vilhena trapt binnen één minuut als een talentloze pupil over de bal heen: weg droom van Crystal Palace in de Premier League. De rest van het team zoekt naar verloren vertrouwen. Met de rust is het 0-3. De ene vriend wacht de andere op in de tunnel. Gio’s ogen smeken Pep om het hierbij te laten. Die wil zijn oude strijdmakker niet kleineren en geeft Kevin de Bruyne na rust opdracht in een lager tempo te spelen. Dat is pas vernederend. In diezelfde rust app ik naar mijn vriendengroep of het nog mogelijk is om je uit de Champions League terug te trekken. Sommigen denken dat ik een grap maak.

Jan van der Stap uit Pernis, Cees van der Pol uit De Hoek, Mees Meuling uit Vlaardingen en Tony Vilhena uit Maassluis voelen zich één wedstrijd zoals de spelers van Wanica Star 1 het hele vorige seizoen, al waren dat er soms maar acht. In de kelder van ons voetbal, in de krochten en de negende trap van de voetbalpiramide, kregen ze 167 doelpunten tegen en eindigden op -1 punt.

Hoe bedoel je FIFA Fair Play? Voetbal wordt steeds oneerlijker. Eurodollars, olie en Gazprom bepalen de kwartfinalisten van de CL. Elke voetbalkenner weet dat; elke scheidsrechter zeker. De kostprijs van heel Feyenoord is lager dan de goedkoopste speler van City. Sjeiks van Paris, die een half miljard voor Neymar neertellen om Barcelona een hak en Bayern voor gek te zetten. Clubs met een roemrijke historie als Celtic, Feyenoord, Anderlecht en Benfica doen in Europa voor spek en bonen mee aan dit prijzencircus. Nooit zullen ze meer een kwartfinale bereiken. Eén puntje in de poule halen: het lukte de kampioenen van Nederland, België en Portugal niet.

In Europa moeten we niet meer mee doen. Zeker niet met de CL. Als Feyenoordfan snap ik nu ook waarom Ajax twee seizoenen geleden op het allerlaatste moment moedwillig een punt verspeelde bij De Graafschap. Die hadden het al lang gezien: we gaan niet voor lul lopen in Europa. Macedonië en Liechtenstein doen het dit jaar Europees beter dan Nederland.
Geld bepaalt de voetbalwereld. Daarom spelen we WK’s in landen van Poetintaten en oliesjeiks, van dopingzondaars en slavendrijvers. Daarom regelt de FIFA niet dat elk team maar drie buitenlanders mag hebben. Nu ben je snel genaturaliseerd in Turkije, Rusland, Azerbeidjan of Quatar. Maar gelukkig wil niet elke zichzelf respecterende voetballer hand in hand lopen met een oliesjeik. Geld kan wel degelijk stinken.

Maar laten we niet te schijnheilig zijn. In Nederland gebeurt het ook. Daarom kunnen amateurclubs met een suikeroom Aad aan het stuurwiel opklimmen van de vierde klas zaterdag naar de hoofdklasse. Gaat de beurs nog wijder open, dan lonken de lagere divisies. Clubs zonder historie, jeugdafdeling en supporters, speeltjes van een sponsor. Daarentegen moeten familieclubs als VDL zich elke week tijdens de Derde Helft dronken drinken om het hoofd boven water te houden. Niks Wilfred Genee, maar frites om elf uur. Vechten tegen de BierKaai.

Troost:
Jan van der Stap gaat soms naar de Pastoriedijk om in een afgebladderde kantine een tapbiertje te drinken. Het PTSS-syndroom van die 22-0 is verdrongen. Hij mijdt het portret van Opa Troost. Mees haalt hoge cijfers om kinderarts te worden; Tony Vilhena koestert nog jaren zijn veel te hoge Nederlandse salaris van een postbode.

P.S. Hoop is het laatste dat sterft:
– Jan uit Pernis is voor de derde keer opa geworden van kleindochters die korfballen;
– Feyenoord verloor pas in de laatste minuut van City uit;
– Zelfs met Wanica Star (za) gaat het dit jaar al beter: 8 gespeeld 0 punten; doelsaldo -40;
– En ik? Ik schrijf af en toe voor nop een column voor Haaglanden Voetbal. Bedankt Pa!

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top