Een elftal vragen aan: Doelman Bas Swillens van sv Houtwijk

Achtergrond, Een elftal vragen aan, Nieuws Geen reacties op Een elftal vragen aan: Doelman Bas Swillens van sv Houtwijk 967

Bas Swillens, doelman van zaterdag derdeklasser sv Houtwijk uit Den Haag: ,,Voetbal is heel belangrijk voor mij. Wij gaan voor een top vier notering”. Haaglanden Voetbal legt Bas Swillens een ‘elftal’ vragen (deel 37) voor. Deze rubriek is ook terug te vinden linksonder in een kader op deze homepage.

Tekst: Willem Lenting

Naam: Bas Swillens
Leeftijd: 21 jaar
Lengte: 1.80 m
Been: Rechts
Positie: Doelman

1. Hoe belangrijk is voetbal voor jou?

,,Tot een aantal jaar geleden stond ik ermee op en ging ik ermee naar bed. Nu ik ook mijn verantwoordelijkheden buiten het voetbal heb, is dat helaas niet altijd meer mogelijk. Toch blijft het een heel belangrijk deel van mijn leven. De apps van Voetbal International, Voetbalzone en de website van Haaglandenvoetbal.nl zijn de meest gebruikte op mijn mobiel en laptop.’’

2. Wat is je mooiste ervaring als voetballer tot nu?

,,Wij zijn met sv Houtwijk zaterdag 20 februari periodekampioen geworden. Dat is voor het derde jaar op rij, maar dit jaar was het eigenlijk totaal onverwacht. In de eerste periode pakten wij maar zeven punten uit acht wedstrijden en stonden onderaan. Ook in de tweede periode zag het er lang niet naar uit dat wij de periode zouden pakken, want in de winterstop stonden wij met nog vier wedstrijden in de periode zeven punten achter op Die Haghe. Door een serie neer te zetten met vier overwinningen na de winterstop, waarin ik zelf ook een rol heb kunnen spelen als keeper, heeft sv Houtwijk nu toch na een zenuwslopende zaterdagmiddag een periode te pakken.’’

3. Heb je ooit de ambitie gehad om profvoetballer te worden?

,,Iedere jonge voetballer wil dat graag worden, maar ik heb nooit echt het gevoel gehad dat het zou gaan lukken. Ik heb in de jeugd regelmatig gehoord dat er mensen van BVO’s langs de lijn stonden te kijken voor mij of mijn teamgenoten, maar het heeft er nooit ingezeten.’’

4. Van welke voetbaltrainer heb jij het meest geleerd?

,,Als keeperstrainer moet ik zeggen Jaap Toet. Ik begon op mijn zesde bij SV’35 met voetballen in de F’jes en speelde daar een helft en keepte daar een helft van elke wedstrijd. Jaap Toet gaf mij toen elke woensdagmiddag keeperstraining en heeft mij de basis van het keepen geleerd. Als hoofdtrainer is Patrick Demmers tactisch vooral de sterkste die ik heb meegemaakt. Wij hebben een goede band en hij weet veel van voetbal en zijn het ook op veel tactische punten met elkaar eens. Daarnaast is het in mijn ogen knap als je met een relatief kleine club als sv Houtwijk, drie jaar op rij een periode pakt.’’

5. Kunstgras of natuurgras en waarom?

,,Kunstgras. Ik zie mijzelf als een voetballende keeper en ik vind de zekerheid van een kunstgrasveld daarbij fijn. Tijdens keeperstrainingen geef ik wel de voorkeur aan natuurgras omdat het zachter valt en beter glijdt dan kunstgras.’’

6. Wie is je favoriete voetballer, wat maakt hem zo bijzonder?

,,In het huidige voetbal kun je natuurlijk niet om Lionel Messi heen, zoveel klasse. Als ik iemand mag noemen die al gestopt is, zou ik Dennis Bergkamp zeggen. Hij wordt volgens mij niet genoeg gewaardeerd in Nederland, maar als je ziet wat hij heeft gepresteerd en wat een mooie stiftjes, schijnbewegingen en afstandsschoten hij liet zien op het voetbalveld, dan kan ik daar echt van genieten.’’

7. Waar erger jij je het meest aan en waar heb je veel respect voor op het voetbalveld?

,, Aan spelers die hun taken niet uitvoeren. Ik geloof zelf heilig dat in het amateurvoetbal het sterkste team wint en niet een team met een paar goede spelers die alles op hun eigen houtje doen. Ik heb respecteer voor alle vrijwilligers op het voetbalveld, zonder vrijwilligers heb je geen club.’’

8. Op welke plek zie je sv Houtwijk dit seizoen eindigen?

,,Na een slechte start zitten we nu in de ‘flow’. Ik hoop dat we de reeks overwinningen door kunnen zetten en gaan voor een top vier notering.’’

9. Vind je Danny Blind de juiste bondscoach voor het Nederlands elftal?

,,Nee. Naast een laconieke uitstraling vind ik dat hij als coach te weinig gepresteerd heeft. Het Nederlands elftal zit nu in een fase dat er verjonging plaats gaat vinden en ik zou veel liever Ronald Koeman als bondscoach zien, omdat Koeman bij Ajax en Feyenoord toch heeft bewezen jonge jongens beter te kunnen maken.’’

10. Studio Voetbal of Voetbal Inside?

,,Geen van beide. Als bij Studio Voetbal Jan Mulder weg zou gaan, dan Studio Voetbal. Als het bij Voetbal Inside minder over randzaken zou gaan, dan Voetbal Inside.’’

11. Wat is Bas Swillens zijn grootste voetbaldroom?

,,Op het hoogste amateurniveau actief mogen zijn als keeper en na mijn keepersloopbaan als trainer ergens aan de slag gaan.’’

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top