Een elftal vragen aan: Scheidsrechter Manuel Uijttewaal

Achtergrond, Een elftal vragen aan, Nieuws Geen reacties op Een elftal vragen aan: Scheidsrechter Manuel Uijttewaal 1376

Manuel Uijttewaal KNVB-scheidsrechter en assistent-scheidsrechter bij betaald voetbalclub AZ uit Alkmaar: ,,Ik probeer niet op te vallen. Voor mij is iedere wedstrijd leuk om te mogen leiden.” Haaglanden Voetbal legt Manuel Uijttewaal een ‘elftal’ vragen (deel 41) voor. Deze rubriek is ook terug te vinden linksonder in een kader op deze homepage.

Tekst: Willem Lenting

Naam: Manuel Uijttewaal
Leeftijd: 18 jaar
Lengte: 1.42
Been: tweebenig
Positie: overal

1. Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden?

,,Ik ben fysiek niet in staat te voetballen, maar ik wilde toch heel graag wat in de voetbalwereld doen. Sinds 2009 ben ik scheidsrechter en dat bevalt mij tot nu toe zeer goed.’’

2. Hoe kunnen we Manuel Uijttewaal omschrijven als scheidsrechter?

,,Als een rustige en relaxte scheidsrechter met een dosis aan persoonlijkheid. Ik probeer niet op te vallen en gewoon mijn ding als scheidsrechter op het veld te doen. De spelregels zijn altijd leidend, maar ik probeer daar wel altijd mijn eigen weg in te vinden. Mijn doel is de wedstrijd van het begin tot het einde in goede banen te leiden. Net als de spelers en trainers ben ik een schakel in het prachtige spelletje.’’

3. Hoogtepunten als scheidsrechter tot nu toe?

,,Ik heb al veel mooie momenten mogen beleven. Zeer veel schitterende affiches in Nederland en ook buitenlandse avonturen in Finland, Duitsland en een paar weken geleden was ik nog in Frankrijk. Ik vind het lastig om een hoogtepunt aan te geven. Voor mij is iedere wedstrijd weer fantastisch om de wedstrijd te mogen leiden. Ik geniet echt van elke wedstrijd.’’

4. Dieptepunten als scheidsrechter tot nu toe?

,,Een echt dieptepunt kan ik me zo niet bedenken. Maar uiteraard heb ik ook weleens te maken gehad met teleurstellingen. Een mindere wedstrijd of veel commentaar, maar ik zie dat niet als dieptepunt. Ik analyseer de situatie en overleg met veel ervaren collega’s, wat ik beter had kunnen doen. Ik zet het dus om in iets positiefs.’’

5. Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter?

,,Ik hoor vaak dat mensen, teams en clubs blij zijn dat ik de voor hen betreffende wedstrijd kom fluiten. Dat klinkt voor mij vrij positief in de oren en dat maakt het vak voor mij extra leuk.’’

6. Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi?

,, Ik heb de beste positie om het mooiste spel van de wereld te aanschouwen. Ik sta het liefst op het veld en vind het heerlijk om te doen. Iedere wedstrijd is anders en nooit voorspelbaar.’’

7. Wat is je grootste ergernis als scheidsrechter binnen de lijnen?

,,Ik vind het sowieso fantastisch als ik als scheidsrechter op het veld mag staan, dus mij echt ergeren doe ik niet. Toch heeft denk ik iedere scheidsrechter een bepaald irritatiepuntje. Ik vind wegwerpgebaren van spelers richting de scheidsrechter niet respectvol en zal dat eigenlijk altijd wel proberen de kop in te drukken. Een speler moet altijd de kans kunnen krijgen zich te uiten, maar wel op een respectvolle manier.’’

8. Wat is je motto tussen de voetballer en scheidsrechter?

,,Zonder voetballers is er geen scheidsrechter benodigd en zonder scheidsrechter kunnen voetballers geen wedstrijd spelen. Beleef en benader het voetbalspel positief, met name tegenover de scheidsrechter. Dat hierbij weleens ‘verkeerde’ beslissingen worden genomen is normaal.’’

9. Hoe kijk tegen de excessen aan die nog bij regelmaat voorkomen?

,,Heel nuchter. Ik vind eigenlijk dat alles een beetje groter gemaakt wordt in de media. We moeten het iedere wedstrijd weer voor iedereen leuk maken en houden. Dat er nog steeds scheidsrechters worden aangevallen is belachelijk, het is nooit goed om geweld te gebruiken.’’

10. Vindt je Danny Blind de juiste bondscoach voor het Nederlands elftal?

,,Ik denk dat de resultaten van het Nederlands elftal daarvoor het antwoord geven. Hopelijk zijn wij er over twee jaar tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in Rusland wel bij, want een Europees toernooi zoals deze zomer in Frankrijk kijken zonder het Nederlands elftal is toch minder leuk.’’

11. In welk hokje stop jij Sylvana Simons?

,,Iedereen heeft een andere mening en die behoord gerespecteerd te worden. Ik denk dat meer Nederlandse politici dingen roepen die bij sommige mensen in het verkeerde keelgat schieten. Ik vind niet dat ik zelf in de positie ben een oordeel te geven over correct of incorrect, aangezien ik niet genoeg daarover van het nieuws weet.’’

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top