HAAGLANDEN VOETBAL INTERVIEW: Ernestas Setkus: ,,Ik heb goed gevoel bij ADO Den Haag”

ADO Nieuws, Interviews, Nieuws Geen reacties op HAAGLANDEN VOETBAL INTERVIEW: Ernestas Setkus: ,,Ik heb goed gevoel bij ADO Den Haag” 684

ADO Den Haag trok pas laat een nieuwe doelman aan na het vertrek van Martin Hansen naar de Duitse Bundesliga-club Ingolstadt. Op de dag van de oefenwedstrijd tegen het Turkse Karabükspor stond daar ineens een Litouwse clubhopper.

Tekst: Glenn Duijzer
Foto’s: Philip Bras

Martin Hansen was niet de enige doelman die tijdens de zomer vertrok. Tim Coremans vertrok op huurbasis naar FC Dordrecht. Het voordeel was dat Petrovic wel beide talenten Jouvenaar en De Boer aan het werk kon zien tijdens de oefenwedstrijden en trainingen. Beide jonge honden wisten bij voorbaat al hun plaats achter routinier Robert Zwinkels.

Maar daar was ‘opeens’ Ernestas Setkus, een Litouwse clubhopper. ADO Den Haag zou de tiende club worden van Setkus. Op het gebied van statistieken niet echt een geruststellend gevoel. En dan moest deze doelman ook nog eens publiekslieveling Hansen vervangen! Na 180 minuten Eredivisievoetbal kan geconcludeerd worden, dat Setkus wel degelijk een aanwinst is en niet onderdoet voor Hansen. Reden genoeg voor Haaglanden Voetbal om eens nader kennis te maken met deze doelman. En dat deden wij vlak na de wedstrijd tegen Vitesse, waarin Setkus ook een hoofdrol vervulde. Logisch, dat ook hij heel blij was met die winst in Arnhem.

Wat wist je eigenlijk van ADO Den Haag voordat je hier tekende?

,,Ik wist dat ze Europees voetbal hadden gespeeld tegen Taurus. Dat is namelijk de club waar ik ben begonnen. Verder wist ik dat het een leuke stad en club was. Ik had namelijk informatie gekregen van mijn vriend Andrius Kevicius, die afgelopen seizoen bij Cambuur heeft gespeeld.”

Je geeft het al aan dat je ADO kent van de Europa League-wedstrijd tegen Taurus. Jij speelde toen bij Zalgiris. ADO speelde de uitwedstrijd in het stadion van Zalgiris.

,,Dat klopt. Wij speelden toen met Zalgiris ook in Europees verband, anders had ik die wedstrijd zeker bezocht.”

Je hebt zeker via internet naar ADO Den Haag gezocht?

,,Absoluut, daar is het internet toch voor? Je kunt daar echt alles vinden over de club en de stad.”

Dan heb je ongetwijfeld de actie van Martin Hansen gezien vorig jaar tegen PSV?

,,Die had ik al eerder gezien. Dat was een doelpunt dat de hele wereld over is geweest.”

Martin Hansen was zeer populair bij de Haagse aanhang. Vond je het niet moeilijk om in je eerste wedstrijd in het eigen stadion te keepen?

,,Daar had ik totaal geen moeite mee. Ik ben geen jonge jongen meer. Ik ben 31 jaar oud en heb in diverse landen gespeeld. Daardoor heb ik meer dan genoeg ervaring. Ik ga iedere training of wedstrijd het veld op om het uiterste te geven voor de club en het team.”

De meeste supporters zullen er in de rust wel uit geweest zijn: Setkus is een goede en waardige vervanger van Hansen.

,,Dat hoop ik. Ik moest een paar keer reddend optreden om het team op de been te houden.”

Je hebt in diverse landen gespeeld. Zijn daar ook kunstgrasvelden?

,,Het nationale team van Litouwen speelt op kunstgras. Daar trainen we voor de wedstrijd op. Ik was kunstgras dus wel gewend.”

Wat is je mening over kunstgras? Veel mensen zijn er in Nederland tegen, ook veel spelers.

,,Kunstgras is vele malen beter dan een slechte grasmat. De bal gaat ook langzamer op kunstgras dan op echt gras. Dat is voor een doelman wel weer een meevaller. Ik zie geen problemen om op kunstgras te spelen. Ik trek wel een lange broek aan als ik op kunstgras moet spelen. Puur als bescherming bij slidings.”

Je hebt nu twee wedstrijden meegespeeld. Wat is je mening over ADO Den Haag?

,,Bij mijn aankomst heb ik als eerste de wedstrijd tegen Karabükspor gezien. Ik vond het team niet slecht. Ik begrijp dat veel mensen ons niet hoog inschatten, maar we hebben nu wel de eerste twee wedstrijden gewonnen. Vooral de wedstrijd tegen Vitesse is een enorme prestatie. Het was echter voor mij geen verrassing. Ik werk dagelijks met ons team. Ik weet hoe goed wij kunnen zijn.”

Vond je het een verdiende overwinning?

,,De eerste helft was heel moeilijk. Maar Vitesse heeft geen kans meer gekregen, nadat we op 1-2 kwamen na de rust. Natuurlijk hadden ze meer balbezit, omdat wij ze lieten opbouwen. Maar echte kansen hebben we niet weggegeven. Wij hadden het de tweede helft goed in orde achterin.”

Wat wel opvallend is, dat je veel ballen weg stompt in plaats van pakt.

,,Dat hangt een beetje van de situatie af. Als het in de laatste minuut gebeurt, moet je de overweging maken om te stompen of te vangen. Ik kies dan voor de zekerheid en stomp de bal weg. Bij het vangen kan van alles fout gaan. Je kan geduwd worden, de bal niet onder controle krijgen of vallen en de bal los laten. Bij die schoten van korte afstand kan je niet anders dan de bal blokken.”

Ik hoorde dat je behalve een talentvolle keeper ook zeven verschillende talen spreekt?

,,Dat zijn er zes, Nederlands kan de zevende taal worden. Litouws natuurlijk, verder Russisch, Engels, een beetje Duits, Grieks, Turks en Bulgaars.”

Dat komt goed uit in de Haagse verdediging met diverse nationaliteiten!

,,Dat was in de eerste wedstrijd wel moeilijk met verschillende nationaliteiten.”

Is dat de toekomst van het voetbal in Europa. Steeds meer buitenlandse spelers en steeds minder spelers uit het eigen land of de stad?

,,Ik zie dat niet als een probleem. Alle buitenlanders die door ADO zijn aangetrokken speelden in de basis. Dat betekent dat er kwaliteit is aangetrokken, die niet in eigen land of stad voorradig was. Het zou een slechte zaak zijn als een aangetrokken buitenlander op de bank belandt.”

Zie jij het als een voordeel dat je in zoveel verschillende landen hebt gespeeld?

,,Als doelman is het zeker een voordeel. Je komt in aanraking met verschillende speelstijlen. Daardoor heb ik wel de ervaring opgedaan die ik nu kan gebruiken in de situaties waar ik in terecht kom. Ik zie het echt als een groot voordeel. Het komt bij veel mensen misschien over dat ik een clubhopper ben en nergens kan aarden. Dat is absoluut niet zo. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik sinds lange tijd me ergens goed voel. Ik heb echt een goed gevoel bij ADO Den Haag. Bij de andere clubs heb ik nooit dat gevoel voor de volle 100% gehad.”

Wat is dan het verschil tussen ADO Den Haag en die andere clubs?

,,De organisatie! Die is bij ADO echt perfect.”

Vergelijk de competities eens met elkaar. Ook al ben je pas net in Nederland.

,,Ik kan nog niet echt een vergelijking maken met de Eredivisie. In de Turkse competitie spelen veel goede spelers en dan bedoel ik echt van wereldklasse. Ook in de kleinere teams speelde er altijd wel één goede speler. Dat heeft te maken met de mentaliteit van de Turken. Het niveau is in Turkije ook vrij hoog. Wat wel een verschil is, is dat de spelers in Nederland professioneler zijn. De Griekse competitie is niet spannend, daar speelt maar één team op niveau: Olympiakos. Het is niet echt een leuke competitie. De meeste teams spelen er ook defensief.”

En in Bulgarije? Wij denken altijd dat het daar alleen over omkoping gaat?

,,Dat zou best wel, maar daar heb ik niet veel van gemerkt. Ik speelde bij een grote ploeg. Wij speelden ieder seizoen voor de eerste drie posities. Wij wonnen onze wedstrijden ook wel zonder omkoping. Maar het is wel een heel vreemd land. Als je drie wedstrijden op rij niet wint, wisselen ze gewoon een half team en de trainer. Er wordt daar helemaal niet aan de lange termijn gedacht. Je weet eigenlijk niet of je de volgende dag nog wel onder contract staat.”

Hoe ben je eigenlijk bij ADO Den Haag beland? Opeens was daar een Litouwse doelman. Waarschijnlijk heeft niemand jou ooit in actie gezien.

,,Nee, dat denk ik ook niet. Maar zoals ik al eerder aangaf, op internet kun je alles vinden. Mijn manager is ook werkzaam in Nederland, Burak Sallak.”

Ga je wel Nederlands leren?

,,Dat weet ik nog niet. Ik spreek een beetje Duits, daar kan ik mij verstaanbaar meemaken. Het lijkt heel erg op het Nederlands. En ik leer wel snel woordjes, die ik op het veld kan gebruiken. Ik zie niet echt een probleem.”

Leer je dan geen Nederlandse woorden van Tommie Beugelsdijk?

,,Haha, ja maar die ga ik hier niet zeggen!”

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top