INTERVIEW: Forum Sport-trainer Bas Steffens: ,,Voetbal is mijn leven”

Interviews, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op INTERVIEW: Forum Sport-trainer Bas Steffens: ,,Voetbal is mijn leven” 980

,,Na een gewenningsperiode ging het uiteindelijk goed.’’ Bas Steffens (46) heeft zijn eerste seizoen als trainer van zaterdag eersteklasser Forum Sport erop zitten. Na negen seizoenen RKAVV maakte hij medio 2016 de overstap vanuit Leidschendam, de hoofdklasse en het zondagvoetbal.

Het ‘uiteindelijk goed’ verduidelijkt hij als volgt: ,,Het voetbalklimaat is beter geworden. Medisch is het verbeterd. We werken met een jonge selectie. Trainen drie keer per week, ook de jongens uit het tweede. Die staan nu in de finaleronde voor promotie naar de hoofdklasse. We willen doorbouwen. Er is een goed klimaat. Die gasten willen graag, zijn hongerig. We hadden een moeizame start in de competitie. Zes, zeven spelers vielen weg. We zijn zesde geëindigd met 41 punten. Dat is prima. De A1 zit in de tweede divisie. Er is sprake van een stabiele situatie. Een goede basis voor de komende drie jaren. Als we dit kunnen vasthouden kunnen we daarna een stap vooruit maken.’’

Wat waren je eigen verwachtingen bij de overstap van RKAVV naar Forum Sport?

,,Ik wilde de club beter op de kaart zetten. De eerste klasse is een prima niveau, maar je hoorde er zo weinig van. Ik wilde een goede voetbalsituatie creëren. Een betere samenwerking tussen de selectie en de jeugd. Dat was ook de opdracht van de technische commissie. Ik wilde het enigszins professioneel gaan aanpakken. Duidelijkheid scheppen, ook in de benadering van spelers. Allemaal één doelstelling. Wat willen we met z’n allen? Individuele spelers hebben zich ontwikkeld. Het team ook. De samenwerking er omheen. Dat is mooi om te zien. In het begin was het zoeken. Geven en nemen. Nu weten we wat we van elkaar verlangen en waar we heen willen.’’

En qua voetbal? RKAVV versus Forum Sport. Hoofdklasse en eerste klasse. Zondag en zaterdag.

,,Het zijn alle twee gezonde verenigingen met een eigen identiteit. Maar de beste willen zijn, die ambitie, is bij RKAVV groter. Dat is een wezenlijk verschil. Het is een uitdaging bij Forum Sport dat ook neer te zetten. Ik was snel gewend aan de speeldag zaterdag. Dat is best goed bevallen. Je zit relaxter na de wedstrijd. Op zondag loopt het allemaal toch zo rond 18.00 uur af. Mensen gaan naar huis, moeten de volgende dag werken. Bij Forum Sport zit op zaterdag de kantine vaak nog om 20.00 uur lekker vol. Je hebt immers de zondag nog om te relaxen. En wat het spelniveau betreft: de hoofdklasse zondag is prima. Alleen is deze eerste klasse erg sterk. Er zijn veel clubs die iets willen. Er zijn er hoogstens één of twee die minder goed zijn. De rest is gewoon goed. In de hoofdklasse zijn er vijf tot zes goed en is de rest minder.’’

Waarom ben je eigenlijk weggegaan bij RKAVV?

,,Ik was 45. Als mijn gezondheid het toestaat wil ik nog tien, vijftien jaar op het veld staan. Ik wilde RKAVV naar de hoofdklasse brengen. Dat is gelukt. We wonnen de beker, speelden in het grote KNVB bekertoernooi. Het tweede speelde hoofdklasse. Jonge gasten stroomden door. Het draaide goed. Het liep goed. Ik wil ooit nog eens terugkeren bij RKAVV. Dus had ik het gevoel, dat dit het moment was om een nieuw avontuur tegemoet te gaan, met andere mensen, nieuwe ervaringen op te doen, dingen te leren. Dat gevoel bekroop mij steeds meer. Toen ben ik de uitdaging aangegaan, want ik had op dat moment geen andere club.’’

Je sprak net over ‘de komende drie jaren’. Is dat de periode die je jezelf gunt bij Forum Sport?

,,Ik stap niet snel weg bij een club. Drie jaar is een normale periode. Wat wil je bereiken? Waar wil je heen? Ik ben nu dertien jaar trainer en heb pas twee clubs (RKAVV en GDA – red.) gehad. Dat zegt iets over mijn stabiliteit.’’

In 2004 hing je je voetbalschoenen aan de wilgen als speler van VSV Tonegido nadat je daarvoor actief was bij Kranenburg, RVC, sv Voorburg en ADO Den Haag. Wilde je toen al het trainersvak in?

,,Als speler wilde ik na mijn actieve loopbaan in de voetballerij actief blijven. Alleen wist ik niet op welke manier. Het is me overkomen. Ik werd bij RKAVV als trainer voor de A1 gevraagd. Toen heb ik de snelle cursus oefenmeester 3 en 2 gedaan. Die A1 werd echt beter. We werden twee keer achter elkaar kampioen. Dat heeft me gevormd als trainer. Ik werd er zelf ook door geraakt. ‘Dit wil ik’. Natuurlijk speelde ook een geluksfactor mee. Het klikte gewoon tussen mij en de spelers. Nu heb ik het gevoel dat ik op de juiste plek zit. Het trainerschap geeft mij heel veel.’’

Wat voor type trainer ben je?

,,Ik wil winnen. Dat zit in mijn DNA. Voetbal is winnen. De beste willen zijn. Die mentaliteit wil ik terugzien bij mijn spelers. Er alles aan doen, als speler en trainer. Daarnaast hecht ik groot belang aan communicatie. Ik ben ook een verbinder. Ik kan een groep tot iets brengen. Iets in beweging zetten. Ik ben duidelijk maar eis ook discipline. Ik betrek de groep bij dingen. Ook wat ik voel en denk. Ik wil met de spelers on speaking terms blijven. Tegelijk maak ik heldere keuzes en wil ik vooruit kijken. Dingen voor zijn. Wat voetbal betreft kies ik voor gezond agressief vooruit spelen. Dat kan alleen als iedereen topfit is. Je moet er kort in zitten, het initiatief pakken. De opbouw van de tegenstander verstoren. Mijn systeem is 4-3-3. Altijd, waarbij soms de punt naar achteren, soms naar voren. Ik wil initiatief nemen vanuit de achterhoede, mits er wel een goede restorganisatie overeind blijft. De spelers moeten weten wat ze moeten doen. Daarop hamer ik. Veel initiatief aan de bal. Indribbelen als je niet wordt aangevallen. De spelers moeten weten waar ze moeten lopen, wat er van hen verwacht wordt. Spelvrijheid en initiatief nemen.’’

Als co-trainer kreeg je ineens Dennis den Turk.

,,Dennis kende ik al uit mijn RKAVV-tijd, waar hij soms analyses voor ons maakte. Hij was net terug uit China. Hij woont hier in de buurt. Ik heb twee keer met hem gesproken. Het klikte. Dennis is heel nederig. Vindt het leuk om met voetbal bezig te zijn. Hij observeert veel maar is ook aanwezig. Stipt dingen aan. De wisselwerking is erg goed. Hij heeft veel verstand van het spelletje, heet niet voor niets ‘mr. AZ’. Is tactisch ook goed. We hebben een goede lijn, ook met Marcel L’Ami die het tweede doet en de jeugd door en door kent. En we hebben er een hersteltrainer bijgehaald: Jochem Verbaan.’’

Even terug naar afgelopen seizoen. Een dip in de tweede periode en een prima derde.

,,We hebben het hele jaar in de middenmoot gespeeld. We moesten eigenlijk alleen ARC in de gaten houden, maar die bleef weg. In de laatste drie jaar speelde Forum Sport zich pas tegen het einde van het seizoen veilig. Nu waren we dat het hele jaar. We konden vrijuit spelen. Dat heeft de jonge ploeg ook vertrouwen gegeven. We konden tikjes verwerken. We hebben er wel het maximale uitgeperst. Na de winterstop hebben wij een rol gespeeld in de titelrace door de ene na de andere kandidaat te verslaan. We zijn bepalend geweest en wonnen nog bijna de derde periode.’’

Hoe zie je komend seizoen?

,,Er gaan zeven basisspelers door verschillende redenen weg. Dat kun je niet alleen met jeugd opvangen. Dus hebben we vier man gericht gehaald. Je kunt er wel tien halen, maar zo zit ik niet in elkaar. Die gasten zitten alleen maar de doorstroming van de jeugd in de weg. Drie spelers die het hele seizoen geblesseerd waren komen terug: Michael Jongenburger, Ian Baggerman en Leo Dijkhuizen. En er komen een aantal jeugdspelers over waar er denk ik twee meteen staan in de concurrentiestrijd. De komende twee seizoenen wil ik proberen een positie in het linker rijtje vast te houden. We gaan voor de volgende stap. Nu eindigden we zesde. Als ons dat lukt zijn we een stabiele eersteklasser. We willen stap voor stap vooruit gaan en als we dan in een seizoen tegen iets aantikken (een periodetitel – red.) dan moeten we dat ook pakken. Stunten kan natuurlijk altijd. Dit seizoen hadden we maar 25, 26 spelers voor twee elftallen. Desondanks hebben we prima gepresteerd. We hadden de pech dat vanaf de start van het seizoen zeven, acht spelers geblesseerd waren. Dat vang je niet zo maar op.’’

Toen je naar Forum Sport ging had je het ook over de exposure, de uitstraling, van de club. Daar is, ondanks de goede prestaties, nog niet veel in veranderd.

,,De club doet zichzelf op dat terrein te kort. Er kan veel meer. Er is nog veel te winnen met de site, sociale media. Maar ja, je bent afhankelijk van vrijwilligers. We zijn nu bezig om de pr voor de selectie op poten te zetten. Berichten over het eerste en tweede goed naar buiten te brengen. Hoe beter de uitstraling, hoe meer mensen er komen, hoe voller de kantine is. En dat komt de club ten goede. En daar doe ik het voor, niet voor mezelf. Je hebt als Forum Sport het rijk voor je alleen. Er is RKAVV op zondag, maar verder niets in je directe omgeving. De sv Nootdorp is het dichtste bij, maar dat is heel gesloten.’’

Je bent een geboren Voorburger en nu dus weer terug in die gemeente. Je startte ooit bij DEVJO, dat later de basis onder Forum Sport werd.

,,Ja. Ik speelde tot de B-jeugd bij DEVJO. Toen kwam ik bij ADO Den Haag terecht. Via de jeugd in de selectie onder Co Adriaanse. Ik heb nog een aantal wedstrijden in de eredivisie gespeeld. Vervolgens stond ik een jaar lang langs de kant met een lies-en heupblessure. Toen degradeerde ADO en moesten er tien man weg. Ik werd opgevangen door sv Voorburg met Toon Brakus. Daarna volgden RVC, Kranenburg en Tonegido. Ik heb een heel mooie amateurtijd gehad. Heel veel mooie wedstrijden gespeeld. Veel finales ook.’’

Nooit gedacht aan stoppen?

,,Nee, voetbal is mijn leven, mijn wereld. Daar zitten mijn mensen. Al mijn sociale contacten. Gelukkig heb ik een mooie baan bij de gemeente Den Haag bij de dienst publieke zaken. Per week zit ik één dag op kantoor, de rest is buitendienst. Dat geeft je toch een bepaalde vrijheid.’’

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top