INTERVIEW: Steve Escalona en Daryl Semil: ,,We willen het plezier in voetbal terugvinden in de Hoek”

Interviews, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op INTERVIEW: Steve Escalona en Daryl Semil: ,,We willen het plezier in voetbal terugvinden in de Hoek” 1569

Voetbalclubs in dorpen van pakweg 10.000 inwoners zijn normaal gesproken familieclubs. Dat kon je voor de fusie van HVC’10 zeggen van vv Hoek van Holland en vv Hoekse Boys. In een dorp elkaar beconcurreren, bijvoorbeeld met de jeugd, is niet zo handig (gedeelde smart is immers halve smart) en alleen daarom al heeft de fusieclub zich al zeven jaar bewezen.

          Foto’s: Ronald Doorewaard

HVC’10 moet het dan ook niet van spelers hebben die kunnen worden aangetrokken met een beurs vol munten. Een enkele keer meldt zich een speler via een nieuwe Hoekse relatie of een verhuizing naar het kustdorp. Vaak genoeg zijn er spelers van naburige clubs die bij hun eigen club het eerste team niet halen en dat daarom wel proberen te bereiken bij een club die wat lager speelt. Zo is het de laatste decennia voor HVC’10 niet ongewoon dat spelers van buurman FC ’s-Gravenzande zich aan de poort melden. Excelsior Maassluis is ook niet al te ver.

Vertrek zes basisspelers

Toen aan het einde van het seizoen maar liefst zes basisspelers van HVC’10 stopten of vertrokken, leek een flinke verzwakking van de selectie voor komend seizoen aanwezig. Maar ineens kwamen er zeker zes nieuwe spelers, die in aanmerking zouden kunnen komen voor het eerste elftal van HVC’10. Tot verbazing van velen waren daaronder ook twee spelers van WateringseVeld/GONA: een niet zo gebruikelijke stap. Steve Escalona en Darryl Semil maakten gelijktijdig de overstap, nadat hun club voor het tweede achtereenvolgende jaar was gedegradeerd. Dat vraagt om uitleg.

Een gekke stap: van Wateringse Veld naar Hoek van Holland.

Steve: ,,Op het eerste gezicht misschien wel, maar Darryl en ik kenden de nieuwe trainer Henk de Zeeuw. Toen het moeilijk ging met onze club ging hij een paar wedstrijden bij ons onder de lat staan.”
Darryl: ,,Een echte clubman ook wel en toen hij trainer werd bij HVC’10 heeft hij ons uitgenodigd om te komen praten. We merkten meteen de sfeer in de club. Er was snel een klik met de jongens die er nu spelen.”

Arubaanse cap

Steve Escalona, nu 29 jaar en ooit één keer international in het team van Aruba (breed lachend: “maar toen was ik wel topfit , hoor”) heeft een paar vervelende jaren achter de rug. Hij speelde ooit bij Neptunus en Tonegido voordat hij vertrok naar FC ’s-Gravenzande. Daar bloeide hij eerst op, maar in het tweede jaar liep hij een armbreuk op. ,,Het was een vervelende breuk en na een paar weken gips was er nog niets geheeld. Weer gips en uiteindelijke toch een operatie. Het voetballen schoot er helemaal bij in en ik verloor natuurlijk mijn basisplaats. Na het derde jaar vroegen enkele vrienden of ik bij WateringseVeld kwam spelen. Het eerste jaar in de eerste klas ging dat nog wel goed, daarna degradeerden we naar de tweede klas en afgelopen jaar naar de derde. Ik kreeg steeds minder zin om te trainen en dan zak je snel weg.”

Ook Darryl Semil raakte zijn plezier in het voetballen kwijt. ,,Soms stonden we op de training maar met een mannetje of zeven, acht. Dat stimuleert natuurlijk niet. Je gaat dan zelf ook achteruit.” In het seizoen 2015-2016 werd Darryl Semil nog gekozen als speler van het jaar bij WateringseVeld, maar het afgelopen seizoen was het een drama. Degradatie naar de derde klas was een feit. Het komend seizoen speelt een delegatie van de club met Kranenburg in de vierde klas zaterdag.

Waren jullie erbij bij die ongelooflijke 18-3 nederlaag tegen VFC?

Steve: ,,Nee, toen waren we intussen al afgehaakt. We gingen het laatste jaar soms met een incomplete ploeg naar een uitwedstrijd. Die nederlaag was natuurlijk een schande, maar we waren er niet meer bij. Ik had al mijn motivatie verloren en eigenlijk wilde ik stoppen met voetballen. Toen kwam het belletje van Henk de Zeeuw.”

Het stoppen gold nog niet meteen voor de in Zoetermeer wonende Darryl Semil. Hij is dertig, maar oogt veel jonger. ,,Ik wilde nog wel ergens anders spelen, hoewel ik een druk bestaan heb. Naast mijn baan en mijn gezin (hij heeft een dochtertje van vijf) studeer ik voor docent geschiedenis. Het lijkt me best een leuke baan, maar ik weet nog niet of het allemaal gaat lukken. Er waren wel clubs in Zoetermeer e.o. die mij wilden inlijven. Ik had ook naar DSO kunnen overstappen, want mijn broertje voetbalt daar. Maar toen kwam Henk de Zeeuw en omdat ook Steve ging, leek mij dat erg leuk. HVC’10 is een fijne club, een mooie accommodatie en een schitterend hoofdveld met natuurgras.”

Aaanpassingsproblemen?

Darryl: ,,Nee hoor, het klikte meteen, ook met de technische commissie en ik ben van nature een jongen die zich heel gemakkelijk aanpast.” Steve: ,,Van mijn periode bij FC ’s-Gravenzande kende ik Kay en Jeffrey van den Bos en Jurgen Warbout. Altijd fijn als je al een paar jongens bij een club kent.”

Halen jullie de basis?

Darryl Semil: ,,Dat is natuurlijk wel waarvoor ik gekomen ben. Maar ik heb het laatste seizoen echt een conditionele achterstand opgelopen. Er wordt hier stevig getraind. Ik heb al een paar oefenwedstrijden meegedaan.” Hetzelfde geldt in het bijzonder voor Steve Escalona, die tot nu toe nog maar twintig minuten heeft gespeeld (tegen FC ’s-Gravenzande bracht Henk de Zeeuw hem voor de eerste keer in): ,,Ik word voorzichtig gebracht, maar dat is ook nodig, want ik ben nog niet topfit. Dat moet je natuurlijk wel zijn om te voorkomen dat je weer blessures oploopt. Het belangrijkste doel dat ik gesteld heb is dat ik bij HVC’10 mijn motivatie terugvind om te trainen en te spelen.”

Favoriete plek in het elftal?

Steve Escalona: ,,Ik ben gehaald voor het centrum. Maar ik ben geen mandekker. Die moet ik wel naast me hebben en als het dan goed staat, kan ik inschuiven. Ik zoek bijna altijd voetballend de oplossing, ik ben rustig aan de bal en vind van mezelf dat ik een wedstrijd goed kan lezen. Dat moet in de tweede klas toch wel lukken.” Darryl Semil hoopt natuurlijk ook op een basisplaats. Hij heeft in alle oefenwedstrijden tot nu toe meegedaan. ,,Ik ben middenvelder, maar kan ook in de voorhoede wel uit de voeten. Naast mijn snelheid en balaannames, kan ik ook wel scoren. Dat is me overal gelukt. En gek genoeg, gezien mijn lengte zou je het niet verwachten, maar ik scoor vaak genoeg met het hoofd.”

Erg succesvol is HVC’10 nu nog niet?

Steve en Darryl staan volmondig achter het nieuwe systeem dat Henk de Zeeuw met zijn eerste club met een eerste selectie wil gaan spelen. ,,Hij is daar vastberaden in: 3-5-2 of 3-4-3 met veel wisselingen is wat hij beoogt. Wij geloven er wel in, maar als je spelers in je selectie hebt, die altijd 4-3-3 hebben gespeeld, vergt dat gewoon tijd. En we moeten niet na een paar oefenwedstrijden tegen goede clubs meteen weer veranderen.” (HVC’10 verloor met 2-4 van Rozenburg en met 0-4 van FC ‘s-Gravenzande.). ,,De competitie begint pas op 23 september. Dan moet je er staan. En misschien loop je in de eerste beker- of competitiewedstrijden ook tegen een zeperd op. Dat is dan zo. Maar bovenal willen we ons plezier in het leuke spel dat voetbal heet terugvinden bij HVC’10.”

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top