Is bekerloting tegen Ajax leuk of juist niet?

Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op Is bekerloting tegen Ajax leuk of juist niet? 506

Met veel genoegen zat heel Scheveningen naar TV te kijken naar de loting voor de eerste ronde van de grote KNVB-beker. Want wie was de tegenstander in die openingsronde? Juist, Ajax! Dat zou financieel wel eens een ‘klapper’ kunnen worden. En…uitgeschakeld worden door Ajax zou ook geen schande zijn.

En dan begint het ‘gedoe’. Want Ajax loten betekent ook extra aandacht voor veiligheid, overleg met gemeente en politie, rekening houden met de buurtbewoners. Kan de wedstrijd wel of niet gespeeld worden op eigen veld?

Gepland was, dat er op Houtrust zo’n 3500 toeschouwers een plaats konden vinden. Plus dan nog eens de inkomsten van de kantine en ‘buitenstandjes’ en het zou een mooie avond kunnen worden. In het geval van Scheveningen ook nog eens een legendarische wedstrijd op Houtrust! Er werd al gedacht aan tijdelijke extra tribunecapaciteit.

Veiligheid

Maar langzamerhand worden de problemen duidelijk. Het Houtrust-complex was niet veilig genoeg en ook de veiligheid voor omwonenden kwam in het geding. Kortom, er moest naar een andere locatie worden uitgekeken. Op last van politie en burgemeester werd dat het Cars Jeans Stadion, de thuishaven van ADO Den Haag. De consequentie was gelijk, dat Ajax-supporters niet welkom zijn bij dat duel, zoals zij enkele dagen daarvoor ook al – volgens al langer lopende afspraken – het competitieduel van hun club tegen ADO Den Haag niet mogen bijwonen. Ajax boos omdat het niet voldoende is betrokken bij de besluitvorming en dient vervolgens een klacht in bij de KNVB, die inmiddels al weer is afgewezen.

Teleurstelling

Het niet spelen op Houtrust is dan in eerste aanleg een teleurstelling, maar wel een te begrijpen besluit. Dan de wedstrijd in het Cars Jeans Stadion. Da’s mooi, dan kunnen meer toeschouwers getuige zijn van deze interessante ontmoeting en ook nog eens de wedstrijd goed kunnen bekijken, want de faciliteiten zijn in dat stadion natuurlijk beter. Helaas, er mogen maar 3.500 toeschouwers bij het duel aanwezig zijn van politie en burgemeester! Terwijl eerst werd geroepen, mooi, dan kan het een voetbalfeest worden voor veel meer Hagenaars! Oké, op Houtrust hadden er ook maximaal 3.500 op gekund, maar een volgepakt veld in Scheveningen of een stadion met een capaciteit van zo’n 15.000 toeschouwers met nu slechts 3.500 geeft toch echt een andere sfeer aan zo’n duel!

Commercieel

De ‘thuisclub’ maakt kosten voor gebruik stadion, beveiliging en bijkomende kosten en er zijn geen horeca-inkomsten. Kortom, je zou heel blij moeten zijn met zo’n loting, maar het lijkt commercieel toch een beetje een tegenvaller te worden. Bovendien, eigen supporters (‘die in Scheveningen wonen’) kunnen amper de wedstrijd bijwonen en klopt het nu, dat ook Hagenaars ‘niet welkom zijn’?

Al blijft het voor de spelers natuurlijk een prachtige uitdaging om tegen Ajax te mogen spelen! Dat staat buiten kijf. Maar of een loting tegen Ajax verder ‘echt leuk’ is, valt te betwijfelen. Er zijn andere clubs uit de eredivisie te bedenken die ook een grote aantrekkingskracht hebben en waarbij het duel ‘gewoon’ op Houtrust gespeeld had kunnen worden.

John (Blok), succes woensdag, maak er een mooie wedstrijd van en aan de spelers: geniet er vooral van!

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top