Joop van der Ham gaat richting 99

Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op Joop van der Ham gaat richting 99 438

Kees Wenneker en ik bezochten Joop van der Ham al eerder in Het Huis Nebo, vanwege lichamelijke (heup-)problemen. Op enig moment was hij weer thuis, is gevallen en was nogal vermagerd. Joop is recent definitief gehuisvest in Het Huis Nebo, gelukkig weer flink aangekomen en nog steeds messcherp!

Tekst: Wim van den Berg

Het gehoor gaat prima één op één, lezen van kleine lettertjes nog slechts met een loep en rolstoel gebonden; dat wel. Maar in blijde afwachting van onze komst en samen aan de koffie in het restaurant, niet nadat de meegenomen chocolade op zijn kamer was veiliggesteld. Joop van der Ham vond het prachtig en vertelde weer honderduit over door hem meegemaakte zaken. En dat is veel, want hij deed en doet alles bijzonder langdurig. Alvorens bij het verleden te belanden, gaf hij aan inmiddels immens populair te zijn bij het rolstoeldansen, waar de mooie muziek het belangrijkste is en de mannen schaars. Hij krijgt regelmatig familie op bezoek en wekelijks o.a. de brenger van het blad Paardensport, wat hem nog steeds belangrijke info geeft over de koersen. Recent is hij ook weer een keertje op Duindigt geweest, waar hij van veel paarden ook de afstemming kent.

Maar zoals gezegd ook het verleden is bij Joop alsof het gisteren was. Hij vertelt over het feit dat hij niet bij Wassenaar mocht voetballen van de pastoor en voor korte tijd is er toen een voetbalclubje opgericht (Rood – Zwart) dat speelde op de Acacialaan in Wassenaar en NUBIA was een aparte rk-vereniging (Nuttige Bij het Aangename). De club heeft acht maanden bestaan. Pa van der Ham moest van het kerkkoor af, toen hij bestuurslid werd bij “Wassenaar” en collectant Koos Voorham overkwam hetzelfde: einde carrière met de ophaalstok in de kerk.

Arbiter

Als arbiter (veertig jaar gedaan) kwam Joop van der Ham uiteraard ook door geheel Zuid-Holland; zo ook een keer in Schoonhoven, waar na afloop een gulle gever zijn tas met scheidsrechterskledij had aangevuld met Kwatta-repen voor thuis, waardoor hij zwaar moest tillen. Met een grote lach op zijn gezicht kon je zien dat hij de scene zo nog voor zich ziet. Op 30 november mag hij 99 jaar worden en hopelijk kan hij scherp van geest blijven, dan neem je de lichamelijke ongemakken voor lief en geniet je ook van de goede verzorging en het lekkere eten in Het Huis Nebo, een plek waar hij liever niet had gezeten, maar zich nu toch wel thuis voelt.

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top