Mediaman (16): Sander Jonkman

Achtergrond, De ADO-supporter, Nieuws Geen reacties op Mediaman (16): Sander Jonkman 430

Een rubriek na een thuiswedstrijd van ADO Den Haag. Journalisten worden door supporters ook wel eens gezien als de kwade genius achter de negatieve berichtgeving van hun club. Daar is ADO Den Haag geen uitzondering op.

Tekst: Glenn Duijzer

Haaglanden Voetbal brengt daar dit seizoen verandering in door een journalist eens op de voorgrond te zetten. Wie is eigenlijk de man achter die stem op tv of radio? Wie is de schrijver van het wedstrijdverslag of de interviews na afloop?

Bij iedere thuiswedstrijd van ADO Den Haag wordt een journalist een aantal vaste vragen gesteld om meer over de Nederlandse media te weten te komen. Het is de bedoeling in de loop van het seizoen journalisten van allerlei pluimage: TV, radio, kranten en lokale volgers aan het woord te laten. Deze week mediaman: Sander Jonkman (Endemol Sport).

Vorige jobs?

,,Ik werk nu als redacteur bij Endemol Sport, maar hiervoor heb ik bij Elf Voetbal gewerkt. Ik heb ook nog bij de Spits gewerkt. Dat was een gratis krant die niet meer bestaat. Bij De Stentor heb ik regioclubs rond Zwolle gevolgd. Vandaar dat ik nog steeds PEC Zwolle volg.”

Zelf gevoetbald?

,,Ik heb bij WHC in Wezep gevoetbald. Ik heb het daar tot het tweede geschopt, maar moest steeds vaker in de weekenden werken. Daarom ben ik gestopt. Dat is wel jammer, want zelf voetballen is toch het leukste wat er is.”

Wat is je favoriete club?

,,Ik heb in Nederland serieus geen favoriete club. Ik ben gek van het Italiaanse voetbal, dat vind ik leuk en volg ik. Ik ben onlangs ook bij Borussia Dortmund geweest. Dat vond ik ook wel mooi om te zien. Net zoals hier bij ADO Den Haag, alleen dan veel groter. Ik ben gewoon een liefhebber van voetbal en niet speciaal één club. Van kinds af aan is AC Milan wel mijn favoriete Italiaanse club. Met spelers als Inzaghi, daar ben ik ooit verliefd op geworden. Ze zijn helaas weer afgegleden, maar dat komt wel goed. Ik vergeet helemaal mijn eigen clubje. WHC is mijn club natuurlijk in Nederland. Als ik een vrije zaterdag heb, ben ik in Wezep te vinden.”

Hoe vaak zie je ADO Den Haag in een seizoen?

,,Live wedstrijden niet zo heel erg veel, wel de samenvattingen op de tv.”

Wat is je binding met ADO Den Haag of de stad Den Haag?

,,Ik heb een tijdje in Den Haag gewoond. Ik werkte toen bij Elf Voetbal. In die periode bezocht ik wel vaak wedstrijden van ADO. Dat was de tijd met Verhoek, Bulykin, Derijck en Immers. Dat was wel een fantastische tijd. De Haagse fans zijn er altijd. Ze zitten bovenop het veld en zijn altijd betrokken met de club en natuurlijk fanatiek. Net zoals bij Dortmund en Milan. Die hebben ook een fanatieke aanhang, daar kan ik ook van genieten. Mooi rijtje, Dortmund, Milan en ADO. Ze hebben niet dezelfde aantallen, maar zijn er altijd, overal!”

Hoe beleef jij een wedstrijd van ADO Den Haag?

,,Niet speciaal. Ik heb er geen specifiek gevoel bij.”

Wat is de mooiste of beste thuiswedstrijd die je ooit van ADO Den Haag hebt gezien?

,,Dat zijn de play-offwedstrijden tegen FC Groningen. In het weekend van de uitwedstrijd zou ik met familie een weekendje weg gaan. Zeker na die 5-1 thuis kon het niet meer fout gaan in de Euroborg. Ik had mijn kaartje al gekocht en vond het toch zonde om niet te gaan. Achteraf was het misschien wel één van de mooiste wedstrijden waar ik zelf bij was. Ik zat er als neutraal supporter en wat kon er fout gaan na die 5-1? Werd het ook 5-1, een rode kaart, verlenging en strafschoppen. In het uitvak hingen een paar supporters in de netten. Daar leken de Haagse supporters wel die van Dortmund en tel daarbij het fanatisme van de Italiaanse supporters op.”

Wat zijn de positieve punten van een bezoek aan ADO Den Haag?

,,Je wordt hier altijd heel gastvrij ontvangen als media. Alle deuren staan altijd open. Ik vond het thuispubliek altijd het mooiste. Het is misschien niet altijd uitverkocht maar het publiek dat er is, is altijd heel fanatiek.”

Wat vind jij dat er nog moet veranderen bij ADO Den Haag?

,,Dat hele gedoe met die Chinese eigenaar hangt wel een beetje als een doek over dit seizoen. Ik weet alleen niet of je daar iets in moet veranderen? Dat weet ik niet, hij is nu eenmaal de eigenaar. Het beste is als alles teruggekocht wordt. Maar in hoeverre is dat realistisch? En is dat op korte termijn wel de oplossing?”

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top