Midweek-interview: Lennert Hegie: Van doelman bij Rijnsburgse Boys tot keeperstrainer bij Concordia

Interviews, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op Midweek-interview: Lennert Hegie: Van doelman bij Rijnsburgse Boys tot keeperstrainer bij Concordia 443

Lennert Hegie is een bekende naam in het amateurvoetbal. Speelde onder andere zeven jaar bij Rijnsburgse Boys en is nu inmiddels alweer drie seizoenen werkzaam als keeperstrainer bij Concordia. Komend seizoen wordt Laurens Sandell zijn ‘nieuwe baas’. Wat ligt er in het verschiet bij de Delftse tweedeklasser?

Tekst: Hans Kulk | Foto’s: Marcel de Kler

Voor de mensen die jou nog niet kennen. Wie is Lennert Hegie?

,,Ik ben een oud-keeper met heel veel ervaring in het amateurvoetbal. Mijn laatste club was Quick. Wij zijn in mijn laatste seizoen daar, onder leiding van Frans Danen, kampioen geworden en naar de hoofdklasse gepromoveerd. Mijn mooiste tijd was overigens in de hoofdklasse zaterdag. Ik heb zeven jaar bij Rijnsburgse Boys gespeeld en drie bij Capelle. Ik ben uiteindelijk op mijn 39-ste gestopt. Ik heb trouwens ook toen ik in de jeugd van Feyenoord speelde nog twintig jeugdinterlands gespeeld. Was een mooie tijd. Heb interlands gespeeld in het Oostblok toen dat ook nog echt het Oostblok was. Schitterend.”

Na je actieve voetbalcarrière ben je keeperstrainer geworden?

,,Klopt. Ben bij Quick aan de slag gegaan. Maar mijn zonen, nu inmiddels 13 en 11 jaar, gingen ook voetballen. Via-via ben ik toen bij Concordia terechtgekomen. Ik woon namelijk zelf in Leidschenveen, dus lekker dichtbij. En van het één kwam het ander. Ging jeugdelftallen coachen bij Concordia, op maandag en woensdag en was dinsdag en donderdag op Quick om keeperstraining te geven. Ging goed totdat mijn zoon naar de D-tjes ging en op andere dagen ging trainen. Was niet meer te combineren. Heb vanzelfsprekend voor mijn zoon gekozen. Nu ben ik hier keeperstrainer. Voor de selectie, maar ook voor de jeugdelftallen. Weet je waar mijn oudste zoon nu keept? Bij Quick haha. Onder 15. De jongste zit nog steeds bij Concordia.”

Vind je het huidige niveau (Concordia speelt tweede klasse – red.) wel best of ambieer je nog steeds een hoger niveau?

,,Eerlijk? Meer ja, dan nee. Ik zou het dolgraag willen, maar het moet wel passen in hetgeen ik nu doe. De verhouding tussen gezin, werk en voetbal moet in evenwicht zijn. Andere zaken hebben nu gewoon voorrang. Een paar weken terug was ik toevallig bij Rijnsburgse Boys. Leuk om te zien. Alles heeft zijn charmes. Ik zeg nooit op voorhand nee. Maar Concordia is, naast Quick, inmiddels wel mijn clubje geworden.”

Wat onderscheidt jou van andere keeperstrainers?

,,Ik sta open voor andere, nieuwe dingen. Ik wil vernieuwend trainen en daarmee bedoel ik ook meer situatief. Dus niet acht ballen neerleggen en dan schieten. Nee, ik wil bijvoorbeeld ook oefeningen verzinnen waarin de doelman iets met zijn laatste linie doet. Wedstrijd gerelateerde situaties nabootsen met keepers en spelers. Mijn trainingsstof probeer ik zoveel mogelijk te laten bestaan uit oefeningen met meerdere trainingsvormen in één. Geen standaardoefeningen dus die iedereen al kent. Ik wil alles levendig en interessant maken.”

Hoe zie jij je rol als keeperstrainer onder de nieuwe coach Laurens Sandell?

,,Anders dan normaal? Zal voornamelijk in de trainingen gaan zitten. Puur omdat ik er ook spelers bij ga betrekken. Laurens ziet mij als zijn assistent, met het keepen als speerpunt. Hij gaat op mijn oordeel af, laat de verantwoordelijkheid bij mij. Ik ken Laurens ook al wat langer dan vandaag. Wij hebben allebei dezelfde gedrevenheid.”

Hoe zie jij hem als trainer?

,,Hij is heel gedreven. Heel positief ingesteld. Is altijd op zoek naar verbeteringen. Hij heeft een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Laurens heeft een heel duidelijke visie. Hoe te spelen. Hij is ook heel erg gericht op het individu. Hij voelt zich niet te goed om bijvoorbeeld het tweede te trainen. Neemt zaken over zonder morren. Hij is een trainer voor iedereen.”

Hoe staat het eigenlijk met de keepers van Concordia?

,,Dit seizoen hadden wij er drie. Alle drie de keepers zullen er het komend seizoen om diverse redenen niet bij zijn. Laurens Waling, ervaren keeper en echte clubman, stopt met selectievoetbal. Hij gaat in het derde voetballen. Is nog wel in noodgevallen beschikbaar. Calvin Huijsman vertrekt naar DVV Delft. Een gedreven positieve jonge jongen. Had de pech dat hij Poya Maleki Seifar voor zich had, een jonge getalenteerde keeper, bij de start van het afgelopen seizoen nog een A-junior. Besloten hem de kans te geven. Hij moet nog wel stappen maken. Ook hij heeft echter te kennen gegeven zijn geluk elders te zoeken. Inmiddels heeft Concordia wel Bas van der Burg aangetrokken, hij is afkomstig van derdeklasser Graaf Willem II VAC. Daarnaast is Fouad Amrani teruggekeerd na een tussendoortje bij DWO en maakt Olivier van Not de overstap van de zaterdagafdeling van Concordia naar de zondag. Met deze keepers prijzen we ons gelukkig en zij zullen dan ook onderling gaan uitmaken wie waar gaat spelen.”

Tot slot. Klaar voor het nieuwe seizoen?

,,Zeker weten, ik heb er ontzettend veel zin in.”

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top