Mike van Duinen: ,,Ik ben blij dat wij de gelukkige waren’’

ADO Nieuws, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op Mike van Duinen: ,,Ik ben blij dat wij de gelukkige waren’’ 251

Mike van Duinen, de huidige spits van Excelsior Rotterdam is nog steeds mateloos populair onder de Haagse aanhang. Dat bleek wel toen hij afgelopen zondag in het Cars Jeans Stadion tegen het einde van de wedstrijd werd gewisseld in de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Onder luid applaus van beide supportersgroepen verliet hij het veld.

  

Zoals gebruikelijk bij ex-ADO Den Haag-spelers had ook Van Duinen een aandeel in de Haagse nederlaag. Met een assist op de andere ex-ADO-speler, Hicham Faik (die ooit ook speelt voor het Haagse HSV Escamp), werd de winnende treffer gescoord. Na afloop sprak Haaglanden Voetbal met de aanvaller.

Gefeliciteerd met de overwinning. Maar het duurde wel lang voordat die tweede treffer viel!

,,Dank je. Het duurde zeker lang voordat we scoorden. We waren met een man meer iets te slordig. Hierdoor hebben we te weinig kansen gecreëerd. Het was wel lekker dat de bal dan wel een keer goed valt.’’

Het is bijna standaard dat ADO Den Haag de wedstrijd in de laatste tien minuten beslist. Nu was het eens omgedraaid.

,,Ik moet zeggen dat ik hem in de extra tijd alsnog wel kneep met die corners op rij voor ADO. ADO heeft goed gestreden, ondanks dat ze een man minder hadden. Ik ben wel blij dat wij de gelukkige waren.’’

Je bent nu in je tweede seizoen bij Excelsior bezig. Kun je aangeven wat nu het grote verschil is tussen Excelsior en ADO Den Haag?

,,Het grootste verschil is dat er bij Excelsior toch minder druk op zit dan bij ADO. We hebben met Excelsior nu vier wedstrijden thuis op rij verloren. Maar wel tien punten behaald in de uitwedstrijden. Daar hoor je bij Excelsior niemand over. Vorig seizoen hadden we een serie van acht wedstrijden zonder punten. Daar wordt niet druk over gedaan. Als dat bij ADO gebeurt, staan de supporters bij wijze van spreken voor mijn deur. Dat is denk ik het grootste verschil. Bij ADO zitten ook meer supporters.’’

Is het verschil in druk een positief of negatief verschil?

,,Dat heeft natuurlijk twee kanten. Het is heel positief als je ziet en hoort hoe de Haagse aanhang in die laatste minuten nog achter de ploeg staat. Bij Excelsior is het allemaal wat rustiger. Dus als het wat minder gaat, krijg je ook minder kritiek. Er zijn ook minder mensen die fluiten. Dat is dan weer de positieve kant van Excelsior.’’

Hagenezen die ver van de club gaan voetballen, komen altijd weer snel terug. Waardoor komt dat denk je?

,,Je bedoelt eerst naar Fortuna Düsseldorf en nu weer terug bij Excelsior? Ik ben heel blij dat ik weer in de buurt speel. Ik ben best wel gehecht aan mijn omgeving. Ik kan nu voetballen in Rotterdam en in mijn eigen buurt blijven wonen. Dat is wel een voordeel van Excelsior. Düsseldorf is uiteindelijk op een teleurstelling uitgelopen. Als mens was het een verrijking. Je leeft alleen in een ander land en andere cultuur. Je moet alles zelf regelen in een andere taal. Je wordt als mens wel sterker om zonder familie en vrienden te leven. Als voetballer had ik er wel meer van verwacht. Ik volg de club niet echt meer. Als ik weet dat ze hebben gespeeld, kijk ik wel altijd even naar het resultaat.’’

De collega’s van Radio Rijnmond vroegen of je de vrienden bij ADO nog gaat herinneren aan deze uitslag. Ik hoorde je een ‘politiek correct’ antwoord geven. Maar als echte Hagenees, ga je ze toch wel even lekker sarren?

,,Met een knipoogje zal ik zeker wat zeggen. Alleen doe ik dat niet direct na de wedstrijd. Maar geloof mij, deze week gaat dat zeker gebeuren. Dat is onvermijdelijk.’’

En praat je tijdens de wedstrijd met de ADO-spelers?

,,Soms als het spel stil ligt wel. Maar ik stond tegenover Tom Beugelsdijk. Wij zijn spelers die zich moeten concentreren en gefocust moeten zijn op de wedstrijd. Dan praat je wat minder met elkaar.’’

Er was nog wel een start van je bekende (FC Twente) rush, maar die werd snel afgekapt.

,,Dat klopt, dat was heel goed verdedigd. Ik raakte een beetje uit balans. Ik wist mijn lichaam goed in het duel te zetten, maar het was een perfecte sliding op de bal. Daar heb ik na de wedstrijd nog mijn complimenten over gegeven.’’

Vanaf de tribune was er toch het idee dat de scheidsrechter een negatieve invloed had op de wedstrijd. Voor beide ploegen overigens. Ik vond hem slecht fluiten. Hoe ervaar jij dat in het veld?

,,Hij maakte soms keuzes waarbij ik mijn vraagtekens had. Het is vervelend want hij was vrij makkelijk met het geven van kaarten. Ik was wel blij dat beide kanten er last van hadden. Als het eenzijdig is, dan is het pas echt frustrerend. Ik ging in de eerste minuten langs Meijers. Dat was in mijn ogen misschien wel een terechte gele kaart. Maar die gaf hij niet. Later in de wedstrijd geeft hij Duplan wel een tweede gele kaart bij een minder grote overtreding.’’

Vandaar ook de wissel aan jullie zijde van Milan Massop in de rust?

,,Dat was bewust. Hij had al een gele kaart. Hij kan dan zomaar ook een tweede gele kaart krijgen voor een overtreding. Hiermee hebben wij de mogelijkheid voor het compenseren van de rode kaart voor Duplan weggenomen.’’

Ga je na afloop van het duel nog naar het spelershome van ADO?

,,Ja, dat klopt. We hebben bij Excelsior allemaal de mogelijkheid om één wedstrijd in het seizoen de joker in te zetten. Dan hoef je niet met de spelersbus terug naar Rotterdam. Die heb ik nu ingezet. Dat had ik overigens al voor de wedstrijd gedaan. Toen wist ik de uitslag nog niet. Met deze uitslag, is het nog leuker dat ik de joker heb ingezet. Ik hoop dat ADO volgende week bij VVV wel weer de volle buit pakt.’’

Jullie ontvangen stadgenoot Sparta.

,,Dat klopt. We hebben thuis nog niet gewonnen. Dat moet zaterdag maar wel gebeuren. Het is dé wedstrijd voor beide ploegen. Bij de supporters leeft deze wedstrijd enorm. Sparta staat onderaan. Wij kunnen ervoor zorgen dat dit na het weekend nog zo is.’’

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top