2e klasse D: Wedstrijd VFC – DHC overschaduwd door randzaken

Bij aanvang van de uitwedstrijd tegen VFC wist DHC wat de opdracht was in de eerste van de twee slotwedstrijden van de reguliere competitie: punten pakken! En dat bij de nummer drie van de ranglijst, waarvan thuis overigens slechts in de slotfase met 0-1 was verloren. Misschien dat er iets mogelijk zou zijn, hoewel de groen-zwarten moesten beginnen zonder de geschorste Joey Klijn en routinier Giovalli Serbony, die gedurende het pinksterweekend voor het goede doel meeliep in de RoPa-Run.

Tekst: Wicher Schreuders

DHC begon heel energiek en gedreven aan de wedstrijd. Dit leidde al na elf minuten tot een voorsprong. Quinten van ’t Hoog passte vanuit het middenveld naar zijn voornaamgenoot Quinten van Zweden, die de bal speelde naar Kubilay van Oosten, waarna zijn inzet bij de tweede paal werd ingeschoten door de mee opgekomen rechtsachter Jelle Pearson (foto): 0-1. Een opsteker voor de gasten, die via diverse snelle aanvallen gevaarlijk bleven via met name het aanvalstrio Sinan Ocal, Quinten van Zweden en Kubilay van Oosten.

Claim

VFC had in die fase weliswaar meer balbezit, maar werd niet echt gevaarlijk. Na een half uur spelen claimden de Vlaardingers een strafschop na vermeend hands door een Delftse verdediger, maar scheidsrechter Remko Lochtenberg (Sassenheim) wees die claim gedecideerd af. DHC leek met een voorsprong de rust te gaan halen, maar na veertig minuten viel toch nog de gelijkmaker. De uit een hoekschop volgende kopbal van een VFC-er leek een veilige prooi te worden voor DHC-goalie Oussama Zayzaoui, maar de uit zijn handen springende bal werd in de rebound eenvoudig ingeschoten door Nordin van Mil: 1-1. In de blessuretijd van de eerste helft schoot eerst VFC-er Aaron de Bruin op de lat, waarna aan de andere kant een pass van Dylan Durban de diepgaande Sinan Ocan bereikte, maar de door hem ingeschoten bal was na het vlag- en daarna fluitsignaal voor buitenspel van geen betekenis meer.

Mis

Bij het verlaten van het veld richting de onder de tribune gelegen kleedkamers ging het vervolgens helemaal mis. Na het gedurende de gehele eerste helft door een deel van de supporters van de thuisclub via spreekkoren voortdurend beledigen van diverse DHC-spelers, de club en hun voorzitter, werden de DHC-ers die nu wat terugriepen opnieuw verbaal belaagd en ook met bier overgoten. De verhitte gemoederen – bij het verlaten van het veld en daarna in de catacomben – konden wel weer worden gesust, maar fraai was het allemaal niet.

Energiek

In de tweede helft begonnen de groen-zwarten wederom heel energiek en aanvallend. Al snel belandde een schot van de ingevallen Brahim Karoumi op de lat. Vervolgens leidde een aanval via Karoumi en Quinten van Zweden tot een schot van Sinan Ocal net over het VFC-doel. Aan de andere kant kon Oussama Zayzaoui met enige moeite redding brengen na een vrije trap van Joep Pranger. Na bijna een uur kreeg de thuisclub op de linkerkant een vrije trap te nemen die van kort voor het doel werd ingekopt door Coen Bokx. Hoewel Zayzaoui nog wel zijn hand tegen de bal aan kreeg, verdween het speeltuig toch in het doel: 2-1. DHC gaf het uiteraard nog lang niet op. Enkele minuten later leidde dit tot een combinatie tussen Quinten van Zweden en Kubilay van Oosten, maar deze werd vanwege buitenspel teruggefloten.

Tijdelijk staken

Vervolgens, met nog zeker een kwartier op de klokken, ontplofte het helaas weer op de tribune, waar overigens de spreekkoren tegen de DHC-ers onverkort door waren gegaan. Rondom één van de uitgevallen DHC-ers ontstond op de tribune verbaal geweld en duw- en trekwerk. Dit werd uiteraard ook gezien door de DHC-spelers op het veld, die hun medespeler te hulp wilden komen. Dat bleek gelukkig niet nodig en werd voorkomen. Arbiter Lochtenberg staakte hierop de wedstrijd tijdelijk. Hij vroeg vervolgens aan de thuisclub om het tribunedeel boven de in- en uitgang naar de kleedkamers te ontruimen, maar dat stopte ook daarna de spreekkoren niet. Na de hervatting volgden nog ruim vijftien minuten, waarin DHC uit alle macht probeerde de 2-1 achterstand goed te maken. Met voortdurend aanvallen, waarbij aan VFC noodgedwongen ruimte werd geboden, werd geprobeerd de gelijkmaker te scoren. Een inzet van Kubilay van Oosten werd gekeerd door VFC-doelman Max Verkade, invaller Sidney Kaffa schoot in het zijnet en Quinten van Zweden stuitte ook op de keeper van de thuisclub. Twee minuten voordat de blessuretijd zou ingaan, werd bij een volgende groen-zwarte aanval Brahim Karoumi ten val gebracht, wat arbiter Lochtenberg gedecideerd naar de stip deed wijzen. Een buitenkansje voor DHC om de dik verdiende gelijkmaker en in ieder geval één zeer belangrijk punt te scoren. Quinten van Zweden pakte de bal, legde die op de stip en nam zijn aanloop: laag in de hoek, maar VFC-doelman Max Verkade (die kennelijk bekend staat als een goede ‘penalty-killer’) stopte de bal. De teleurstelling bij de DHC-ers was groot, de resterende tijd te kort. De teleurstelling over de onnodig uit handen gegeven punten – in een wedstrijd waarin DHC grotendeels zeker gelijkwaardig en soms ook beter was dan de nummer drie van de ranglijst – was groot. Slechts terloops werd naar de uitslagen van de andere wedstrijden in de poule gekeken, maar het belangrijkste was toch dat DHC zelf nul punten kon bijschrijven.

Dreiging

Nadat de eerste DHC-spelers zich gedoucht en omgekleed naar de kantine hadden begeven, ontstond helaas ook daar weer het nodige verbale gedoe, met dreiging tot meer. Inmiddels had de thuisclub al tijdens de wedstrijd de hulp van politie ingeroepen, die nu na afloop ineens met wel heel veel mensen en overdreven uitrusting ter plekke kwamen. De complete groep DHC-ers werd bevolen de kantine en vervolgens het terrein te verlaten. En dit omdat een deel van het thuispubliek zich gedurende de gehele wedstrijd verbaal heeft misdragen. Maar zoals andere tegenstanders ons eerder al hadden verteld, is dergelijk wangedrag bij de thuiswedstrijden van VFC kennelijk ‘normaal’. Te triest voor woorden. De wedstrijd – waarin gewoon werd gevoetbald zonder welke gekke dingen dan ook – had meer aandacht verdiend dan alle onnodige randzaken die met voetbal op zich niks te maken hebben.

Wat betreft de overige uitslagen op de voorlaatste speeldag: HBSS won, Nieuwerkerk verloor, Vitesse Delft was vrij, Berkel won uit bij Neptunus-Schiebroek, DHC en Hillegersberg verloren. De stand onderaan is nu: 8. Nieuwerkerk 23-28; 9. Berkel 23-26; 10. Vitesse Delft 23-25; 11. DHC 23-23; 12. Neptunus-Schiebroek 23-23; 13. Hillegersberg 23-9.

Programma

Het programma op de laatste speeldag luidt: DHC – CION (nummer 2 van de ranglijst, slechts één punt achter op koploper SC Monster), Berkel – Verburch, HBSS – VFC, Vitesse Delft – Neptunus-Schiebroek, Oliveo -Nieuwerkerk en SC Monster – Hillegersberg. Zoals bekend betekent plek acht en hoger lijfsbehoud, spelen de nummers negen tot en met elf in de nacompetitie en betekent plek twaalf en dertien directe degradatie. De actuele plek op de ranglijst zegt niets over het resultaat van de eerstkomende wedstrijd. Hoop doet leven.

Jammer dat een best wel aardige en op zich sportieve wedstrijd werd overschaduwd door randzaken die niet op een voetbalveld thuishoren.

 

Lees verder