Nacompetitie 2e/3e klasse: DHC met veel moeite naar finale

Al maanden geleden stond voor zaterdag 8 juni 2024 op het DHC-complex een evenement gepland ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van ‘Staantribune’, zoals op de omslag staat ‘het magazine over voetbalcultuur’. Maar er moest ook nog gevoetbald worden door DHC in de nacompetitie.

Tekst: Wicher Schreuders      |     Foto’s: Sander de Hollander

Voor dat event van ‘Staantribune’ stonden lezingen, rondleidingen, muziek, een voetbalquiz en een voetbaltoernooi tussen internationale fans van dit blad voor de echte liefhebbers op het programma. Liefhebbers van voetbalnostalgie, oude en traditierijke clubs, alsmede van oude voetbalstadions uit de tijd van voor het grote geld en de miljoenendans in de Champions League. De tijd met naast zitplaatsen ook nog veel staantribunes rondom de velden. De keuze van ‘Staantribune’ om hun jubileumevenement te houden in het DHC Stadion aan de Brasserskade in Delft moge duidelijk zijn.

Nostalgie

Dat er tussendoor ook nog moest worden gespeeld in de halve finale van de nacompetitie 2e/3e klasse, dat werd pas een week tevoren duidelijk. Niet getreurd, zeker niet omdat het met de wedstrijd DHC – Victoria’04 bij enkele mensen herinneringen opriep aan de ontmoeting tussen DHC en Fortuna Vlaardingen (één van de fusiepartners van Victoria’04) uit het seizoen 1961-1962. Op dat moment speelden beide genoemde teams in de Eerste Divisie. Koploper DHC moest op 27 mei 1962, op de slotdag van dat seizoen, uit naar Fortuna Vlaardingen, dat slechts één punt achterstand had. Door een 2-0 zege voor de thuisclub werd deze kampioen en greep DHC naast de titel.

Realiteit

De realiteit van nu is, dat Fortuna Vlaardingen is opgegaan in de fusieclub Victoria’04 en uitkomt in de 3e klasse, waar het als derde is geëindigd. Tweedeklasser DHC kwam via een tiende plaats in de nacompetitie terecht. DHC had daarmee alles te verliezen en Victoria alleen maar te winnen. In de eerste ronde van deze nacompetitie won DHC uit bij Slikkerveer met 2-1, terwijl Victoria na verlenging met 2-1 de baas was over Overmaas.

Ondanks enkele kleine kansjes voor de thuisclub, via Giovalli Serbony (prooi voor Victoria-doelman Jochem van der Hoff) en een kopbal van Joey Klijn over het doel, bleek Victoria al snel de betere ploeg. Het trok met goed combinatievoetbal ten aanval en bracht daarmee de DHC-verdediging, met name in de eerste helft, danig in de problemen. De grootste kans op de openingstreffer was echter toch voor DHC toen na een kwartier spelen een voorzet van Kubilay van Oosten door de mee opgekomen Jelle Pearson in kansrijke positie werd ingekopt, maar Victoria-goalie Van der Hoff de bal nog net over de lat kon tikken.

Enkele minuten later, na twintig minuten spelen, kwamen de groen-zwarten alsnog op een voorsprong. Uit een door Dominique Ahanhanzo genomen vrije trap kopte Quinten van Zweden knap raak: 1-0. Ook hierna kwamen de bezoekers nog steeds heel goed voor de dag en dit leverde diverse kansen op. Colin Pleijsier schoot diagonaal voorlangs het doel, aanvoerder Oscar Knecht schoot op de lat en een schot van Jur de Visser werd gestopt door doelman Oussama Zayzaoui. Toch scoorde Victoria nog voor de rust verdiend de gelijkmaker. Bij een tamelijk ongestoorde combinatie binnen het strafschopgebied wist Oscar Knecht de bal naar Roy Meerten te spelen, waarna laatstgenoemde de bal in de uiterste hoek plaatste: 1-1. Direct daarna leek Lars Kortleven een volgend doelpunt voor de Vlaardingse bezoekers te gaan scoren, maar DHC-keeper Zayzaoui bracht redding. Hiermee kwam de rust met 1-1, waarmee DHC niet ontevreden mocht zijn.

Al enkele minuten na de doelwisseling kwam de 1-2 dan toch op het scorebord. Een overtreding van Quinten van Zweden op de Vlaardingse captain Knecht deed de 22-jarige arbiter Ruben Kooy (Krimpen aan den IJssel) terecht naar de stip wijzen. Jur de Visser ging achter de bal staan en stuurde vervolgens koeltjes Zayzaoui naar de verkeerde hoek: 1-2. En dat na 52 minuten spelen. Dit leidde direct tot een aanvallende wissel en omzetting in het team van de thuisclub, want minimaal één doelpunt was nodig om in ieder geval de verlenging te halen.

Al snel bleek de omzetting succesvol. Een dieptepass bereikte routinier Giovalli Serbony, die de uitkomende Jochem van der Hoff op uiterst knappe wijze met een lob verschalkte: 2-2. Met nog een half uur te spelen moesten beide ploegen nu voor de winnende treffer gaan, maar ook een fatale tegentreffer zien te voorkomen. Pas nu leek DHC de overhand te krijgen. Doelpogingen van Kubilay van Oosten, tweemaal Serbony en driemaal Sinan Ocal werden een prooi voor doelman Van der Hoof of gingen naast dan wel over het doel. Hier stelden de bezoekers nog maar één serieuze kans tegenover, maar het schot van Joey Fastenau ging buiten bereik van goalie Zayzaoui net naast zijn doel. Gescoord werd er binnen de negentig minuten niet meer.

De verlenging was hiermee onvermijdelijk. Al na twee minuten scoorde DHC de 3-2 via een wat wonderlijk doelpunt. Een combinatie tussen Sinan Ocal en Kubilay van Oosten deed de vreemd hoog opkaatsende bal – waardoor doelman Van der Hoff volledig mistastte – uiteindelijk weer bij Van Oosten belanden, waarna deze de bal in het lege doel schoof: 3-2. Dit tot groot ongenoegen, ook tot ver na afloop, van alle Victorianen die een buitenspelsituatie meenden te hebben gezien. De neutrale assistent-scheidsrechter vlagde echter niet, waarmee arbiter Kooy het doelpunt goedkeurde.

Drie minuten later was DHC dicht bij een volgende treffer, maar het schot van Quinten van Zweden belandde buiten bereik van de Vlaardingse goalie op de paal. Serbony schoot in de eerste verlenging ook nog eens van dichtbij in het zijnet. Victoria kon hier geen serieuze kansen meer tegenoverstellen. En in deel twee van de verlenging werden beide teams eigenlijk niet meer gevaarlijk. Het was aan beide kanten meer een vallen en opstaan, met veel blessurebehandelingen, in de strijd tegen de vermoeidheid. In de eindfase hield DHC de bal ver op de andere helft in bezit, waardoor Victoria niet meer aan aanvallen toe kwam. Scheidsrechter Kooy floot na nog enkele extra tijd voor het eindsignaal, dat dus kwam met 3-2 voor DHC. Een zwaarbevochten zege tot vreugde van de thuisclub en tot grote teleurstelling van de Vlaardingers.

Finale

DHC zal op zaterdag 15 juni in de finale om één plaats in de 2e klasse spelen tegen het voor DHC totaal onbekende Rhoon, dat in dezelfde 3e klasse als Victoria’04 uitkwam. Rhoon eindigde daarin als tweede, net boven nummer drie Victoria. Rhoon won in de eerste ronde van de nacompetitie thuis na verlenging met 2-1 van Neptunus-Schiebroek (competitiegenoot van DHC) en in de tweede ronde werd thuis met 3-1 (na verlenging) gewonnen van CKC. DHC zal het zeker niet makkelijk gaan krijgen, dat is wel duidelijk. Het nogal tegenvallende spel tegen Victoria zal in de finale beter moeten, maar gezien de voorgaande wedstrijden tegen met name CION en Slikkerveer, moet dat kunnen. De finale van de nacompetitie wordt gespeeld op neutraal terrein, maar waar is op het moment van schrijven nog niet bekend.

 

 

Lees verder