Voor het eerst staat hij als hoofdtrainer op eigen benen en meteen heeft hij een fantastisch seizoen achter de rug. De amper 30-jarige Mike Jonk (foto) was met zijn ploeg FC ’s-Gravenzande in de finale van de nacompetitie over twee wedstrijden beter dan Unitas uit Gorinchem en promoveerde daardoor naar de Derde Divisie.
Tekst: Jan Schoonen
Toch wel verrassend dit, want bij aanvang van het seizoen is bij FC ’s-Gravenzande nooit uitgesproken dat die promotie het ultieme doel was. Mike Jonk legt uit wanneer in de loop van het seizoen de gedachte ontstond dat promotie er misschien wel in zou kunnen zitten en hoe dat uiteindelijk verwezenlijkt is. En hij vertelt wat voor trainer hij is. Op zijn vrije maandag trok hij er een dik uur voor uit.
We hadden eigenlijk een ouder iemand verwacht, maar je bent zo te zien nog heel jong. Hoe komt het dat je op deze leeftijd al op dit niveau hoofdtrainer bent?
,,Ik ben dertig jaar. Best nog wel jong, ja. Maar er zijn wel meer jonge trainers op dit niveau. Volgens mij is bijvoorbeeld Roy Brinkman van ASWH ook nog niet zo oud, haha. Vroeger heb ik zelf gevoetbald. Ik heb in de jeugdopleiding bij Feyenoord en ADO Den Haag gezeten, keerde daarna terug bij ’s-Gravenzande, heb hier nog even in het eerste elftal gevoetbald, maar door een zware blessure en een langslepende bacteriële infectie na een operatieve ingreep, heb ik het voetbal noodgedwongen vaarwel moeten zeggen. Als speler dan, want als trainer ben ik doorgegaan. Ik trainde toentertijd bij ’s-Gravenzande al jeugdelftallen en ben daarmee verder gegaan. Vanaf de F-selectie tot en met de Onder 19, al die groepen heb ik getraind. Vanaf het seizoen 2021-2022 ben ik met liefde en plezier assistent geweest van Richard Middelkoop, de laatste twee seizoenen dat hij hier trainer was. En nadat Richard na die twee jaar weg ging, ben ik hoofdtrainer geworden.”
Van assistent word je hoofdtrainer. Dat gebeurt niet overal.
,,Maar bij FC ’s-Gravenzande wordt zo wel gedacht. Wat betreft spelers van de selectie willen ze het al jaren doen met zoveel mogelijk zelf opgeleide voetballers. Dat is een beleid waar niet van afgeweken wordt, ook niet nu we gepromoveerd zijn naar de Derde Divisie. En wat trainers betreft, kijken ze ook eerst naar wat ze zelf in huis hebben. Binnen de club wisten ze precies wat mijn manier van werken is en hadden ze veel vertrouwen in mijn kwaliteiten. Ik zeg het niet omdat ik nu hoofdtrainer ben, maar FC ’s-Gravenzande is een perfect geleide club, waar alles piekfijn in orde is en waar je als trainer heel erg goed kan werken.”
Geef eens een paar voorbeelden waarom je dat vindt.
,,Voor spelers is het geweldig om hier te voetballen. Alles is perfect geregeld. Ze hoeven eigenlijk helemaal nergens voor te zorgen, want alles ligt altijd klaar voor hen, zodat ze zich altijd kunnen focussen op trainingen en wedstrijden. En als trainer heb je het hier ook heel erg goed. Na de promotie heb ik om de tafel gezeten met Ron van Meerten, de technisch manager van de club om door te spreken hoe we het komend seizoen ingaan en wat ik graag veranderd, aangepast of uitgebreid zou willen hebben. Wat er ten opzichte van het huidige seizoen veranderd gaat worden is dat we dan al in de rust op een scherm in de kleedkamer beelden kunnen zien van de wedstrijd die we aan het spelen zijn. De GPS-trackers, waarmee we al een tijdje werken tijdens trainingen en wedstrijden, worden nog verder geprofessionaliseerd, want volgend seizoen is live-monitoring mogelijk. De videoruimte wordt anders ingericht en het trainerskantoor krijgt ook een paar aanpassingen. Zo komen er drie tactische borden aan de muur te hangen. En dan zijn we ook nog bezig om aanpassingen te gaan doen in de bus waarmee we naar uitwedstrijden rijden. Ik wil heel graag dat er tafeltjes tussen de stoelen komen zodat spelers elkaar aan kunnen kijken en samen dingen kunnen doen, in plaats van heel de busrit alleen maar naar buiten te kijken of met hun koptelefoon muziek aan het luisteren zijn. Als trainer ben ik superblij met zulke inspanningen van de club. Ze zullen altijd meewerken en meedenken en wat betreft de randvoorwaarden er zo veel mogelijk aan bij dragen, dat er optimaal gepresteerd kan worden.’
Hoe belangrijk vind je het groepsproces?
,,Heel erg belangrijk en ik zal er alles aan doen om dat in stand te houden en zelfs nog te bevorderen. Ook wat dat betreft kom je als trainer bij ’s-Gravenzande eigenlijk in een gespreid bedje terecht. Heel veel spelers van de selectie zijn groot geworden bij deze club, voetbalden hier al in de jeugd. Ze spelen dus al vele jaren met elkaar samen en kennen elkaar door en door. Ze trekken buiten het veld veel op met elkaar, op donderdagavond na de training zitten ze bij elkaar in de kantine en doen samen veel spelletjes en als we trainen of voetballen gaan gesprekken over details. Over hoe ze elkaar aan moeten spelen, hoe ze graag een bal in de voeten aangespeeld krijgen, op welk been. Of wanneer de ruimte gezocht moet worden. Daar wordt onderling heel veel over gesproken en zulke dingen hoef ik als trainer niet af te dwingen, want dit zit al in de groep. Het tegenover elkaar zitten in de bus op weg naar uitwedstrijden lijkt misschien wel een onbelangrijk detail, maar dat is het dus niet. Want zo kunnen ze wel nog meer met elkaar praten. En dat gebeurt ook. Heel mooi om te zien is dat. Als trainer ben je eigenlijk een soort manager van de spelersgroep. Hoe houd je de groep fit, hoe werk je aan het verbeteren van details waar het om draait. In dat proces krijgt elke speler individuele aandacht en mijn keuzes leg ik uit, ook als jij niet speelt.”
Geef wat dat betreft eens een voorbeeld.
,,Ik heb spelers in de groep die heel belangrijk kunnen zijn in de laatste fases van wedstrijden, als er nog iets afgedwongen moet worden. Die kunnen dan beter het laatste half uur spelen, in plaats van vanaf de aftrap. Een mooi voorbeeld wat dat betreft is Wout Weghorst bij het Nederlands elftal. Die zal ongetwijfeld graag altijd de volle negentig minuten willen spelen, maar als invaller blijkt hij heel vaak van beslissende waarde. Kijk naar zijn doelpunt tegen Polen en eerder al op het WK tegen Argentinië. Zulke jongens heb ik ook in de ploeg. Die moet je dus uitleggen waarom ze niet starten. En er zijn natuurlijk nog veel meer dingen, die je met je spelers doorneemt, allemaal met de bedoeling dat je als team het beste resultaat kan halen. Als trainer vind ik het superleuk om met zulke dingen bezig te zijn, want in de Vierde Divisie ligt de lat hoog en volgend seizoen in de Derde Divisie komt die lat nog hoger te liggen. Dan gaan we nog dieper op alle details in en wordt elke kleinigheid die beter kan besproken. Keuzes die gemaakt worden aan de bal, momenten van druk zetten, de restverdediging, de onderlinge afstanden. Alles komt aan bod, werkelijk alles.”
Aan het einde van de rit zijn jullie gepromoveerd. Heel erg mooi was dat. Maar dat was aan het begin toch eigenlijk niet jullie ultieme doel?
,,Nee, dat was het niet. Wij wilden dat ’s-Gravenzande een stabiele Vierde Divisionist zou zijn en eigenlijk een zorgeloos seizoen zou gaan draaien. Na drie wedstrijden hadden we slechts één punt en toen begonnen mensen binnen de club, supporters vooral, zich al een beetje zorgen te maken. ‘We gaan toch niet degraderen’, zo vroegen ze zich af, ook al omdat ze wisten dat in deze Vierde Divisie iedereen van iedereen kan winnen, uitgezonderd ASWH, want die ploeg was voor veel tegenstanders een maatje te groot. Gelukkig gingen we na die povere start wel punten halen en in de winterstop stonden we op de tweede plaats, hoewel Zwaluwen en Smitshoek toen nog wel wedstrijden moesten inhalen.”
Is het toen gaan leven dat er met die tweede plaats op de ranglijst misschien wel meer inzat?
,,Elke training, elke wedstrijd ben je met je spelers bezig om het maximale eruit te halen. We hebben overal beelden van en die worden elke maandag steevast bekeken. Als trainer heb ik ingevoerd dat spelers elke maandagavond om half acht in de videoruimte moeten zijn, zodat alles aan de hand van beelden doorgesproken wordt. Dan gaat het er vooral om dat afspraken die je samen maakt op het veld nagekomen worden. Als jij je mannetje laat lopen en als er andere dingen zijn die niet kloppen, dan krijg je dat te horen. Iedereen krijgt dat te horen. Spelers waren er in het begin niet zo blij mee, dat ze elke maandag in de videoruimte moeten zijn, maar inmiddels zien ze in dat het helpt om dingen te verbeteren. Ze zijn anders naar die dingen gaan kijken, worden slimmer in het herkennen van spelsituaties, praten daar onderling ook over; heel mooi vind ik zo’n proces. Toen we punten gingen halen en we met z’n allen doorkregen dat het wel eens een heel mooi seizoen kon gaan worden, zijn de lijnen nog verder aangehaald, ook door de spelers onderling. In het trainingskamp in de winterstop hebben we daar heel veel over gesproken. De lat is toen nog hoger komen te liggen, want het maximale moet eruit gehaald worden, ieder week opnieuw.”
Is toen met de spelers ook besproken of ze een eventuele promotie naar de Derde Divisie wel echt zagen zitten? Want hoe je het ook wendt of keert, ze moeten dan langer in de bus zitten voor uitwedstrijden en veel wedstrijden beginnen pas om zes uur ’s avonds.
,,Spelen in de Derde Divisie met de consequenties die jij noemt, dat is inderdaad met de spelers doorgesproken. Maar dat vonden ze geen enkele belemmering. Ook zij streefden het hoogst haalbare na.”
Wanneer start je de voorbereiding?
,,Het is heel leuk om nu even niks te doen, maar ook in deze weken dat we zelf niet voetballen, sta ik als trainer nog wel aan, haha. Iets minder dan anders, maar ik ben nu al bezig met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen en op welke manier er straks getraind gaat worden. Voor elke training kregen alle spelers afgelopen seizoen via de app door wat we gaan doen. Oefeningen waren dan uitgewerkt. Dat blijf ik doen. Deze week hadden we onze eerste bijeenkomst en eind juli gaan we weer trainen. Dan spelen we ook oefenwedstrijden en omdat we een paar wijzigingen hadden in de spelersgroep en in de staf, gaan we ook nog een weekend op trainingskamp in Den Bosch.”
Hoe ga je het volgend seizoen in?
,,In het seizoen 2022-2023 hadden we nog te veel fases, waarin we door de ondergrens zakten. We waren niet stabiel genoeg. Afgelopen seizoen lag daar de focus op, wat resulteerde in een tweede plaats op de ranglijst en promotie. Het doel om stabieler te worden is daarmee dus bereikt, want we zakten aanzienlijk minder vaak door die ondergrens. Voor volgend seizoen gaat de lat nog hoger. We zullen nog meer moeten excelleren in de basisvaardigheden. Balaannames, passes, duels, standaardsituaties; al die dingen zullen nog beter moeten zijn dan ze dit seizoen al waren. Ik vind het leuk om daaraan te gaan werken en dan zien we wel hoe ver we komen in de Derde Divisie. We gaan er in ieder geval vol voor.”
Zijn er veel wijzigingen in de spelersgroep en in de staf?
,,Er gaan vijf spelers weg en er komen vijf nieuwe spelers bij. Niet veel vergeleken met veel clubs op dit niveau, maar voor ’s-Gravenzande-begrippen is dat best wel veel, want zoveel wijzigingen hebben we normaal gesproken niet. En ik krijg er twee nieuwe assistenten bij. Reinier van Mierlo, die afgelopen seizoen mijn assistent was, is gestopt. Hij wilde vorig jaar al stoppen, maar toen kon ik hem gelukkig nog overhalen om mij bij te staan in mijn eerste jaar als hoofdtrainer. Volgend seizoen worden Richard de Koning en Ron van Vliet, de trainers van het derde en van het tweede elftal van FC ’s-Gravenzande, doorgeschoven. Zij worden mijn assistenten. Het zegt heel veel over de club, dat ze Richard en Ron doorschuiven. Dat ze ‘eigen mensen’ dus deze stappen laten maken, net zoals ze dat eerder met mij gedaan hebben, kenmerkt de club. Ook daarom is het zo leuk om hier te werken. We krijgen trouwens ook we een nieuwe keeperstrainer. Yannic Augustinus (ex-doelman van o.a. sv Nootdortp -red.) gaat Martesano Biliosa vervangen.”
Tot slot: je hebt het zo te horen heel erg goed naar je zin bij FC ’s-Gravenzande. Waar liggen je persoonlijke ambities in de nabije toekomst?
,,Mijn persoonlijke ambitie is dat ik ooit ergens trainer ben zonder nog ergens anders te werken. Nu ben ik naast trainer van ’s-Gravenzande ook nog vier dagen in de week gymleraar op een basisschool. Dat werk is ook heel mooi en als trainer pluk ik echt wel de vruchten daarvan, zoals in het omgaan met mijn spelers. Maar het zou mooi zijn als ik als trainer in de toekomst daar mijn werk van kan maken, dat ik dus fulltime-trainer kan zijn en er dagelijks mee bezig kan zijn. Voetbal is zo leuk, dat ik daar wel mijn werk van zou willen maken. Dat is mijn ultieme wens. Maar eerst bij FC ’s-Gravenzande nog alles uit de kast halen.”
(Bron: VoetbalRotterdam)